Asociatiei Retelelor de Farmacii din Romania ameninta cu instanta Ministerul Sanatatii daca proiectul de lege va fi promovat in forma actuala. Acuzate de monopol lanturile farmaceutice considera legea ca fiind anticonstitutionala si anticoncurentiala, cata vreme statul influenteaza preturile medicamentelor.
Farmacistii au amenintat deja cu instanta Ministerul Sanatatii daca actualul proiect al Legii Farmaciei nu va fi modificat. Prevederea care a starnit cele mai mari nemultumiri stabileste existenta a doar patru farmacii apartinand unor retele la o populatie de 400.000 de locuitori, doar patru companii cu retele de farmacii vor putea fi autorizate, fiecare cu cel mult o unitate.

Reprezentantii Asociatiei Retelelor de Farmacii din Romania au sesizat Consiliul Concurentei, care urmeaza sa se pronunte. Proiectul de lege mai prevede ca farmaciile infiintate in temeiul altor legi sa isi continue activitatea, urmand ca in sase luni de la intrarea in vigoare a actului sa se reorganizeze. Daca numarul de farmacii dintr-o retea depaseste proportia amintita de lege, acestea vor fi cesionate sau inchise.

Ovidiu Buluc, presedintele Asociatiei Retelelor de Farmacii, spune ca legea este anticonstitutionala si anticoncurentiala si cu implicatii majore, care pot afecta grav imaginea Romaniei in contextul aderarii ei la Uniunea Europeana.

Descurajarea investitorilor

El mai spune ca legea descurajeaza investitorii si este discriminatorie fata de retelele de farmacii definindu-le drept monopol. "Ce monopol vrem sa instituim noi, daca preturile produselor farmaceutice sunt impuse de minister? Lanturile de farmacii practica chiar reduceri prin cardurile de fidelizare. O mare contradictie este ca organul abilitat sa ia masuri impotriva instituirii monopolului este Consiliul Concurentei, si nu Ministerul Sanatatii", adauga Ovidiu Buluc.

Reprezentantii Asociatiei Retelelor de Farmacii demonteaza acuzatiile de monopol sugerate de proiectul de lege. Daca definitia monopolului arata ca acesta reprezinta "un grup de intreprinderi care concentreaza productia si desfacerea unor produse importante, cu scopul stabilirii unor preturi sau profituri ridicate", retelele de farmacii sunt minoritare, ele detin cel mult 30% din piata farmaceutica la nivel national, iar cel mai mare lant nu detine nici 3%. Mai mult, spun reprezentantii ARFR, preturile medicamentelor sunt stabilite de stat, lanturile neputand influenta preturile. "In plus, noi avem multe spatii inchiriate, iar rezilierea contractelor aduce dupa sine despagubiri", mai spune Buluc.

Defavorizarea pacientilor"

"Constitutia Romaniei garanteaza dreptul proprietatii, ori in forma actuala a acestei legi acest drept este incalcat in mod flagrant. Prin articolele sale, obliga investitorii, atat romani, cat si straini, sa renunte la proprietatile lor dobandite conform legilor in vigoare in prezent in tara noastra. Aceasta lege este, in fapt, o intentie de expropriere cu valoare de nationalizare, care afecteaza mai multi investitori din UE: reteaua Centrofarm preluata de un investitor portughez, PharmaPharm, preluata de un investitor german, Remedio - investitor slovac, Europharm - investitor englez si Sensiblue - investitor olandez. Este o lege care descurajeaza total investitiile in Romania si permite imixtiunea statului in modul de conducere a activitatii unei companii private. Mai mult, legea are efecte retroactive, ceea ce este in discordanta cu principiile statului roman. Legea, asa cum este ea formulata este in defavoarea pacientilor, a celor care lucreaza in domeniul farmaceutic, cat si a investitorilor din Romania. Prin urmare, este foarte neclara intentia initiatorilor acestei legi, se doreste o liberalizare a pietei sau o nationalizare?", se arata in comunicatul Asociatiei Romane a Retelelor de Farmacii.

Proiectul de lege propus de MS prevede si restrictii demografice si geografice si interzice sistemul de autoservire a produselor parafarmaceutice si cosmetice prin promovarea farmaciei la ghiseu.
"Nu noi am inventat acest model de servire. Farmaciile din Uniunea Europeana, care au servit drept inspiratie si retelelor noastre sunt constituite dupa sistemul modern de apropiere fata de pacient", explica presedintele ARFR.

Lacat pe 1.000 de unitati

Daca acest proiect de lege va intra in vigoare in forma actuala, reprezentantii ARFR estimeaza ca vor fi inchise aproximativ 1.000 de unitati in toata tara, pierderile lanturilor vor atinge milioane de euro, iar aproximativ 15.000 de oameni vor fi concediati.

In prezent, pe piata sunt aproximativ 4.500 de farmacii, cele mai importante retele fiind Sensiblu - parte a grupului A&D Pharma, Help Net, Catena apartinand grupului de firme Fildas, Remedio - Montero si Farmaciile Dona ale companiei Siepcofar.

Lider de piata ramane Sensiblu. Cu 124 de farmacii. care functioneaza nonstop. Sensiblu face parte din grupul A&D Pharma, a carui cifra de afaceri a fost, la sfarsitul anului 2004, 190 milioane de euro.

Lantul Help Net a avut anul trecut o cifra de afaceri de 15 milioane de euro, iar estimarea pe 2005 arata o dublare a cifrei de afaceri.

"Estimarea nu va fi atinsa datorita convulsiilor legislative ale Ministerului Sanatatii. Daca fostul ministru voia sa liberalizeze complet piata, noul proiect prevede limitarea numarului de farmacii ale unui lant. Nu se spune insa clar ce farmacii nu se incadreaza in criteriile geografice. Daca legea este adoptata in aceasta forma, vom inchide peste 50% din totalul farmaciilor. Peste 200 de oameni si-ar pierde locurile de munca", spune Claudia Ion, reprezentantul Companiei Helpnet.

Pretul doctoriilor stagneaza

Eugen Nicolaescu a declarat recent ca in numai trei judete din tara farmaciile respecta ordinul emis de Ministerul Sanatatii in luna septembrie, privind scaderea preturilor la medicamente cu 7 pana la 11 procente. Mai mult, ministrul Sanatatii le-a cerut inspectorilor de la Garda Financiara sa verifice daca farmaciile se supun ordinului privind scaderea preturilor.

"Vom merge pana la CEDO"

"Legea farmaciei propusa de Ministerul Sanatatii este anticonstitutionala, anticoncurentiala si cu implicatii sociale si economice grave. Daca nu vom putea impiedica aprobarea ei, vom da in judecata Guvernul Romaniei si Ministerul Sanatatii si vom merge pana la Curtea Constitutionala si CEDO".
Ovidiu Buluc, presedintele Asociatiei Retelelor de Farmacii din Romania
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri