Companiile de asigurari vor fi obligate, incepind din 2006, sa raporteze orice tranzactie care implica o suma de minimum 10.000 de euro. De asemenea, in aceasta situatie intra si toate tranzactiile in numerar mai mari de 2.500 de euro anual.

Daca aveti de primit de la firmele de asigurari o suma mai mare de 10.000 de euro, ca urmare a unei masini furate, dar nu puteti justifica de unde ati avut bani sa va luati masina respectiva, intrati automat in baza de date a Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor. Asta datorita faptului ca, potrivit noilor norme elaborate de Comisia de Supravegere a Asigurarilor (CSA), aceste tranzactii trebuie raportate. Reglementarea in cauza porneste de la un studiu elaborat recent de catre Asociatia Internationala a Supraveghetorilor in Asigurari IAIS, care arata ca peste 80% dintre autoritatile de supraveghere din jurisdictiile membre desfasoara activitati si in domeniul prevenirii spalarii banilor.

Asiguratorul trebuie sa fie atent la client

Drept urmare, CSA a elaborat normele prin care orice tranzactie care implica o suma reprezentind echivalentul in lei a minimum 10.000 euro trebuie raportata la CSA si la Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor. De asemenea, asiguratorul va verifica daca atit persoanele care incheie polite de asigurare, cit si beneficiarii acestor polite figureaza pe lista persoanelor suspecte. Se mai cere ca, in situatia in care ratele de prima periodice sau sumele de plata anuale urmeaza sa fie marite, in asa fel incit sa depaseasca limita de 1.000 de euro lunar sau 2.500 de euro anual, sa aiba loc identificarea clientilor. Nu vor fi impuse societatilor de asigurare cerintele de identificare a clientilor in legatura cu politele de asigurare de viata, daca prima de asigurare sau ratele de plata anuale sint mai mici de 1.000 de euro.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri