Salariul net a peste 1,8 milioane de români a crescut oficial la aproximativ 2.363 lei pe lună de la 2.080 de lei net, începând cu 1 iulie 2024. Această majorare ar trebui să acopere mai bine costurile de trai, cum ar fi locuința, alimentele și alte cheltuieli. Cu toate acestea, măsura, menită să îmbunătățească nivelul de trai pentru angajații cu venituri mici, ar putea atrage noi scumpiri.

Potrivit lui Feliciu Paraschiv, fondator al lanțului de magazine Paco Supermarkets și vicepreşedinte ANCMM (Asociaţiea Naţională a Comercianţilor Mici și Mijlocii), majorarea salariului minim pe economie în România are un impact semnificativ asupra industriei retailului. El a explicat, pentru retail.ro, cum afectează această creștere cheltuielile și profitabilitatea companiilor din sector.

Din păcate, impactul este major. Și colegii din branșă sunt de aceeași părere, pentru că noi avem mai multe grile de salarizare. De pildă, cei care vin prima dată în companie și nu au niciun fel de cunoștințe și pe care trebuie să-i învățăm primesc salariul minim pe economie în primele două-trei luni. După ce învață și pot lua un post în primire, trec la alt nivel de salarizare, în funcție de postul pe care ajung să-l ocupe: casier, lucrător comercial, manipulant ș.a.m.d. și trec la un nivel superior”, a declarat Paraschiv.

Astfel, retailerul a precizat că majorarea salariului minim obligă angajatorii să ajusteze toate grilele de salarizare. De asemenea, această creștere a salariilor va afecta și profitul net al companiilor.

În consecință, retailerii vor fi nevoiți să majoreze prețurile produselor cu aproximativ 5% pentru a acoperi noile cheltuieli. Așadar, consumatorii finali vor fi cei care vor resimți aceste schimbări, în prețurile produselor de la raft.

„În momentul în care a trebuit să majorăm salariul minim pe economie, celelalte, de la eșaloanele superioare, se apropiau prea mult de ele și a fost nevoie să le majorăm pe toate cu 400 lei. Am făcut un calcul al impactului și salariile ne afectează la nivel de cheltuieli cu circa 60%. Așadar, 60% din cheltuieli sunt cauzate de cheltuiala cu salariul, iar o creștere de genul acesta influențează până la 7 - 8% pe profit. Estimez că marja de adaos comercial la produse va crește cu până la 5%. Concluzia e că toate lucrurile acestea se duc în prețul final de raft”, a adăugat retailerul.

Află cu cât se vor scumpi produsele din articolul integral de pe retail.ro, disponibil AICI.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri