Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale trebuie sa promoveze in aceasta luna un act normativ menit sa reduca evaziunea fiscala din sectorul panificatiei. Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a precizat ca datele statistice sunt ingrijoratoare, aratand un consum fiscalizat de paine in scadere de la 100 de kilograme de paine anual pe locuitor in 1997 la 23 de kilograme de paine anual pe locuitor in 2004. Flutur a precizat ca, in mod real, consumul de paine anual pe cap de locuitor este mult mai mare, diferenta fiind practic productie nefiscalizata. Gheorghe Flutur a precizat ca evaziunea fiscala anuala in domeniul panificatiei se ridica la aproximativ 5.000 miliarde lei vechi.
Intre masurile de reducere a evaziunii fiscale ce se au in vedere se numara introducerea obligatiei licentierii spatiilor de depozitare a graului, dotarea morilor cu contoare (pentru cunoasterea exacta a cantitatilor de grau procesate), autorizarea si reautorizarea tuturor brutariilor. Totodata, painea va fi identificata printr-o modalitate care se va decide in curand (ambalare, etichetare sau stantare).

"Estimam ca aproximativ 35-40% din produsele de panificatie sunt produse in conditii ilegale, conducand la o concurenta neloiala pe piata", a declarat, pentru "Averea", vicepresedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (Rompan), Virgil Pavel. Acesta considera ca evaziunea fiscala este tolerata de interesele organelor de control, de influenta proprietarilor asupra autoritatilor statului si de interesul statului de a se pastra un pret scazut al painii.

Societatile membre Rompan asigura aproximativ 60% din productia nationala de paine si 85% din productia de paste fainoase si biscuiti. Virgil Pavel ne-a spus ca cifra de afaceri estimata a firmelor membre Rompan este de 750 milioane euro pe an. Aici sunt incluse atat productia de produse de panificatie, cat si cea de morarit, paste fainoase, biscuiti, cereale de mic dejun si patiserie. In companiile membre Rompan lucreaza circa 32.500 de salariati.

Cine sunt marii producatori de paine

Principalii producatori de panificatie sunt companiile SC Vel Pitar SA Bucuresti (cu sucursale in Pitesti, Ramnicu Valcea, Targu-Jiu, Cluj-Napoca, Iasi, Giurgiu, etc), SC Dobrogea Grup SA Constanta, SC Loulis SA Bucuresti, SC Pambac SA Bacau si SC Boromir SA Buzau. Toate aceste societati sunt membre Rompan.

Vel Pitar a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 85 milioane dolari. Dobrogea Grup a realizat in 2004 o cifra de afaceri de 72 milioane euro, in crestere cu 24% fata de 2003. Pentru acest an compania estimeaza obtinerea unor venituri similare cu cele de anul trecut deoarece au fost micsorate preturile la paine si faina cu toate ca vanzarile de produse au fost mai mari.

Loulis Group a avut anul trecut o cifra de afaceri de 50 milioane euro, iar Pambac Bacau a inregistrat in 2004 o cifra de afaceri de 128,9 milioane RON (aproximativ 35,3 milioane euro). Grupul Boromir a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 2.850 miliarde lei (circa 72 milioane euro) si estimeaza pentru anul 2005 o cifra de afaceri de 3.000 miliarde lei (aproximativ 75 milioane euro).

Piata neagra trage pretul in jos

Presedintele Rompan, Aurel Popescu, a afirmat, recent, ca pretul painii in Romania este de 5-6 ori mai mic decat in Uniunea Europeana, din cauza evaziunii fiscale, cu toate ca preturile materiei prime, combustibililor si energiei sunt identice cu cele din UE sau chiar mai ridicate. "Sectorul de morarit si panificatie este campion in industria alimentara la evaziunea fiscala, aici fiind vorba de mii de miliarde de lei care nu se varsa la bugetul de stat si care ar putea intra in programe de finantare a agriculturii", a spus Popescu.

In Romania exista, ca si in tarile UE, o tendinta de scadere a consumului de paine, datorita diversificarii produselor de patiserie si orientarea catre produse traditionale, naturale si sanatoase.

Jumatate din fabrici risca falimentul

Jumatate din fabricile de paine autohtone risca sa fie inchise din 2006, daca nu vor respecta normele sanitar-veterinare europene, sustine Aurel Popescu. El a precizat ca nivelul investitiilor in sector variaza de la o capacitate la alta, ridicandu-se la circa 10.000 - 20.000 euro pentru o unitate care poate fabrica in jur de 3.000 de paini pe zi, dar poate atinge si 100.000 euro pentru o fabrica care produce in medie 20.000 - 30.000 de paini pe zi. "Fara investitii masive si respectarea stricta a regulilor, industria romanesca de morarit si panificatie poate pierde teren in fata firmelor concurente din UE", a conchis Aurel Popescu.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri