Leul s-a apreciat pe finalul sedintei de ieri, cursul situandu-se la aproximativ 4,29 lei/euro, pe o piata apatica, miscare in ton cu evolutia altor monede emergente din regiune, care au fluctuat insa pe un interval mult mai larg.
Moneda europeana se tranzactiona in debutul sedintei cu 4,2965 lei, iar dupa fluctuatii moderate pe parcurs, leul se aprecia spre finalul zilei. La 16:40, bancile cumparau un euro cu 4,2867 lei si il vindeau cu 4,2978 lei.

"Piata este foarte linistita, iar leul evolueaza in ton cu regiunea, fluctuand insa intr-un interval mult mai restrans", a spus un dealer din piata citat de NewsIn.

In regiune, monedele emergente au evoluat similar, pe o tendinta generala de intarire, in ciuda unei usoare deprecieri la mijlocul zilei. Astfel, forintul a castigat teren de la 307,8 la 301,5 unitati/euro, in timp ce zlotul s-a scumpit de la 4,5920 la 4,5343 unitati/euro.

Cursul de referinta afisat de BNR a stagnat la 4,2946 lei/euro, nivel foarte apropiat de cel din sedinta precedenta, insa in usoara apreciere, cu 0,01%. Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat de BNR marcheaza aprecierea monedei nationale cu peste 2 bani (0,79%) pana la 3,1430 lei/dolar, de la nivelul de vineri, de 3,1679 lei/dolar.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a depreciat initial de la 1,3614 la 1,3735 dolari/euro, dupa care a recuperat treptat teren, ajungand sub 1,35 unitati/euro. La 16:40, ora Romaniei, euro era cotat la 1,3531 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat in prima parte a zilei un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 6% pe an, in scadere fata de cel din sedinta anterioara, de 6,56% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda s-a redus la 6,50% pe an, de la nivelul de vineri, de 7,56%.

Dobanzile interbancare la depozitele pentru o zi de tip overnight se mentin la niveluri foarte scazute, de 5,5-6,5% pe an, sub rata dobanzii de politica monetara, de 10% pe an, ca urmare a cererii tot mai scazute de lei, luni fiind ultima zi de constituire a rezervelor minime obligatorii.

Banca centrala a organizat o licitatie reverse repo, prin care a incercat sa atraga in depozite la o saptamana excesul de lichiditate din piata la dobanzi de 10% pe an, insa bancile nu au fost interesate sa participe pentru ca se asteapta ca dobanzile overnight sa revina spre 14% pe an de maine, cand va incepe o noua perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii.


Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri