Depozitele in lei si valuta ale populatiei si firmelor din Romania si-au continuat cresterea in mai, dupa un avans cu 0,5% fata de aprilie, pana la 155,37 miliarde lei (37,18 miliarde euro), evolutia pozitiva a depozitelor in lei compensand scaderea celor in valuta, arata datele publicate de BNR.
In aprilie, depozitele bancare au crescut cu 0,3% fata de martie, la 154,55 miliarde lei (36,9 miliarde euro), in vreme ce in martie scazusera cu 0,2%.

Fata de mai 2008, depozitele atrase de banci de la populatie si firme au crescut, in termeni nominali, cu 13,1%, fata de 12,5% in intervalul aprilie 2008-aprilie 2009.

Bancherii platesc tot mai prost depozitele.
Bancile reduc dobanzile la depozite, invocand in acest sens schimbarea conditiilor din piata, pe fondul politicii de relaxare monetara graduala a Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Pe componenta in lei, depozitele bancare au crescut in mai cu 1,3% fata de finalul lui aprilie, pana la 99,16 miliarde lei (23,73 miliarde euro). Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, depozitele in lei au crescut cu 10,1%, mai arata datele publicate, joi, de banca centrala.

Economiile in moneda nationala ale populatiei au crescut in mai cu 0,5% fata de luna anterioara, la 58,86 miliarde lei (14,09 miliarde euro), iar cele ale firmelor s-au majorat cu 2,6%, la 40,29 miliarde lei (9,64 miliarde euro). Fata de mai 2008, depozitele in lei ale populatiei au avansat cu 22,4% (15,5% in termeni reali), iar cele ale companiilor s-au redus cu 4% (-9,3% in termeni reali).

Pe componenta in valuta, depozitele bancare, exprimate in lei, au scazut in mai cu 0,9% fata de luna anterioara, pana la 56,21 miliarde lei, iar, exprimate in euro, depozitele in valuta au scazut cu 0,8%, pana la 13,45 miliarde euro.

Romanii au inceput sa economiseasca mai mult ca urmare a crizei financiare, insa prefera scadentele pe termen scurt, in timp ce cehii se orienteaza spre termene de pana la doi ani, iar austriecii aleg maturitatile de doi-patru ani, potrivit Erste Group.

Fata de finalul lui mai 2008, depozitele in valuta ale populatiei si firmelor au urcat cu 18,9%, in termeni nominali si la valoarea echivalata in lei. Exprimata in euro, cresterea depozitelor in valuta ale rezidentilor a fost de numai 3,1%, ca urmare a deprecierii leului.

Studiu:
Doar 4% dintre romani au pus la saltea mai mult de 1.500 de euro pe an

Depozitele in valuta ale populatiei au crescut in mai cu 0,1% fata de aprilie, la 32,65 miliarde lei (7,8 miliarde euro), la valoarea echivalata in lei, iar cele ale firmelor s-au restrans la nivel lunar cu 2,2%, pana la 23,56 miliarde lei (5,64 miliarde euro).

Depozitele in valuta ale populatiei au inregistrat o crestere anuala, in lei, de 17,2%, in timp ce depozitele in valuta ale persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare), exprimate in lei, s-au majorat cu 21,5% in intervalul mai 2008 - mai 2009.

Exprimata in euro, cresterea anuala a depozitelor in valuta ale populatiei a fost de 1,5%, iar cea a depozitelor in valuta ale rezidentilor persoane juridice a fost de 5,3%.

Ghetea: Dobanzile la depozite si credite vor scadea spre finele anului. Dobanzile la depozitele in lei vor cobori spre 7-9% pe an spre finalul lui 2009, apropiindu-se astfel de dobanda de politica monetara, ceea ce va permite scaderea dobanzilor la creditele in moneda nationala sub 15%, a declarat presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri