Agentia de evaluare financiara Moody's, singura care mai acorda Romaniei calificativ cu recomandare de investitii, apreciaza, intr-un raport, ca ratingul acordat tarii ar putea fi coborat daca programul de finantare cu FMI si CE este intrerupt sau daca UE devine mai putin inclinata sa sustina tara.
"Ratingurile ar suferi presiune de scadere daca programul de finantare FMI/UE se intrerupe ca urmare a unor probleme de implementare sau daca exista semnale ca UE devine mai putin inclinata sa sprijine", se spune in raportul agentiei de rating.

In schimb, calificativele acordate Romaniei ar avea sanse mari de crestere in cazul in care capacitatea institutionala se intareste, reformele structurale sunt realizate cu mai mare rigoare si consistenta, iar politica fiscala devine mai eficienta, intarind capacitatea fiscala a guvernului, considera Moody's.

In martie 2009, Moody's a confirmat ratingul 'Baa3' al Romaniei, cu perspectiva stabila, considerand ca pachetul de sprijin de la FMI si UE si masurile suplimentare de reforma a sistemului fiscal si a celui public contrabalanseaza deteriorarea conditiilor economice.

Agentia aminteste ca acordul de finantare a Romaniei cu Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana, Banca Mondiala si BERD, in valoare de 20 miliarde euro, anuntat oficial in 25 martie, a fost insotit de o scrisoare de la noua mari banci cu afaceri in Romania, care s-au angajat sa-si sprijine subsidiarele de pe piata romaneasca daca este necesar.

"Acest anunt este pozitiv, in conditiile in care inseamna un risc mai mic legat de rostogolirea datoriei externe pe termen scurt si un sistem bancar intarit pe termen mediu spre lung", se mai spune in raport.

In opinia agentiei de rating, factorii ce sustin ratingul sunt integrarea tot mai mare in UE, ce incurajeaza investitiile si restructurarea la nivel microeconomic, precum si datoria publica scazuta si sustinerea din partea FMI si UE, ce compenseaza vulnerabilitatile cauzate de dezechilibrle macroeconomice.

Provocarile pentru rating sunt controlarea deficitului bugetar, in contextul recesiunii si finantarii limitate, si riscurile la adresa stabilitatii macroeconomice ce provin din deteriorarea situatiei economice, datoria externa ridicata si deficitul de cont curent mare, mai considera Moody's.
Celelalte doua mari agentii de rating, Fitch si Standard & Poor's (S&P), au retrogradat Romania in toamna anului trecut la un nivel de rating fara recomandare de investitii (junk - speculativ).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri