Bursa de Valori Bucuresti a crescut cu circa 2% in ultima saptamana pe fondul unor volume reduse determinate tot de incertitudinea privind un nou Guvern.
Lichiditatea pietei de actiuni s-a injumatatit in saptamana anterioara, la 62,47 milioane lei (14,56 milioane euro), iar tranzactiile de pe piata obligatiunilor, in special cu titlurile de stat, s-au ridicat la 56,44 milioane lei.

“Lichiditatea se va mentine la aceleasi nivele, un investitor de calibru nu este dispus sa intre in piata in conditiile in care tara nu are un Guvern stabil”, a declarat pentru Wall Street Gabriel Necula (foto), director de tranzactionare adjunct la Prime Transaction.

El sustine ca rulajele Bursei se vor majora cand vor exista semnalele unui acord in randul partidelor politice referitor la un nou Guvern.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 3,56%, pana la 4.676,03 puncte, in timp ce indicele compozit al pietei, BET-C, a incheiat saptamana cu un avans de 1,85%, pana la 2.822,26 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a avut cea mai slaba evolutie din piata, cu un avans de doar 0,82%, la nivelul de 23.372,05 puncte.

“Evolutia neconvingatoare a SIF-urilor pe fundalul crizei politice este explicabila, sansele trecerii prin Parlament in acest moment al actului normativ cu privire la pragul de detinere scazand considerabil daca tinem seama de incapacitatea clasei politice de a ajunge la un consens pentru formare unui nou Guvern”, a afirmat Andreea Gheorghe, analist la Intercapital Invest in raportul saptamanal Puls Capital.

Ea a explicat ca acesta este si motivul pentru care indicele BET-FI inregistreaza o valoare cu circa 10% sub maximul atins in acest an, spre deosebire de ceilalti indicii autohtoni care se afla la cele mai ridicate nivele, din cauza unei migratii a interesului investitorilor catre titluri lichide care au trecut printr-o perioada de consolidare.

O evolutie ascendenta a inregistrat si indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, cu un avans de 2,56%, la 460,77 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic, a crescut cu 2,85%, pana la nivelul de 622,70 puncte.

Sectorul financiar-bancare continua sa fie cel mai lichid

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au stagnat la pretul de 1,16 lei si au fost cele mai lichide din piata, pe un rulaj de 12,93 milioane lei, in timp ce titlurile SIF Moldova (SIF2) s-au mentinut la cotatia de 1,06 lei, in urma unor tranzactii de 5,61 milioane lei.

Pretul actiunilor SIF Muntenia (SIF4) a crescut cu 0,68%, pana la 0,74 lei, pe o lichiditate de 2,51 milioane lei, iar titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) s-au apreciat cu 1,82%, la 1,12 lei, pe suportul unui rulaj de 2,11 milioane lei.

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) s-au apreciat cu 1,46%, la 0,695 lei, in urma unor tranzactii de 1,95 milioane lei.

Tranzactiile realizate cu actiunile din sectorul SIF au insumat 25,11 milioane lei, ceea ce reprezinta 40% din lichiditatea totala a pietei de actiuni, iar schimburile cu titlurile bancare s-au ridicat la 21,5 milioane lei.

“Tot sectorul financiar-bancar va genera cea mai mare parte din lichiditate (in aceasta saptamana, n.r.), alte actiuni mai putin lichide, de exemplu Dafora sau Azomures, nu au aceasta putere, fiind doar alternative in conditiile in care investitorii cauta alte surse de profit”, este de parere Gabriel Necula.

Actiunile BRD SocGen (BRD) au crescut cu 2,36%, la 13 lei, in urma unor tranzactii de 10,25 milioane lei, iar cele ale Bancii Transilvania (TLV) au inchis saptamana in urcare cu 6,51%, la 1,80 lei, pe o lichiditate de 9,18 milioane lei.

Titlurile Erste Bank (EBS) au pierdut 0,08%, ajungand la cotatia de 128,10 lei, valoarea tranzactiilor fiind de 2,09 milioane lei.

O noua perioada de asteptare pentru actionarii RRC si PTR


In saptamana care s-a incheiat Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a respins raportul de evaluare intocmit in vederea ofertelor de preluare a Rompetrol Rafinare (RRC) si Rompetrol Well Services (PTR), deoarece nu s-a tinut cont de o metoda de calcul pentru pretul OPP-urilor.

Actiunile Rompetrol Rafinare au crescut cu 3,10%, in ultima saptamana, pana la pretul de 0,0631 lei, pe un rulaj de 1,72 milioane lei.

“Nu cred ca RRC si PTR vor creste peste valoarea activului net, in conditiile in care sunt foarte aproape de aceste nivele. Daca vor creste puternic, o vor face doar pe baze speculative, insa ma astept ca actiunile sa se stabilizeze in jurul valorilor activului net”, ne-a mai declarat reprezentantul Prime Transaction.

Din sectorul energetic, cel mai mare rulaj l-au obtinut titlurile Petrom (SNP), de 4,12 milioane lei, acestea inregistrand o apreciere de 6,96% pana la 0,292 lei. Actiunile Dafora Medias (DAFR) au castigat 0,90%, ajungand la 0,112 lei, pe o lichiditate de 1,7 milioane lei.

Necula: Bursa ar putea sta sub semnul declaratiilor reprezentantilor CE si FMI

In aceasta saptamana au fost anuntate misiuni din partea Comisiei Europene (CE), Bancii Mondiale si de la Fondul Monetar International (FMI).

Necula considera ca oficialii misiunilor CE si FMI nu vor oferi declaratii clare, ci doar unele diplomatice, insa in cazul in care vor aparea informatii importante din partea acestor institutii Bursa de la Bucuresti va evolua in functie de interpretarile pe care le vor face investitorii asupra semnalelor primite.

“De la inceputul crizei politice, Bursa a fost foarte mult trasa in jos de desfasurarea evenimentelor si nu mai are puterea de a se corela cu bursele externe. In aceasta saptamana, BVB va fi influentata, in principiu, de deciziile si jocurile politice”, sustine el.

Andreea Gheorghe afirma ca inceputul saptamanii va fi marcat de discutiile din Parlament pe marginea constituirii noului cabinet Croitoru, rezultatul putand determina unele volatilitati in piata.

“Directia de baza a pietei va fi insa conturata de miscare pietele externe, care este probabil ca continue evolutia in lateral din aceasta perioada”, este de parere analistul Intercapital.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri