In Romania trebuie sa ai rabdare, flexibilitate si umor\"
Afinitatile culturale si economice sunt atuuri importante pentru NBG in cursa pentru privatizarea BCR si CEC.

Strategia cu privire la dezvoltarea afacerii BCR sau CEC in cazul preluarii este de asemenea un alt atu pe care Banca Nationala a Greciei mizeaza.

"Fiecare banca participanta la privatizarea BCR si CEC prezinta avantaje si dezavantaje proprii, in calitate de viitor proprietar al uneia din cele doua banci romanesti aflate inca in proprietatea statului", declara presedintele Bancii Nationale a Greciei (NBG), Takis Arapoglou.

Pretul ce va fi oferit de fiecare candidat la preluarea BCR si CEC este doar un element pe baza caruia se va decide care va fi institutia financiara ce va deveni actionar majoritar la cele doua banci romanesti.

Cel putin la fel de importante, daca nu chiar mai importante sunt insa premisele oferite de noii proprietari, de dezvoltare ale celor doua banci, mai exact strategiile de dezvoltare ce vor fi adoptate, aceste elemente fiind cele care vor hotari de fapt castigatorul.

Preturile pe care Banca Nationala a Greciei (NBG) este pregatita sa le plateasca la privatizarea BCR sau CEC vor tine cont de profitabilitatea investitiei pe termen mediu si de interesele actionarilor.

"Platim cat credem ca are sens pentru actionarii nostri. Nu suntem in cursa pentru a plati orice pret. Daca nu vom castiga nici una dintre cele doua banci scoase la privatizare, intentionam oricum sa crestem organic, pentru ca vrem sa ne dezvoltam pe piata romaneasca", a explicat Arapoglou.

Concurenta puternica in Europa Centrala

Asa cum marturiseau oficialii bancii elene, zona Europei de Sud-Est este una strategica, de maxima importanta, pentru NBG.

Totusi, prezenta din acest moment a NBG pe cele mai mari piete din zona nu este una de natura sa ii multumeasca pe actionarii si managerii institutiei de credit grecesti.

Ca urmare, este preconizata ca anual sa aiba loc o dublare a numarului de sucursale din zona, fie prin dezvoltare organica fie prin achizitii.

Arapoglou sustine ca in prezent nu exista alternativa de achizitie pe piata romaneasca, dar in cazul unei oportunitati, NBG va avea in vedere si aceasta varianta.

El a insistat pe angajamentul bancii elene de a-si extinde activitatea in Romania, angajament ce va fi unul pe termen lung. Oficialul NBG a afirmat ca banca elena "va intra agresiv" pe piata asigurarilor si cea a brokerajului, fiind interesata totodata si de afacerile din sectorul leasingului.

De altfel, Romania si Bulgaria, datorita ca sunt cele mai mari piete din Balcani prezinta un deosebit interes pentru Banca Nationala a Greciei.

Turcia - cea mai mare piata din zona si dispunand de un potential de evolutie remarcabil pentru anii urmatori -, Rusia si Ucraina sunt de asemenea tinte extrem de importante in zona pentru Banca Nationala a Greciei.

In schimb, Polonia, Ungaria si Cehia, state proaspat intrate in Uniunea Europeana nu sunt atat de atractive pentru banca elena, datorita concurentei puternice venite din partea bancilor din Europa Occidentala si a gradului de saturare a pietei.

NBG s-a calificat pentru a depune oferte de preluare atat in cazul Bancii Comerciale Romane (BCR), cat si la privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC).

Presedintele celei mai mari banci din Grecia spune ca ar fi foarte greu de ales intre cele doua institutii de credit, in ipoteza castigarii ambelor licitatii. El a aratat ca strategia bancii priveste un plan de afaceri care sa permita obtinerea de profit pe termen mediu din investitia realizata in Romania.

Atuurile NBG in cursa de privatizare pentru BCR si CEC sunt asemanarile culturale si economice din cele doua state. "Pentru a face afaceri in Romania, la fel ca in Grecia trebuie sa ai multa rabdare, sa fi flexibil si sa ai umor. In plus, ceea ce se intampla in Romania azi s-a intamplat in Grecia acum 15 ani, asa ca stim ce va urma", declara Pehlivanidis.

Concurenti de marca

Pentru preluarea BCR mai concureaza Fortis, Banco Comercial Portugues, Banca Intesa, Deutsche Bank AG, Erste Bank AG, Dexia, KBC si BNP Paribas.

Doua dintre concurentele de la BCR se regasesc si in lista de investitori care participa la privatizarea CEC, respectiv Erste Bank si Dexia.

Pentru ultima banca detinuta integral de stat si-au mai exprimat interesul Banca Monte dei Paschi di Siena S.p.A, EFG Eurobank, OTP Bank, Raiffeisen Zentralbank Oesterreich Aktiengesellschaft in consortiu cu Raiffeisen International Bank - Holding A.G. si Societe Generale.

577 milioane euro profit

La sfarsitul anului trecut, grupul NBG a raportat active totale de 52,8 miliarde euro si un profit net de 577 de milioane euro.

Capitalurile proprii ale bancii depasesc 2,5 miliarde euro, iar actionariatul era constituit din investitori straini (30%), mari familii grecesti 30%, fonduri de pensii 35%, institutii ale statului (3%) si alti actionarii (2%).

Banca Nationala a Greciei este listata la bursele de valori de la Atena si New York.

NBG a preluat, in 2003, Banca Romaneasca, institutie de credit care avea la mijlocul acestui an active de peste 500 milioane de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri