Rectificarea bugetara la care se gindeste guvernul dupa ce a scapat de controlul Fondului Monetar International poate reaprinde inflatia. Deficitul din sistemul de sanatate este una dintre putinele supape pentru banii ramasi pe 2005.
Scapat de dat cu subsemnatul la FMI, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a anuntat ca in maximum doua saptamini va face o rectificare bugetara, operatiune care ori ar putea reaprinde inflatia, ori ar rezolva problemele din sistemul sanitar.

Va fi un moment dificil pentru economie, care va fi pusa sa inghita circa 1,4 miliarde de euro si sa evite totodata un derapaj al inflatiei si al deficitelor externe.

Suma rezulta din excedentul bugetar de 0,8% din PIB, inregistrat la ultima executie bugetara, si din deficitul de 1% din PIB, programat la rectificarea precedenta. Un total de 1,8% din PIB, bani care vor intra intr-un fel sau altul in economie pina la sfirsitul acestui an.

Vladescu s-a vazut ieri in situatia sa raspunda criticilor din partea mediului economic si a opozitiei privind intentia guvernului de a face o noua rectificare a bugetului pe 2005, subliniind ca exista posibilitatea ca deficitul bugetar sa treaca putin de 1% din PIB. Potrivit lui, in prezent se analizeaza daca rectificarea bugetara va include si stingerea unor datorii catre diferite sisteme, cum ar fi cel sanitar.

Nu ne-am inteles la bani

In ceea ce priveste constructia bugetara pentru 2006, ministrul Finantelor a aratat ca expertii FMI au cerut initial un excedent de 0,2% din PIB, iar ulterior au fost de acord doar cu un deficit zero. In opinia lui, un deficit mai mic de 0,5% din PIB pentru anul viitor este inacceptabil.

De asemenea, Vladescu a mai spus ca se intentioneaza ca veniturile din privatizare sa fie utilizate, pe linga destinatia actuala, pentru stingerea datoriei publice si pentru proiecte. Nu ma refer doar la proiecte de infrastructura, este vorba si despre altfel de proiecte, cum ar fi pilonul doi de pensii. In nici un caz nu vor fi alocati bani pentru cheltuieli curente, a explicat ministrul Finantelor.

Marul discordiei: majorarea salariilor

Fondul Monetar International (FMI) a incercat sa impuna conditii inacceptabile atit in ceea ce priveste deficitul bugetar pe 2006, cit si politica salariala, iar autoritatile romane sint sigure ca indicatorii stabiliti pentru anul viitor, printre care un deficit de 0,5% din PIB, nu vor fi depasiti, a declarat Vladescu.

In fapt, guvernul s-a speriat cind reprezentantii Fondului au recomandat inghetarea salariilor bugetare, chiar in preajma unor mari miscari de strada promise de principalele blocuri sindicale.

Ministrul Finantelor a dat de inteles ca salariile bugetarilor vor creste, adaugind ca in structura inclusa in proiectul de buget cheltuielile salariale nu vor afecta indicatorii macroeconomici stabiliti pentru anul viitor.

Sanatatea vrea 12 mii de miliarde de lei vechi

Pentru a acoperi datoriile din sistemul sanitar, Ministerul Sanatatii a cerut o suplimentare a bugetului cu 12.000 de miliarde de lei vechi. Avem promisiunea de la Ministerul Finantelor ca va fi o rectificare pozitiva pentru Sanatate. Pentru inchiderea anului 2005 am cerut 3.500 de miliarde de lei, si pentru plata datoriilor restante, inca 8.500 de miliarde de lei, ne-a declarat purtatorul de cuvint al Ministerului Sanatatii, Oana Grigore. Nu se stie deocamdata citi bani va primi ministerul
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri