Sfarsitul de an poate fi ultima perioada in care clientii bancilor pot obtine dobanzi de 8% pe an la depozitele in lei, trendul cel mai probabil pentru anul viitor fiind de scadere.
Tinand cont si de faptul ca prognoza Bancii Nationale a Romaniei arata ca inflatia va reintra pe un trend descendent anul viitor, castigurile din dobanzile la depozite pot fi reale chiar si luand in calcul inflatia si impozitul pe venit.

Un client care realizeaza astazi un depozit in lei la termen de un an poate obtine o dobanda de 8% la unele banci comerciale de pe piata.

Prognoza bancii centrale pentru rata anuala a inflatiei din trimestrul al treilea al anului viitor este de 3,4%, iar impozitul pe venitul din dobanzi este de 16%, conform reglementarilor in vigoare. Astfel, clientul care face acum un depozit ar putea castiga peste un an o dobanda reala pozitiva, usor peste 4%.

"Daca poti sa ai certitudinea ca nu ai nevoie de banii respectivi pentru o perioada de un an, atunci o dobanda de 8% pe an este interesanta in acest moment", a explicat pentru Wall-Street Radu Craciun, directorul de investii al Eureko Pensii.

Rata anuala a inflatiei s-a situat in luna septembrie la nivelul de 7,77%, iar estimarile BNR arata ca va urca pana la aproximativ 8% in acest an, dar anul viitor va intra pe un trend descendent, iar la finalul primelor noua luni din 2011 va cobori sub nivelul de 4%. In acest context, analistii se asteapta ca banca centrala sa reia de anul viitor procesul de relaxare a strategiei de politica monetara prin reducerea dobanzii cheie, fapt ce va determina bancile comerciale sa diminueze dobanzile platite la depozite.

"Cred ca sansele ca dobanzile la depozite sa creasca in urmatoarea perioada sunt destul de mici. Pe viitor, evolutia dobanzilor depinde de deciziile de politica monetara pe care banca centrala le va lua", considera Radu Craciun.

Pe de alta parte, economistii ING Bank Romania considera ca perspectiva atat de optimista a bancii centrale privind evolutia preturilor "pare stranie" in contextul in care Romania mai are de facut ajustari structurale semnificative, iar unele dintre acestea conduc la majorari de preturi.

"Rata anuala a inflatiei a urcat la nivelul de 7,77% in luna septembrie 2010, fata de 7,58 la suta in luna precedenta, pe fondul transmiterii etapizate a efectului de runda intai al majorarii cotei standard a TVA la 1 iulie 2010, dar si al propagarii asupra preturilor produselor agroalimentare a influentelor adverse resimtite pe pietele specifice interne si internationale", se arata in comunicatul BNR transmis dupa sedinta de politica monetara de ieri.

BNR are stabilita tinta de inflatie pentru 2011 si 2012 la 3%, iar din 2013 a stabilit trecerea la tinta stationara de inflatiei de 2,5%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri