Profitul net al Bancii Transilvania s-a diminuat cu 90% in prima jumatate din acest an, comparativ cu perioada similara din 2008, scazand pana la 11 milioane lei (2,6 mil. euro), pe fondul unei politici de provizionare riguroase, adaptate contextului actual.
Soldul provizioanelor la credite constituite de Banca Transilvania a crescut cu 94% in primul semestru din acest an, iar costul net al riscului de credit a crescut de aproape 14 ori, pana la 222 milioane lei.

Creditele neperformante, cu restante mai mari de 90 de zile, reprezentau 3,18% din totalul portofoliului de credit al BT de la sfarsitul primului semestru din acest an.

Totusi, banca a inregistrat un profit operationat in crestere cu 57% fata de aceeasi perioada a anului trecut, de la 148 milioane lei, la 232 milioane lei. Veniturile operationale ale Bancii Transilvania au crescut cu 17% in perioada analizata, pana la 571 milioane lei, in timp ce cheltuielile operationare s-au diminuat cu 1,16%, pana la 338 milioane lei.

“In primul semestru, profitul operational a crescut cu 57% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Rezistam foarte bine acestui mediu economic plin de provocari, adaptandu-ne strategia, directionand-o preponderent catre eficienta si spre optimizarea serviciilor. Am actionat in sensul mentinerii unei stabilitati in relatiile cu clientii nostri, venind cu oferte dedicate, in momentele atipice pe care le parcurgem si focusandu-ne puternic pe reducerea costurilor bancii. Avand in vedere evolutia BT si oportunitatile identificate in piata, suntem siguri ca banca va iesi mai puternica din aceasta perioada dificila pentru toti”, a declarat Robert C. Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania.

Cresterea venitului operational a fost influentata, in special, de dezvoltarea venitului din operatiuni financiare si a celor din dobanzi, sustin reprezentantii institutiei de credit.

“Datorita unui control foarte riguros al costurilor, raportul cost/venit este de 62%, in imbunatatire fata de semestrul intai din 2008, cand era de 67%, se explica in comunicatul bancii.

Volumul total al creditelor acordate de BT a crescut pana la 11,272 miliarde lei, in ciuda scaderii cererii de credite in piata. Din volumul total al creditelor acordate, o pondere de 57,4% o au cele destinate intreprinderilor, iar restul au ajuns la populatie.

“BT are un portofoliu stabil de credite, acordat preponderant in lei, cu o expunere de sub 4% pe domeniul dezvoltatorilor imobiliari”, sustin reprezentantii institutiei.

Raportul credite/depozite s-a mentinut la sfarsitul lunii iunie din acest an la un nivel subunitar, de 0,86. “Acest lucru demonstreaza o lichiditate foarte buna a bancii si o pozitie puternica in ceea ce priveste resursele atrase din piata interna, resurse care au crescut cu 8% in 2009, pe fondul unui apetit mai ridicat al populatiei in ceea ce priveste economisirea, dar si a unei oferte BT adaptata pietei”, se explica in comunicatul remis Bursei de Valori Bucuresti.

Activele bancii au inregistrat un avans de 13% in primele sase luni din 2009, pana la 19,289 miliarde lei. In primul semestru al acestui an, solvabilitatea BT a inregistrat un nivel confortabil, de 14,05%.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri