BNR nu are o tinta explicita de curs, cel putin asa sustine. Nici liber nu-l poate lasa fara ca economia sa se rupa-n doua la variatii bruste. Euro s-a oprit sub 37.000 de lei vechi.
In ultimele zece sedinte de licitatie, pe piata valutara leul a intrat pe o tendinta de depreciere, pe fondul unor cumparari mari de valuta. Cursul euro a crescut de la 36.055 lei vechi pina la 36.901 lei vechi, cursul mediu inregistrat luni. Evolutia ascendenta a monedei unice europene a avut un hop ieri, cind media comunicata de BNR a scazut la 36.834 lei.


Lectie de risc valutar

Evolutia cursului monedei unice vine sa confirme avertismentul guvernatorului Bancii Nationale, Mugur Isarescu, pentru cei care s-au imprumutat in euro, dar au venituri in lei. Ratele la imprumuturi sint astfel mai scumpe astazi cu 1.000 de lei pentru fiecare euro imprumutat in urma cu zece zile. Dupa scaderea dobinzilor la lei, piata romaneasca a devenit mai putin atractiva pentru capitalurile speculative, fapt care ar explica in parte ca presiunile de apreciere a leului au scazut in ultima vreme, cursul evoluind in directia opusa. Apropierea sezonului sarbatorilor, cu cererea aferenta de valuta pentru importurile de sezon, ar fi o alta explicatie pentru tendinta cursului din ultima perioada. Ultimele declaratii ale oficialilor BNR au lasat monedei euro poarta deschisa catre pragul de 3,7 lei, care ar putea fi atins pina la sfirsitul lunii, declara un broker de la Bursa din Sibiu. Daca moneda unica va recupera teren si va urca la 3,8 lei, sta la mina bancii centrale. In piata exista sentimentul ca leul va continua sa se tina tare, asa cum arata si cotatia pentru martie viitor.

Important pentru inflatie

Evolutia cursului de schimb ramine foarte importanta pentru atingerea sau nu a tintei de inflatie, in conditiile in care preturile interne ramin strins legate de paritatea euro/leu. Desi regimul monetar de tintire a inflatiei adoptat de BNR presupune, teoretic, un curs liber, guvernatorul Isarescu a declarat recent ca economia romaneasca nu este inca pregatita pentru asa ceva. Daca modelele econometrice imi spun ca un curs apreciat ma ajuta, il las sa se aprecieze. Daca el creste prea mult si calculele imi arata ca putem avea o problema adversa intr-un interval de timp, atunci intervin, pentru ca efectele unei deprecieri sint mult asimetrice fata de apreciere, a spus Isarescu. In cazul in care BNR va aprecia ca deprecierea leului devine periculoasa pentru inflatie, va interveni in piata vinzind valuta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri