Valencia a început testarea primului robot de curățare a plajelor, în această vară. Dispozitivul se numește ‘PlatjaBot’ și funcționează autonom datorită inteligenței artificiale. Robotul va fi prezent pe coastele mai curate din Valencia, care se întâmplă să fie și Capitala Verde Europeană în acest an.

Ieri au început primele teste ale robotului în cadrul agendei Green Capital. La eveniment a participat primarul Valenciei, María José Catalá, care a aflat mai multe despre modul în care funcționează robotul, informează The Mayor.

PlatjaBot este un vehicul care poate colecta până la 10 centimetri de sol și poate cerne toate deșeurile găsite la suprafață. Articolele de gunoi se acumulează într-un rezervor, care poate fi golit în containerele de deșeuri de pe plajă.

Robotul are capacitatea de a curăța cinci kilometri pătrați de plajă cu o singură încărcare și poate colecta până la 330 de unități de deșeuri pe kilometru pătrat. De asemenea, funcționează cu energie curată – atât derivată de la soare, cât și energie stocată în baterii. Are o capacitate de șapte ore de lucru neîntrerupt.

În ceea ce privește siguranța, senzorii săi AI au fost instruiți să recunoască oamenii și obstacolele și să le ocolească. Pe de altă parte, dacă este lovit, de exemplu, în caz de vandalism, se va bloca automat.

Robotul de plajă reprezintă un progres nu numai în domeniul tehnologiei și al managementului deșeurilor, ci și pentru că acest proces este prima aplicare a unei ordonanțe urbane de pionierat adoptată de consiliul orașului Valencia, în aprilie 2024.

Această legislație locală face ca orașul să fie primul din Spania care permite testarea noilor tehnologii într-o fază experimentală, într-un mediu urban real.

Sursa foto: María José Catalá/ Platforma X

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri