O retea de cercetare si productie in domeniul tehnologiei, similara cu regiunea Silicon Valley din California, va fi construita in orasul rus Skolkovo de langa Moscova menita sa diversifice economia tarii, a declarat Dmitri Medvedev, presedintele Federatiei Ruse, citat de RIA Novosti.

Medvedev a declarat ca centrul de cercetare se va axa asupra a cinci domenii: energie, tehnologia informatiei, comunicatii, cercetare bio-medicala si tehnologii nucleare.

"Vom construi centrul unde avem destule facilitati pentru a finaliza rapid acest proiect. Timpul este extrem de important in acesta situatie si din acest motiv vom contrui centrul la Skolkovo", a declara Medvedev.

Presedintele rus a anuntat formarea centrului de cercetare si dezvoltare in timpul discursului sau anual adresat populatiei.

Silicon Valley, din apropiera orasului San Jose, California, zona in care isi au sediile giganti IT precum Google si Intel, a devenit cunoscuta pentru numarul mare de inovatori si producatori de cipuri. In prezent, este cea mai mare retea de dezvoltare tehnologica din lume.

Al doilea oras al Rusiei - Sankt Petersburg - si alte doua orase din Siberia (Tomsk si Novosibirsk) au fost nominalizate printre posibilele locatii. Obninsk si Dubna, alte doua orase din apropierea Moscovei care detin importante facilitati de dezvoltare si cercetare din timpul perioade sovietice, sunt vazute ca posibile candidate.

De asemenea, Skolkovo va gazdui si Scoala de Management, un proiect comun format din 14 companii rusesti si internationale si lideri de corporatii care va crea prima scoala de business de nivel international din Rusia.

In anii '90, din cauza haosului economic prin care a trecut Rusia, mii de cercetatori, ingineri si intelectuali au parasit tara. Desi acest exod s-a diminuat in ultimii ani, baza de cercetatori a tarii este inca slabita.

Economia Rusiei s-a contractat cu 7,9% in ultimul an dupa ce criza economica a slabit drastic cererea pentru exporturi ca petrol, gaz si metale, punand punct unui boom economic ce a durat mai bine de zece ani.

Adancirea recesiunii a socat elita din Rusia care a facut nenumarate apeluri ca economia sa minimizeze dependenta de materiile prime.

Adesea, Medvedev a optat pentru o diversificare a economiei, motivand ca cel mai mare exportator energetic ar putea fi extrem de vulnerabil din cauza dependetei de vanzarile de gaz si petrol.

In 2006, guvernul rus a aprobat un program de creare a parcurilor tehnologice, care vor include companii IT din sectoare ca nanotehnologia, biomedicina si informatia, precum si organizatii de cercetare stiintifica si institutii educationale care sa pregateasca personalul pentru astfel de companii.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri