Romania ocupa unul dintre ultimele locuri dintre dintre statele europene, in privinta masurilor pentru stimularea investitiilor de private equity (ale fondurilor de investitii de capital privat), potrivit unui studiu realizat de KPMG.
In ultimul trimestru al anului 2008, Asociatia Europeana de Private Equity si Venture Capital (EVCA) a lansat cel de-al patrulea studiu cu privire la mediul european fiscal si juridic, realizat impreuna cu Mergers & Acquisitions Tax Services (Serviciile Fiscale pentru Fuziuni si Achizitii) din cadrul KPMG.

Sondajul acopera 27 tari si obiectivul sau este acela de a stabili cat de favorabil este sistemul fiscal si juridic in fiecare dintre aceste tari pentru fondurile de investitii de capital de risc (venture capital) si capital privat (private equity). Sondajul urmareste sa faca o analiza fiscala si legala comparativa, precum si sa promoveze cel mai eficient cadrul fiscal si juridic pentru aceste tipuri de investitii pe o piata europeana integrata.

Tarile sunt clasificate pe o scara de la 1 la 3, unde 1 este cel mai ridicat punctaj si 3 cel mai scazut. Anul acesta Franta s-a clasat pe locul intai, obtinand cel mai ridicat punctaj de 1,23 urmata de Irlanda (1,32) si Belgia (1,33). Studiul a aratat ca diferentele dintre cele mai favorabile si cele mai putin favorabile sisteme juridice si fiscale din Europa sunt mai mari decat in anii precedenti. O alta constatare importanta a fost ca in timp ce majoritatea statelor membre UE asigura o structura locala adecvata pentru fondurile de investitii de private equity si venture capital, atragerea transfrontaliera de fonduri trebuie sa faca fata mai multor bariere.

Romania s-a clasat pe locul 24 dintre cele 27 tari participante la sondaj, cu un scor de 2,27 puncte. Dupa cum subliniaza Valentin Tic, Tax Partner la KPMG Romania, “rezultatele acestui studiu sunt interesante deoarece demonstreaza ca multe tari, care in mod traditional sunt considerate ca au impozite ridicate, asigura un mediu care incurajeaza investitiile de tip venture capital si private equity. Spre deosebire de acestea, unele noi state membre UE, precum este Romania, cu rate reduse ale impozitului pe profit si impozitului pe venitul personal, nu stau la fel de bine.”

Daniela Nemoianu Istocesu (foto), partner al Departamentului Advisory din cadrul KPMG Romania a acordat asistenta unui mare numar de fonduri de investitii de private equity si venture capital cu privire la aspectele juridice ale investitiilor in Romania.

"Este esential ca autoritatile romane sa demonstreze ca Romania, care face parte dintr-o piata emergenta si este un membru relativ nou al Uniunii Europene, este pregatita sa faca fata provocarilor cauzate de criza financiara precum si sa recupereze o parte din intarzierile din perioada tranzitiei, promovand politici si strategii clare, coerente si durabile pe termen lung, asigurand continuitatea si transparenta in abordarea adoptata fata de investitorii in private equity si prin alinierea la tendinta de dezvoltare a mediului fiscal si juridic european”, spune Daniela Nemoianu.

Cu toate acestea, Nemoianu si colegul sau Wilson Balachandra, partner in KPMG Romania, departamentul Financial Advisory Services (Servicii de Consultanta Financiara), considera ca exista un mare potential de dezvoltare a investitiilor de private capital in Romania. “Proiectele de dezvoltare a infrastructurii ar putea fi partial finantate din fonduri de investitii de tip private equity si venture capital si exista intr-adevar fonduri mari care se concentreaza in special asupra acestui tip de investitii. Autoritatile trebuie doar sa ia cateva masuri pentru a imbunatati mediul juridic si fiscal pentru ca Romania sa poata concura mai bine cu partenerii sai europeni ca loc de destinatie a investitiilor pentru acest tip de fonduri”, spune Balachandra.

In conditiile actuale de declin economic global, este tot mai important ca guvernele sa stimuleze investitiile prin crearea acelor structuri fiscale care sa incurajeze capitalul privat si capitalul de risc, cres specialistii KPMG. „Romania prezinta numeroase oportunitati pentru aceste fonduri care vor ajuta economia prin stimularea cresterii, in special daca sunt folosite pentru a sprijini nevoile de infrastructura ale tarii. Guvernul roman trebuie sa asigure un cadru fiscal simplu si clar care sa incurajeze aceste investitii”, spune Patrick Leonard, coordonatorul Departamentului Tax din KPMG Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri