Chiar daca riscul de declin se mentine, nu va urma o revenire a recesiunii, afirma analistii Erste Group.
“In prezent, pietele sunt extrem de agitate si experienta anterioara ne arata ca va dura destul de mult timp pana cand se va resimti imbunatatirea aspectelor fundamentale”, se indica in raportul de analiza al Erste.

In acest context, evaluarile si perspectiva fac din zona Europei Centrale si de Est o regiune axata pe valoare, pentru moment, mai ales deoarece nu are de-a face cu datorii foarte mari. In general, ratele de crestere par sa se stabilizeze, un fenomen normal avand in vedere cresterile puternice raportate in perioada imediata de revenire. Cu toate acestea, desi ratele de crestere se stabilizeaza sau chiar scad, acestea se mentin la niveluri rezonabile, sustin specialistii.

“Este clar ca, in contextul local, pietele sunt conduse de sentiment, determinand cel mai probabil reactii mai puternice decat cele justificate de aspectele fundamentale. Reactiile exagerate predomina pe piata – atat in ceea ce priveste cresterea, cat si scaderea”, se mai arata in document.

“Vestea cea buna este ca pietele incep sa faca o diferentiere, dupa o perioada in care tarile ECE au fost lovite din plin de comparatiile exagerate cu tarile PIIGS, caracterizate de un grad ridicat de indatorare. Probabil ca nu ne va fi de folos pentru a iesi din capcana intinsa in prezent de sentiment, dar cel putin pare sa fie un pas in directia cea buna de cernere a graului de neghina”, explica Henning Esskuchen (foto), co-director cercetare capital Europa Centrala si de Est.

In cel de-al doilea trimestru, , investitorii din regiunea ECE si-au redus in mod clar pozitiile privind actiunile riscante, data fiind performanta sub nivelul asteptarilor inregistrata de actiunile cu risc ridicat si cu capitalizare de piata redusa.

In Europa Centrala si de Est se tranzactioneaza la un nivel mult sub cel al pietelor occidentale, regiunea raportand un discount de 22% pe baza evaluarilor raportate la randamentele obligatiunilor (Austria este in frunte, cu un discount de 30%).

“Tarile PIIGS vin cu multipli mai buni pentru 2011 si 2012, dar observam un risc la nivelul ratelor de crestere implicita (desi se porneste de la niveluri scazute). In special, pe termen mai lung, America Latina nu are rezultate bune in comparatie cu ECE, din cauza unei slabe perspective de crestere implicita”, noteaza analistii Erste.

De asemenea, Asia se tranzactioneaza la un nivel superior in comparatie cu ECE, in timp ce evaluarile pentru 2011 in 2012 nu arata impresionant.

“In final, Africa se prezinta cu valori destul de competitive, dar (fara a fi specialisti pe aceasta regiune) am putea constata anumite riscuri in domenii precum guvernarea corporativa”, mai explica specialistii.

Recomandari de expunere pe tari

Austria – neutru sau sub-pondere. Modelul de evaluare teoretic plaseaza accentul pe valoarea si cresterea ca fiind principalele argumente negative. “Nu putem urmari aceste argumente, deoarece valoarea raportata la randamentele obligatiunilor indica o sub-evaluare implicita de 30%, iar revizuirile castigurilor s-au accelerat in timp”, se arata in raport.

Polonia – clar neutru. Modelul de alocare al Erste Group mentioneaza dimensiunea ca fiind principalul argument pozitiv pentru piata poloneza, in timp ce evaluarile determina, in mare parte, asteptari negative privind profitul.

Cu toate acestea, evaluarile implicite bazate pe valori de consens indica o sub-evaluare de aproximativ 14% pentru indicele WIG 20.

De asemenea, in ceea ce priveste cresterea, Polonia nu este la fel de convingatoare, dar pastreaza un nivel rezonabil. Dat fiind faptul ca investitorii nationali au revenit pentru a da o mana de ajutor si avand in vedere cresterea ponderii Poloniei in fondurile straine de capital, analistii opteaza pentru imbunatatirea rezultatului modelului pur.

Ungaria – relativ neutru. Cresterea este principalul factor care contribuie la obtinerea randamentelor pozitive preconizate, in timp ce dimensiunea reprezinta clar cel mai mare factor negativ. Cu toate acestea, lichiditatea de pe piata din Budapesta s-a imbunatatit.

“Evaluarile sunt in continuare relativ tentante, chiar daca piata maghiara s-a dovedit deja destul de eficienta in a include deja in preturi orice estimari anterioare de revenire. Probabil ca imaginea mai neconvingatoare a revizuirilor in scadere a castigurilor, dar si aspectele legate, de exemplu, de taxele bancare, vor determina restrangerea activitatii de pe piata”, afirma analistii.

Republica Ceha - neutru. Modelul inregistreaza cele mai puternice puncte la nivelul cresterii, in timp ce lichiditatile sunt mentionate ca factor negativ pentru piata. Evaluarile sunt destul de tentante, ocupand locul al doilea dupa Austria. Rata crestere pare sa fie in continuare buna, dar revizuirile castigurilor nu ofera o imagine prea roz.

Europa de Sud-Est - neutru spre sub-pondere. Desi dimensiunea a fost cel mai important factor pozitiv al modelului de alocare, acest argument este acceptabil numai daca se presupune ca orice lichiditati suplimentare pe aceste piete ar putea avea un impact marginal mai mare.

“La o comparatie cu valorile medii istorice, evaluarile nu sunt prea tentante. Cel mai mare risc ramane in continuare pe partea de macro, pietele din aceasta regiune iesind ultimele din criza”, se arata in raport.

Turcia, Rusia – ambele supra-pondere. Cele mai mari doua piete din regiune ar trebui sa ramana in lumina reflectoarelor.

“Practic, noi am prefera Turcia in locul Rusiei, data fiind dependenta de materii prime a acesteia din urma. In mod evident, Turcia nu are evaluari obiective la fel de atractive ca Rusia si s-ar putea confrunta cu unele tensiuni politice. Cu toate acestea, am ales sa nu acceptam rezultatul modelului pur si sa il lasam la o parte cu Rusia la supra-pondere”, precizeaza analistii Erste.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri