Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a hotarat retragerea autorizatiilor de functionare ale societatilor Delta Asigurari si Delta Addendum Asigurari Generale, aflate in lichidare voluntara, si declansarea procedurilor de faliment.
“Am decis declansarea falimentului pentru ca numai in acest fel dosarele de dauna nelichidate de cele doua societati din cauza lipsei resurselor financiare vor putea fi preluate si platite de catre Departamentul Fondul de Garantare din cadrul CSA”, a declarat presedintele CSA, Angela Toncescu.

Romania este una dintre putinele tari din Uniunea Europeana in care functioneaza fonduri destinate protejarii asiguratilor, fapt care vine in intampinarea dorintei Comisiei Europene de a elabora o directiva prin care sa impuna tuturor statelor membre sa implementeze scheme de garantare in caz de faliment al asiguratorilor, se arata in comunicatul CSA.

In vederea protejarii intereselor asiguratilor, Consiliul CSA a hotarat declansarea procedurilor de faliment la aceste doua societati, potrivit dispozitiilor Legii nr.503/2004 privind redresarea financiara si falimentul societatilor de asigurare.

Societatea Delta Asigurari are un numar de 3 dosare de dauna nelichidate, pentru care a constituit o rezerva de dauna de 19.000 lei, iar societatea Delta Addendum Asigurari Generale S.A. are un numar de circa 800 dosare de dauna nelichidate, valoarea pretentiilor formulate de asigurati aferente acestor dosare fiind de circa 1.900.000 lei. Niciuna dintre aceste doua societati nu mai are contracte de asigurare in vigoare.

Potrivit legislatiei in vigoare, sumele cuvenite creditorilor de asigurari in temeiul unui contract de asigurare incheiat cu societatea (persoane asigurate, detinatori de polite de asigurare, beneficiari ai contractelor de asigurare, precum si oricare alte terte persoane prejudiciate prin nerespectarea conditiilor de asigurare ale contractelor, ale caror creante nu au fost onorate de societatea de asigurare) vor fi recuperate de la Fondul de Garantare.

La data de 31 decembrie 2009, cele doua societati mentionate mai sus detineau impreuna o cota totala de piata de 0,18% in functie de primele brute subscrise.

Deciziile CSA nr.21/2011 privind retragerea autorizatiei de functionare si declansarea procedurii falimentului S.C. Delta Asigurari S.A. si respectiv Decizia CSA nr.24/2011 privind retragerea autorizatiei de functionare si declansarea procedurii falimentului S.C. Delta Addendum Asigurari Generale S.A. au fost comunicate societatilor in cauza si transmise spre publicare Monitorului Oficial al Romaniei.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) este singura autoritate imputernicita prin lege cu atributii de autorizare, supraveghere prudentiala si control a activitatii de asigurare in Romania, precum si cu atributii de emitere a normelor de aplicare a legii. CSA este membru cu drepturi depline al EIOPA - Autoritatea Europeana de Asigurari si Pensii Ocupationale, EIOPC – Comitetul European pentru Asigurari si Pensii Ocupationale si IAIS - Asociatia Internationala a Supraveghetorilor in Asigurari.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri