CNVM va decide daca va debloca delistarea Rompetrol Rafinare (RRC) numai dupa finalizarea majorarii de capital derulata in prezent de companie, aceasta operatiune fiind unul dintre aspectele luate in vedere de Comisie la momentul suspendarii retragerii de la tranzactionare, relateaza Mediafax.
"Decizia noastra (de blocare a delistarii - n.r.) era argumentata pe doua puncte, interesul statului si majorarea de capital social in derulare. Majorarea de capital influenteaza dreptul de squeeze-out (retragerea actionarilor minoritari inaintea delistarii -n.r.), pentru ca se modifica valoarea capitalului social, numarul de actiuni si procentajul pe care il are fiecare actionar la companie. In functie de rezultatele majorarii de capital vom discuta din nou ce masuri vom lua. Vor fi analizate ambele motive invocate in ordonanta prin care s-a suspendat dreptul de squeeze-out", a declarat comisarul CNVM Lorand Kralik.

La finalul lunii iunie, actionarii Rompetrol Rafinare au aprobat o majorare de capital de 450 de milioane lei, prin aport in numerar, pentru plata unei parti din datoria catre stat. Pentru suplimentarea capitalului au fost emise 4,5 miliarde de actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei.

Daca unul dintre actionarii minoritari subscrie chiar si numai o actiune la majorarea de capital la un pret egal cu valoarea nominala, atunci va exista o diferenta intre cat a platit investitorul respectiv pentru titlurile noi si pretul pe care TRG il propune in vederea delistarii, de 0,0751 lei/actiune. Acest aspect urmeaza sa fie analizat de CNVM.

"Avem deja o decizie a unei instante de judecata, prin care este oprita delistarea Ardaf, care este un caz asemanator. Un actionar minoritar a participat la majorarea de capital, la valoarea nominala si a refuzat pretul propus pentru retragerea din companie pentru ca era mai mic, iar instanta i-a dat acestuia castig de cauza", a mai afirmat Kralik.

Curtea de Apel Bucuresti a admis, la 29 iunie, cererea societatii Nova Trade, controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, de suspendare a avizului prin care CNVM a aprobat delistarea asiguratorului de catre Generalii PPF Holding.

Totusi, Comisia trebuie sa ia in calcul la reanalizarea situatiei de la Rompetrol Rafinare si motivele invocate de Ministerul Finantelor Publice.

In preambulul ordonantei prin care s-a blocat delistarea, CNVM mentiona ca a luat act de pozitia Ministerului Finantelor Publice potrivit careia retragerea actiunilor de la tranzactionare ar conduce la prejudicierea interesului statului in sensul ca in lipsa unei cotatii a actiunilor pe o piata reglementata evaluarea actiunilor va fi dificil de realizat.

De asemenea, statul roman ar fi lezat in drepturile sale de actual creditor obligatar si de viitor actionar al Rompetrol Rafinare.
CNVM a blocat la 28 iulie delistarea Rompetrol Rafinare, iar grupul Rompetrol a reactionat abia joi, depunand o plangere la Comisie prin care acuza "abuzuri repetate ale reprezentantilor autoritatii si depasirea flagranta a atributiilor conferite de lege", de la obligarea derularii unei oferte de preluare si pana la ordonanta de suspendare a delistarii.

Totodata, The Rompetrol Group a anuntat vineri ca solicita CNVM despagubiri de 50 milioane de dolari pentru prejudiciul cauzat de blocarea delistarii si a cerut acordarea dreptului de a retrage Rompetrol Rafinare de la bursa.

TRG a anuntat ca va utiliza toate caile legale pentru respectarea statului de actionar/investitor in Romania si isi va apara drepturile recunoscute de legile din Romania si din Uniunea Europeana.

"Au tot dreptul sa ceara ce vor, dar trebuie mai intai sa atace decizia in contencios", a afirmat comisarul CNVM.

The Rompetrol Group, detinut integral de KazMunaiGaz din Kazahstan, trebuie sa ramburseze 2,4 miliarde de lei in contul datoriilor istorice ale rafinariei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligatiuni de stat din anul 2003. In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la data de 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat, la finalul lunii iunie, pentru MEDIAFAX, ca statul va prelua peste 40% din actiunile Rompetrol in cazul in care KazMunaiGaz va plati numai 100 milioane de dolari din totalul datoriei. El a explicat ca datoriile neplatite vor fi convertite la un pret stabilit de lege printr-o formula, foarte apropiat de valoarea nominala a actiunilor de la momentul emisiunii titlurilor. In concluzie, se poate intelege ca proprietarul Rompetrol achita din datoria catre stat doar atat cat sa-i permita sa ramana actionar majoritar.

Rompetrol Rafinare are in prezent un capital social de 2,109 miliarde de lei si face parte din grupul Rompetrol, controlat de compania petroliera de stat KazMunaiGaz din Kazahstan. KazMunaiGaz detine 98,63% din actiunile Rompetrol Rafinare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri