Piata asigurarilor generale si de viata din Romania s-a redus anul trecut cu 5,7% fata de 2009, la 8,36 miliarde lei, reprezentand al doilea an consecutiv de scadere, potrivit datelor preliminare ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Anul trecut, scaderea a fost mai accentuata decat in 2009, cand subscrierile au coborat cu 0,74% comparativ cu anul anterior, la 8,87 miliarde lei, scrie Mediafax.

Regresul din 2010 a fost efectul reducerii cu 7,5% a subscrierilor pe segmentul asigurarilor generale, la 6,69 miliarde de lei, in timp ce piata asigurarilor de viata a urcat cu 2,32%, la 1,66 miliarde de lei.

In 2009, asigurarile generale au crescut cu 2,45%, la 7,24 miliarde de lei, in timp ce politele de viata au insumat 1,63 miliarde de lei, cu 12,84% mai putin decat in urma cu un an.

"Spre deosebire de alte piete, piata romaneasca este dependenta de asigurarile auto intr-o procent mare, peste 60% din subscrieri provenind din asigurari auto. In consecinta, scaderea vanzarilor si a leasingului auto a avut ca efect scaderea asigurarilor auto de tip CASCO (-25,12%). Ponderea CASCO in total asigurari generale a scazut astfel de la 46%, in 2009, la 37,2% in 2010", potrivit datelor CSA.

Pe clasa de RCA s-a inregistrat o crestere cu 11,26% a primelor subscrise, ca efect a evolutiei crescatoare din primele noua luni ale anului.

Astfel, ponderea clasei de asigurari de raspundere civila auto in total asigurari generale a urcat de la 31,1%, in 2009, la 37,4% anul trecut.

Asigurarile de incendiu si calamitati naturale au avansat cu 3,9%, evolutie care majorat ponderea acestora pana la 14,5%. De asemenea, se observa o tendinta crescatoare a primelor subscrise pe clasele de: asigurari de raspundere civila generala (+7,38%), asigurari de garantii (+121,62%), desi ponderile detinute de fiecare clasa dintre acestea sunt nesemnificative (maxim 2%).

"Dupa cum se observa, activitatea de subscriere a inceput sa fie afectata odata cu declansarea crizei, moment pana la care evolua pe un trend puternic crescator. Odata cu imbunatatirea contextului economico-social, ne asteptam la o revenire a cresterii", a declarat, joi, presedintele CSA, Angela Toncescu.

In 2010, avansul asigurarilor de viata a fost sustinut politele unit-linked (cu componenta investitionala), care au crescut cu 9,18%.
"Anticipam ca aceste forme de asigurari sa continue sa genereze o influenta pozitiva in perioada urmatoare", a spus Toncescu.

Anul trecut, asiguratorii au platit despagubiri de 5,44 miliarde de lei, in scadere cu 7,18% fata de anul anterior.

Defalcat, indemnizatiile achitate pe segmentul asigurarilor generale s-au ridicat la 4,76 miliarde de lei, in scadere cu 8,34% fata de 2009.

Pe segmentul asigurarilor de viata, platile catre clienti, inclusiv maturitatile si rascumpararile, au insumat 684,2 milioane de lei, cu 1,73% mai mari decat in anul precedent.

"Rascumpararile au intrat pe un trend negativ, scaderea fata de 2009 fiind de 5,3%, la 401,97 milioane de lei", a spus seful CSA.

Toncescu a afirmat ca asiguratorii au reusit sa majoreze rezervele tehnice cu 3,3% in 2010 si sa le acopere cu active admise intr-un procent similar cu cel din anul precedent. Cea mai mare pondere in totalul rezervelor tehnice revine asigurarilor generale, care insumeaza 6,79 miliarde de lei.

"Rezerve tehnice insumeaza 11,18 miliarde de lei, iar activele admise sa acopere rezervele s-au ridicat la 13,19 miliarde de lei, cu 3% mai mult fata de 2009", a spus reprezentantul Comisiei.

In structura activelor admise sa acopere rezervele tehnice, datele centralizate de CSA arata un avans al titlurilor de stat, de la o pondere de 22%, in 2009, la 27% anul trecut.



Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri