Odata cu numarul crescut al celor care isi cauta un loc de munca si al aplicatiilor pe site-urile de recrutare, managerii angajatori trebuie sa acorde o atentie sporita fiecarui detaliu din CV-ul candidatului, spun expertii citati de Forbes.
“In numeroase studii s-a demonstrat ca oamenii mint asupra experientei lor de munca sau asupra cursurilor efectuate”, a declarat pentru Forbes Lee Pomeroy, presedintele unei firme de verificare a angajatilor din New York. “Cu cat numarul de CV-uri se mareste, cu atat este mai greu de verificat autenticitatea celor scrise in el, iar candidati stiu asta”, a spus Pomeroy.

Managerii ar trebui sa citeasca CV-urile cu scepticism, sa verifice scrisorile de recomandare si sa ceara detalii specifice candidatilor asupra datelor din document.

Unii candidati inventeaza. Cineva poate sustine ca a frecventat cursurile unei universitati, dar asta nu inseamna ca respectivul candidat a si absolvit studiile. Un altul poate pretinde ca a fost CEO-ul unei firme cand de fapt a lucrat acolo patru ani si nu a avut functie executiva decat in ultimii doi, a mai spus Pomeroy.

Cand angajatorii pun intrebari specifice pe baza CV-ului ar trebui sa fie atenti la comportamentele suspicioase – cum ar fi raspunsurile evazive, refuzul de a raspunde la intrebare citand “confidentialitatea”.

Alte forme de a evita sa fii pacalit:

1. Confirma circumstantele in care persoana si-a schimbat locul de munca – fie ca aceasta decizie a fost una voluntara sau involuntara -, a spus pentru Forbes Pomeroy. Iar cand este vorba despre candidati care au fost disponibilizati din companii care au probleme financiare, angajatorii trebuie sa stie clar ce rol a jucat candidatul in cadrul acelei firme.

2. Cereti candidatului date exacte despre fostele locuri de munca. Cereti-i detalii despre perioadele in care acesta nu a fost angajat “ Am putea vorbi despre doua luni in care candidatul a cautat un nou loc de munca, dar am putea vorbi despre cele doua luni in care persoana a stat la inchisoare, de exemplu”, a spus Michael D. Allison, CEO la International Business Research, o companie specializata pe investigatii in cadrul corporatiilor in Princeton.

3. Nu sunati numai pe cei care au recomandat candidatul. Cautati referinte aditionale de la fosti colegi de munca, superiori sau din rapoarte directe, a declarat Allison pentru Forbes.

4. Nu lua drept garantie faptul ca un candidat a trecut de selectia unei firme de executive search, spune Peter LaVine, consultant al unei firme care verifica datele din CV-uri. “Nu iti poti permite sa faci presupuneri”.

5. Incearca sa faci o mini-cercetare pe Internet. “Cei care refuza sa dea un Google search pe numele viitorului angajat fac o greseala. Daca o data sau o alta referinta nu se potrivesc cu cele scrise in CV, clarificati cu viitorul angajat aceste lucruri”, a mai spus Pomeroy.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri