Volksbank International, divizia Osterreichische Volksbanken care controleaza operatiunile din Europa Centrala si de Est, a avut pierderi operationale in anul 2010 pentu prima data, din cauza "turbulentelor" de la divizia romaneasca, potrivit ziarului austriac Der Standard.
Osterreichische Volksbanken a luat masuri anul trecut pentru limitarea pierderilor Volksbank Romania si pentru a evita devalorizarea pachetului majoritar de actiuni detinut de grupul austriac la divizia romaneasca, evaluat la 500 milioane euro, potrivit Mediafax.

Der Standard citeaza surse "din cercurile bancare", informatiile nefiind confirmate oficial deoarece bilantul pe 2010 nu a fost definitivat inca in detaliu.

Osterreichische Volksbanken vrea sa vanda Volksbank International (VBI).

VBI a avut in 2009 un profit de 47,5 milioane euro, sustinut atunci si de performantele operatiunilor din Romania. Anul trecut insa, Volksbank Romania a traversat o perioada de turbulente, iar relatiile cu banca centrala de la Bucuresti au fost sever afectate.

"Se spune ca s-a discutat mult despre valoarea pierderilor din credite neperformante si despre cum sa se procedeze in privinta lor", noteaza Der Standard, referindu-se la situatia Volksbank Romania.

Banca-mama considera, "pana recent", ca valoarea acestor pierderi din Romania este de 140 milioane euro, problema fiind cauzata in principal de doi factori.

"Clientii au adus adeverinte de venit false pentru a obtine credite, iar sotul unei directoare de la Bucuresti a aprobat evaluari nejustificat de mari", se arata in material.

Cifrele finale ale diviziei din Romania au ajuns vineri la Viena, potrivit unor surse de la Bucuresti, si se pare ca rezultatul este "usor negativ".

Pentru a limita pierderile din Romania, Volksbank a decis sa externalizeze din bilant unele credite neperformante ale diviziei, in valoare de 100 milioane euro. Motivul este reprezentat de reglementarile foarte stricte ale bancii centrale din Romania in privinta creditelor cu probleme: in Romania, asa-numitele "non-performing loans" (credite cu intarziere la plata mai mare de 90 de zile) trebuie provizionate cu 75% din valoare, spre deosebire de 25% in reglementarile internationale.

Astfel, VBI a preluat credite neperformante de 100 milioane euro de la Bucuresti, contra unor contributii in numerar. Procedura este uzuala in sistemul bancar international, iar masura a fost agreata de catre autoritatile de supraveghere austriece, de BNR si de auditori, a precizat pentru Der Standard Walter Groblinger, purtator de cuvant al Osterreichische Volksbanken.

Totodata, presiunile asupra bilantului Volksbank Romania au fost "usurate" de un castig de 17 milioane euro datorat unor factori exceptionali, noteaza publicatia austriaca, facand referire la aprecierea francului elvetian in raport cu leul.

In urma masurilor de reducere a pierderilor din Romania, grupul austriac nu mai trebuie sa deruleze o noua majorare de capital la divizia romaneasca. Cele 200 milioane euro injectate in luna februarie anul trecut de banca-mama la Volksbank Romania au fost deja consumate in totalitate.

In privinta problemelor de imagine ale Volksbank Romania, Der Standard aminteste ca Osterreichische Volksbanken si Volksbank International au incheiat un contract de 2,5 milioane euro cu Intact Media Group (IMG) pentru ameliorarea "imaginii negative a bancii in Romania", dupa cum se precizeaza in acordul agreat de conducerea grupului austriac.

"Toate acestea reprezinta o doza de valium (calmant puternic - n.r.) pentru procesul de vanzare a VBI, aflat in derulare", scrie Der Standard.

Potrivit ziarului, cele mai puternice interese pentru achizitionarea operatiunilor central-est europene ale Volksbank vin din Rusia, de la Sberbank, si din China, de la fondul de stat CIC.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri