In toata lumea civilizata, hotelurile de lux au locul lor. Si clientii lor, numerosi, dispusi sa plateasca oricat pentru conditii ireprosabile, uneori mai rafinate decat cele de-acasa. Exista si in Romania astfel de hoteluri, de 5 stele. Dar numai 8.
Potrivit unor standarde nescrise, cele mai scumpe hoteluri din lume au cam tot ce-si poate imagina un turist sau un om de afaceri ca ar putea avea nevoie pe timpul sederii: camere gigantice, superconfortabile, finisaje de lux, dotari ultramoderne, servicii impecabile, facilitati de toate genurile, incepand cu centre de sanatate si intretinere si terminand cu baruri discrete, in care un pianist celebru isi impleteste degetele pe deasupra clapelor, sali de conferinta sau cele mai scumpe magazine.

Din secunda in care ai intrat intr-un astfel de hotel te simti rege, te simti stapan, inclusiv prin unghiul de inclinare a majordomului la plata bacsisului. Zgomotul produs de pantofii ce au costat mii de dolari se pierde in fibrele covoarelor groase si pana si muzica discreta din lift se teme sa nu-ti tulbure imparateasca urcare catre apartamentul gatit ca pentru sosirea lui Ludovic al XIV-lea. In restaurant, ospatarii isi tin respiratia in timp ce-ti asaza scaunul, sosul de portocale ce zugraveste pieptul de rata descrie un cerc perfect, iar servetul cu care iti stergi mainile obisnuite sa scrie cecuri pline de zerouri este mai alb decat ar spera vreodata orice firma de detergenti.

Lucrurile stau cam la fel si in Ro-mania, cererea conducand la modernizarea, includerea in lanturi internationale si chiar construirea de la zero (in doua din cazuri) a 8 hoteluri clasificate la nivelul maxim de 5 stele. Toate sunt cunoscute sau, mai degraba, celebre (cu exceptia unuia) si cumuleaza aproximativ 1.000 de camere si apartamente. Iar cei care vor sa-si testeze limitele de confort pot cheltui intre 125 si 1.200 de euro pe noapte intr-o camera de lux.

GRAND HOTEL JW MARRIOTT

O cladire ridicata de Ceausescu in cadrul unui urias complex arhitectonic, din care fac parte Palatul Parlamentului si sediul MApN, a fost preluata de la stat la inceputul anilor 90, printr-o complicata tranzactie, si transformata in hotel de lux, unul dintre actionarii importanti fiind Fahti Ta-her. Acesta a intrat in lantul Grand Hotel Marriott, devenit ulterior JW Marriott (in urma fuziunii celor doua mari firme), prin sistemul bine-cunoscut de francizare. Este cel mai luxos dintre putinele hoteluri de 5 stele din Bucuresti. De altfel, franciza Marriott implica un grad ridicat de lux, iar preturile sustin acest lucru. O camera dubla costa 250 de euro pe noapte, iar tarifele ajung pana la 1.200 de euro pe noapte, pentru un apartament prezidential.
Rezervari online: www.marriotthotels.com

HOTEL CROWNE PLAZA BUCHAREST

Hotelul este detinut de vicepremie-rul George Copos, prin intermediul firmei Ana Hotels. Este de fapt fostul hotel Flora, cumparat, renovat si redeschis in 1998. Flora apartinea, inainte de 1989, Institutului de geriatrie Ana Aslan, privatizarea realizata de de-functul FPS fiind indelung comentata, mai ales din cauza necunoscutelor legate de pretul si modalitatea tranzactiei. Dupa renovare, managementul hotelului a fost preluat prin contract de firma Holiday Hospitality. Preturile camerelor si apartamentelor din Crowne Plaza se situeaza in intervalul 129-470 de euro, cele mai scumpe fiind apartamentele VIP.
Rezervari online: www.bucharest.crowneplaza.com

HOTEL HILTON - ATHNE PALACE

Actionarul majoritar al Athne Phenix Group, firma care detine hotelul si franciza Hilton, este in acest moment acelasi George Copos, care a cumparat un pachet de 52,4% de la unii dintre actionari. Athne Phenix Group avea ca proprietari, la data tranzactiei, mai multe companii: Athne Palace SA - 36% (in care statul are 42%), CMC International Impex - 11,6 % (detinuta de Mihail Crciog), Harpcorp Romnia - 4,4%, Compagnie Immobiliere Phenix - 27,7%, Anjou Services si tudes Generales Constructions Internationales - 20,3%. Acestea din urma sunt cele care i-au vandut vicepremierului, acesta exprimandu-si intentia de a cumpara si restul de actiuni. Fostii actionari au investit aproximativ 42 milioane de dolari pentru renovarea hotelului. Tarifele pornesc de la 288 de euro, camera dubla pe noapte, si ajung pana la 675 de euro pentru un apartament.
Rezervari online: www.hilton.com

HOTEL HOWARD JOHNSON GRAND PLAZA

Fostul hotel Dorobanti, privatizat in urma cu mai multi ani, este detinut de firma Grand Plaza Hotel SA, ai carei actionari sunt mai multe persoane fizice si juridice, printre acestea numarandu-se si presedintele clubului Dinamo, Nicolae Badea. Hotelul functioneaza in regim de franciza, este cel mai nou hotel de 5 stele deschis in Romania si are printre cele mai mici preturi din aceasta categorie. O camera dubla costa 165 de euro, dar poate ajunge la 183 de euro, in functie de dotari.
Rezervari online: www.hojoplaza.ro

HOTEL INTERCONTINENTAL

Cel mai vechi hotel de lux din Romania, membru al lantului Intercontinental inca din epoca comunista, este astazi proprietate privata, cumparat de fratii Paunescu in urma unei privatizari indelung comentate, in care a fost implicat si Hotelul Lido. Potrivit informatiilor din presa anilor 90, banii necesari cumpararii unuia dintre hoteluri au fost obtinuti cu ajutorul unui credit garantat prin celalalt hotel, care era cumparat si el cu un credit. Hotelul are printre cele mai ridicate standarde de lux, dar preturile raman in intervalul 162 de euro (o camera dubla)-250 de euro (un apartament).
Rezervari online: www.intercontinental.com

HOTEL SOFITEL

Hotelul din nordul orasului are o istorie zbuciumata, legata de banii cu care a fost ridicat, creditul obtinut de actionarii World Trade Center Bucuresti pentru a realiza investitia fiind garantat la vremea respectiva de statul roman. Ulterior, insolvabilitatea in care s-a aflat pentru un timp compania care il detinea a condus bancile la executarea garantiei, in acest moment WTCB datorand statului aproximativ 74 milioane dolari. De hotel s-a aratat interesat si George Copos (parca suna cunoscut), dar datoria imensa face ca orice tranzactie sa devina complicata. Preturile incep de la 160 de euro si urca pana la 360 de euro (un apartament).
Rezervari online: www.sofitel.com

HOTEL CAPSA

Hotelul Capsa a fost fondat in 1886, fiind parte a complexului Casa Capsa, deschis in 1852, un adevarat simbol al high-life-ului dambovitean timp de zeci de ani. Cofetarul Grigore Capsa (cel care a inventat prajitura Joffre), primul proprietar, a tinut, inca de la inaugurare, ca hotelul sa respecte cele mai inalte standarde, el fiind apreciat atat de lumea buna a Europei, cat si de ziaristii vremii drept unul dintre cele mai luxoase hoteluri ale lumii. Primul manager, un francez, fost director al Hotelului Caf Anglais din Paris, a facut ca brandul Capsa sa devina renumit in toate tarile europene. Daca restaurantul si cofetaria au functionat aproape fara intrerupere, hotelul a fost inchis ani buni, el fiind cumparat, renovat si redeschis acum doi ani, noul sau proprietar fiind Marian Bucur, un afacerist mai putin cunoscut, consatean si prieten din copilarie cu Adrian Nastase si Toma Zaharia. Preturile camerelor si apartamentelor din Capsa se situeaza intre 125 de euro si 600 de euro (apartamentul imperial).
Rezervari online: www.capsa.ro

HOTEL PERSEPOLIS

Cel mai putin cunoscut dintre hotelurile de 5 stele din Bucuresti este Persepolis, amplasat in controversatul Sat Francez din nordul Capitalei, o cladire cu o arhitectura cel putin ciudata, cu influente mesopotamiene, potrivit unor specialisti. De altfel, proprietarul sau este un cetatean iranian, Manochehr Saadati Sohi, actionar semnificativ la mult mai cunoscuta Antrefrig (cea cu pateul de ficat). Construirea hotelului in zona amintita a fost cel putin controversata, asemenea multor altor cladiri din Satul Francez, printre neregulile semnalate autoritatilor de vecini fiind ocuparea trotuarului cu un gard. Tarifele din Persepolis incep de la 230 de euro pentru o camera dubla si ajung la 260 de euro pentru un apartament.
Rezervari online: www.bucharestpersepolis.ro

Patru hoteluri de sezon pe litoral

Pe litoral se afla patru hoteluri clasificate cu 5 stele, doua dintre acestea fiind renovate, Rex si Mamaia, si alte doua construite dupa revolutie. Din pacate, hotelurile functioneaza in regim sezonier, ele necontand pentru oferta turistica din restul anului. Palm Beach este detinut de un cetatean libanez, Chardel Maroun, care de altfel l-a scos la vanzare din cauza nerentabilitatii. Rex a fost cumparat de familia Paunescu, fiind una dintre locatiile preferate de VIP-uri pe timpul verii. Hotelul Mamaia apartine de Mamaia SA, o companie detinuta inca de statul roman. Ultimul de pe lista este Hotel Scandinavia, ridicat de celebrul Corneliu Iacobov, actionarul urmarit penal de la RAFO. Pus sub sechestru de autoritati, hotelul a fost cumparat in cadrul unei licitatii de Mircea Istrate, patronul Amber Industry din Constanta, dar in acest moment este dezafectat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri