Anuntul conform caruia actionarul minoritar al combinatului chimic Oltchim (OLT), grupul german PCC SE, este interesat de cele 53,26% de actiuni detinute de Ministerul Economiei a starnit interesul investitorilor pentru aceasta companie.
Brokerii consultati de Wall Street spun ca aceasta recenta apreciere vine pe fondul unei posibile privatizari al combinatului, rezultatele financiare lasand de dorit.

“Desi in comunicatul PCC, referitor la intentia de a cumpara pachetul majoritar detinut de stat, se arata ingrijorarea cu privire la viitorul societatii, cred ca aceasta este o declaratie mediatica doar pentru a-si consolida pozitia in cadrul unei posibile achizitii. Investitorii au mizat astfel pe o privatizare mult asteptata, iar valoarea la care a ajuns compania in piata a favorizat aprecierile semnificative”, afirma Gabriel Necula (foto), director adjunct de operatiuni la Prime Transaction.

Adrian Duna, analist financiar la KD Capital Management, este de aceeasi parere, afirmand ca performantele financiare ale companiei nu ofera investitorilor motive pentru a cumpara cu atat entuziasm.

Totusi, cresterile de aproape 15% survenite in sedintele de tranzactionare de marti si miercuri au avut loc pe lichiditati scazute de 23.000 lei, respectiv 56.000 lei.

Necula explica lichiditatea scazuta prin faptul ca posibilii vanzatori asteapta desfasurarea evenimentelor, iar pretul chiar daca a crescut mult nu-i avantajeaza pentru a vinde in aceste momente.

In cursul sedintei bursiere de ieri, desi intraday actiunile OLT inregistrau cresteri de 9%, pentru a scadea la doar +3%, in contextul deprecierii intregii piete, pe finalul au fost executate ordine cu valoare scazuta care au impins actiuni mai jos cu 3,90%.

“Ordinele de la finalul pietei nu au fost semnificative, s-au tranzactionat doar 10.000 de actiuni, insa din cauza lipsei de cumparatori cu un volum asemanator, schimbul a mers pana la pretul de 0,1480 lei/unitate si astfel cotatia a inregistrat o depreciere”, a declarat reprezentantul Prime Transaction.

Astfel, cresterea inregistrata de actiunile in ultimele trei zile a fost de 20 de procente.

Privatizarea ar avantaja atat statul roman, cat si combinatul

PCC SE este interesat in continuare sa preia 53,26% din actiuni, pe care le detine in prezent statul roman, prin Ministerul Economiei, a declarat marti directorul de dezvoltare afaceri a grupului PCC SE, Wojciech Zaremba.

"Ne pregatim pentru a putea investi si pentru a lua parte la privatiarea Oltchim. Vrem cele 53,26% din actiunile statului, plus actiunile noastre. Daca nu va avea loc aceasta privatizare, ne vom resemna cu ce avem acum", a precizat Wojciech Zaremba, potrivit NewsIn.

“Este greu de anticipat un acord, in principiu, pentru un pret corect Ministerul ar putea vinde, dar probabil va fi nevoie de mai multe runde de negocieri pentru a se ajunge la o concluzie. Daca PCC ar prelua intreaga participatia si va ajunge la proportia din actionariat ce ii va permite acest lucru, este posibil ca Oltchim sa fie delistata”, apreciaza analistul KD Capital.

Gabriel Necula subliniaza ca la Oltchim se mizeaza pe o evaluare, in cadrul privatizarii, mai mare decat valoarea companiei in piata. “Nu pot face aprecieri daca PCC va ajunge la un acord cu Ministerul Economiei, dar cred ca ar fi avantajul statului si al combinatului aceasta privatizare, insa acum nu putem face decat speculatii si ramane sa asteptam desfasurarea evenimentelor”, continua el.

In prezent, actionariatul Oltchim este format din: Ministerul Economiei (cu 53,26% din actiuni), PCC SE (12,89%) si alti actionari, cu 33,85%.

Potrivit datelor financiare preliminare publicate la sfarsitul anului 2008, Oltchim a inregistrat pierderi de 52,8 milioane euro, de doua ori mai mari fata de anul 2007. Aproximativ o treime din totalul datoriilor e reprezentat de creante catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), aproape 140 milioane euro, restul reprezentand datorii catre institutii financiare, potrivit informatiilor communicate de PCC SE.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri