Google si YouTube au primi mai mult de 10.000 de cereri pentru a oferi informatii despre utilizatori in mai putin de jumatate de an din partea agentiilor guvernamentale, arata noi date ale companiei de internet.

"La fel ca alte companii IT si de telecomunicatii, primim constant cereri din partea agentiilor guvernamentale din intreaga lume pentru a muta continut din serviciile noastre sau sa oferim informatii despre utilizatori ai serviciilor si produselor noastre", anunta Google pe un blog al companiei.

Marea majoritate a cererilor pentru datele private ale utilizatorilor "sunt valide, iar informatia ceruta este folosita la investigatii criminale". De asemenea, multe cereri de inlocuire a unor clipuri video sau alt tip de continut sunt valide, de exemplu cererile pentru inlaturarea pornografiei cu minori, mai anunta Google.

"Totusi, date despre aceste activitati nu au fost disponibile pana acum, insa credem ca o buna transparenta va duce la mai putina cenzura", a anuntat Google pe blogul oficial.

Brazilia conduce clasamentul cererilor de oferire a datelor despre utilizatori cu 3.663 de cereri, urmata de SUA cu 3.580 de cereri si Marea Britanie cu 1.166 de cereri.

De asemenea, Brazilia a initiat cele mai multe cereri de stergere a unor informatii de pe Google si YouTube - 291, urmata de Germania cu 188 de cereri, India cu 142 de cereri si SUA cu 123 de cereri.

Romania nu figureaza in acest clasament, insa potrivit Google tarile care nu apar pe "harta cenzurii" ar putea avea un numar prea mic de cereri.

Datele nu sunt exacte deoarece o singura cerere ar putea fi facuta pentru date de la mai multi utilizatori sau inlocuirea mai multor adrese web. De asemenea, ar putea fi mai multe cereri pentru aceleasi date sau pentru inlocuirea aceluiasi continut.

"Vrem sa oferim mai multe informatii, inclusiv de cate ori oferim datele pe care le detinem pentru a raspunde la aceste cereri. Cererile pe care le primim pentru datele utilizatorilor provin de la o varietatate de agentii guvernamentale cu autoritati legale diferite sub diferite forme. Din cauza acestei complexitati, nu avem cum sa categorisim si sa cuantificam aceste cereri pentru a oferi mai multa transparenta, insa avem in vedere acest plan", a mai anuntat Google.

Google a trimis o scrisoare deschisa autoritatilor guvernamentale din mai multe tari prin care compania anunta ca respecta legile nationale legate de informatiile personale ale utilizatorilor.

In urma cu o luna gigantul online a dezactivat motorul sau de cautare din China pentru a protesta fata de restrictiile impuse de guvernul de la Beijing. Google a argumentat ca a luat aceasta pozitie dupa ce partidul comunist chinez a devenit mai represiv.

Aceasta opozitie in mediul online a alarmat grupuri de consumatori, academicieni si companii ca Google si Yahoo. Acestia au argumentat ca aceste restrictii impuse de stat merg prea departe, impiedicand accesul la informatii politice si sociale sensibile precum subiecte ca avortul si eutanasierea. Acestia au avertizat ca daca nu sunt atent monitorizare, astfel de restrictii ar putea fi utilizate pentru manipularea opiniei publice si pentru a inabusi voci diferite de cele dictate de stat.

La fel de nemultumite se arata si agentiile guvernamentale si liderii politici care incearca sa demonstreze ce rol important joaca in protejarea cetatenilor de abuzuri online, incursiuni private si alte pericole.

Aproximativ 32% din populatia lumii are acces la "internet filtrat" de guvernele locale, potrivit organizatiei OpenNet Initiative. "Pana acum, guvernele importante nu au exagerat cu filtrarea tehnica si controlul automat", a declarat Jonathan Zittrain, profesor la Harvard si unul dintre membrii OpenNet. "Google este ingrijorata de faptul ca aceasta situatie s-a schimbat, iar ca rezultat vrea sa traga un semnal de alarma si sa aduca lucrurile la normal", a adaugat profesorul, citat de Los Angeles Times.

De asemenea, guvernele cauta intermediari ca Google
pentru a implementa cenzura si controlul, a declarat Cynthia Wong, membra a Centrului de Democratie si Tehnologie. Ca rezultat companii ca Google se confrunta cu mari probleme ce tin de etica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri