“Ne-am dorit sa aducem in mainile fiecarei persoane un computer si am reusit, chiar daca nu am sperat la acest lucru nici macar in cele mai indraznete vise pe care le-am avut” - Steve Jobs.
In viziunea lui Steve Jobs, fiecare persoana trebuie sa detina un computer. Datorita conceptiei sale si a strategiei aplicate, Apple a devenit, in timp, o imagine a ideii de business in Statele Unite ale Americii.

Insa, dupa un timp, viziunea lui Jobs a capatat alte nuante – unii spun ca acest lucru s-a schimbat din cauza ego-ului sau –, iar acesta a fost exclus din compania pe care a fondat-o. Desi sunt putini aceia care considera ca Steve Jobs a impiedicat dezvoltarea si cresterea Apple, totusi, fara el, compania si-a pierdut simtul de directionare si spiritul pionieristic, scrie Entrepreneur.com.

Dupa 10 ani, Apple s-a reintors la fondatorul sau pentru a cere ajutor. Dupa acest rastimp, Jobs a dovedit ca a devenit mai intelept, drept pentru care, datorita experientei dobandite si cunostintelor sale a reusit sa creeze unul din cele mai puternice business-uri ale secolului 20.

Acesta a aratat un interes deosebit pentru echipamentele electronice si gadget-uri, inca din tinerete. In timpul liceului, avand nevoie de anumite echipamente pentru realizarea unui proiect scolar, Jobs l-a sunat pe co-fondatorul si presedintele companiei Hewlett-Packard, William Packard, pentru a-i solicita ajutorul. Impresionat de atitudinea lui Jobs, Hewlett nu numai ca i-a dat ceea ce a cerut, ci, de asemenea, i-a oferit si un internship pe timpul verii in cadrul companiei HP. Aici l-a cunoscut pe Steve Wozniak, un tanar inginer cu care s-a imprietenit imediat.

Dupa terminarea liceului, Jobs s-a inscris la colegiul Reed, insa a renuntat dupa un semestru. Acesta a inceput sa fie fascinat de spiritualismul estic, drept pentru care s-a angajat part-time (crea jocuri video pentru Atari) ca sa stranga bani si sa plece intr-o calatorie in India pentru a studia cultura si religia acestei zone.

Cand s-a intors in Statele Unite, acesta a inceput sa se reimprieteneasca cu Wozniak, care incepuse sa construiasca un computer de dimensiuni mici. Pentru Wozniak, acesta era doar un hobby, insa vizionarul Steve Jobs a sesizat imediat potentialul de marketing existent intr-un astfel de echipament si l-a convins pe acesta sa se asocieze cu el in afaceri.

In 1975, tanarul de 20 de ani, Steve Jobs, impreuna cu asociatul sau, Wozniak, si-au deschis un magazin in garajul parintilor lui Jobs, pe care l-au botezat Apple, si au inceput sa lucreze la prototipul Apple I.

Desi acest prototip a fost cumparat in special de cei pasionati de calculatoare, cei doi asociati au facut suficienti bani pentru a reinvesti in imbunatatirea si redefinirea calitatii computerului. In 1977, acestia au lansat si Apple II – primul computer personal cu grafica color si tastatura. Creat pentru incepatori, versiunea a II-a a Apple a reportat un succes nebanuit. Vanzarile obtinute in primul an de la lansarea acestui produs au atins 3 milioane dolari. Doi ani mai tarziu, vanzarile au atins valoarea de 200 milioane dolari.

Insa, inainte de 1980, stralucirea conceptului Apple a inceput sa paleasca, iar interesul pentru acest brand sa scada. Apple III nu a afisat vanzari foarte mari, mai ales din cauza concurentei. Compania a pierdut foarte mult in detrimentul gigantului IBM.

Confruntandu-se cu scaderi importante ale vanzarilor, Jobs a prezentat Apple Macintosh in 1984 – primul calculator personal care cuprindea o interfata grafica controlata de un mouse, ceea ce a facut ca Macintosh sa devina o adevarata descoperire in ceea ce priveste usurinta de utilizare. In ciuda acestor lucruri, pretul stabilit de Jobs (2.495 dolari) s-a dovedit a fi mult prea mare pentru bugetele consumatorilor de pe piata.

In momentul in care vanzarile realizate nu au atins estimarile si solutiile propuse de Jobs au dat gres, el a fost exclus din board-ul companiei de John Sculley, CEO-ul Apple, pe care il alesese sa-l ajute la conducerea companiei. Dezamagit de aceasta situatie, Jobs si-a vandut actiunile pe care le detinea in cadrul companiei si a renuntat sa mai lucreze cu Apple in 1985.

Un an mai tarziu, Jobs a lansat NeXT Computer Co. Insa, din cauza preturilor prea mari vehiculate la produsele NeXT, Jobs a inceput sa treaca pe partea de software si sa acorde o atentie tot mai mare celeilalte afaceri pe care o conducea, Pixar Animation Studios. Aceasta companie a fost achizitionata in 1986, de la George Lucas.

Dupa 1996, cand zilele Pixar erau glorioase, Apple a cumparat NeXT cu 400 milioane dolari si l-a readus pe Jobs in comitetul director, ca sfatuitor al CEO-ului Gilbert F. Amelio. Acest act venit din partea Apple a fost tradus ca unul de disperare, iar asta ca urmare a faptului ca dezvoltarea unei noi generatii de sisteme de operare Macintosh a dat gres si actiunile Apple au scazut cu 5,3 procente.

La sfarsitul lunii martie 1997, Apple a anuntat o pierdere trimestriala de 708 milioane dolari. Trei luni mai tarziu, Amelio si-a dat demisia, iar Jobs a preluat functia de CEO interimar al companiei.

Acesta a ajutat compania sa-si revina. Actiunile producatorului Apple au fost tranzactionate in prima zi dupa Craciunul din 2007 la un pret record de 200 de dolari pe actiune, ca urmare a increderii sporite pe care o au investititorii in companie.

In 2008, Apple a fost desemnat brand-ul cu cel mai mare impact asupra consumatorilor din intreaga lume, iar Microsoft si brandul national al SUA se aflau pe lista celor care aveau nevoie sa fie schimbate.

Apple a realizat in primul trimestru al anului fiscal curent venituri de 10,17 miliarde dolari, in crestere cu 6% fata de perioada similara a anului trecut.

La jumatatea acestei luni, Jobs a anuntat ca va intra in concediu pentru cinci luni, dupa ce a descoperit ca problemele sale de sanatate sunt "mai complexe" decat crezuse initial.

In 2004, acesta a fost diagnosticat cu o forma rara de cancer pancreatic.

Reticenta companiei Apple de a furniza informatii asupra starii de sanatate a lui Jobs a cauzat ingrijorari in randul investitorilor, care au fost martori la deprecieri ale actiunilor in urma fiecarui zvon nou legat de sanatatea lui Jobs.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri