Banca Comerciala Romana (BCR) vrea sa ridice gradul de indatorare a populatiei la imprumuturile ipotecare la 70% din veniturile eligibile si spera sa obtina aprobarea Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat directorul de retail al BCR, Sorin Mititelu.
"Dupa consultarea cu BNR, intentionam sa solicitam majorarea gradului de indatorare la creditele ipotecare pentru persoane fizice, astfel incat clientii cei mai buni sa poata ajunge la gradul maxim de 70%, iar media tuturor clientilor sa fie de circa 45%", a spus Mititelu, citat de NewsIn.

El se asteapta ca in 2009 sa nu aiba loc majorari semnificative ale dobanzilor la credite si anticipeaza o crestere usoara a gradului de indatorare a populatiei.

In sedinta din 15 ianuarie 2009, consiliul de administratie al BNR a aprobat amendarea normelor privind creditarea populatiei, care au fost inasprite in a doua parte a anului trecut.

Astfel, bancile pot calcula "un grad de indatorare mai mare pentru solicitantii de credite, daca acestia vor garanta imprumuturile cu proprietati imobiliare de buna calitate", dar evolutia creditarii depinde in principal de capacitatea bancilor de a mobiliza resursele financiare, a anuntat banca centrala.

"Stabilirea, in mod concret, a conditiilor de creditare si a celor privind gestiunea riscurilor revine insa imprumutatorilor, prin intermediul normelor proprii de creditare, cu obligativitatea respectarii orientarilor generale in materie. In aceste conditii, evolutia creditarii depinde in principal de capacitatea imprumutatorilor de a mobiliza in mod sustenabil resursele financiare necesare si de respectarea concomitenta a principiilor prudentiale", se mai precizeaza in comunicatul bancii centrale.

Decizia din 15 ianuarie vine sa modifice Regulamentul nr. 11/2008, publicat la finalul lui august in Monitorul Oficial si aplicat de banci din octombrie 2008, prin care BNR a inasprit conditiile prevazute in Regulamentului BNR nr. 3/2007, privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice.

BCR leaga din 2009 dobanzile variabile ale creditelor pentru populatie de dobanzile de referinta, aplica dobanzi fixe la credite de consum si de investitii imobiliare in euro si a introdus o componenta de hedging la credite de consum nesecurizate, a spus directorul de retail al BCR.

Dobanzile variabile la creditele acordate de Banca Comerciala Romana (BCR) persoanelor fizice sunt legate, din acest an, de dobanzile de referinta din piata monetara (ROBOR si EURIBOR), la care se adauga o marja fixa stabilita de banca in functie de produs, a precizat Sorin Mititelu.

Astfel, pentru creditele de consum securizate si nesecurizate si pentru cele ipotecare in lei si euro, dobanzile vor fi legate de indicele ROBOR pe 3 sau 6 luni, respectiv de EURIBOR la 6 luni.

De asemenea, banca va introduce o dobanda fixa pe toata perioada de creditare la creditele de consum si cele de investitii imobiliare in euro (care au perioada de creditare pana la 30 de ani).

Astfel, la creditele intre 1 si 10 ani, dobanda anuala este de 7,5%, la cele intre 10 si 20 ani - de 8,5%, intre 20 si 25 - 8,75%, iar la cele intre 25 si 30 de ani - de 9%. Peste acest nivel se adauga marja bancii, in functie de fiecare produs de creditare in parte.

Tot din 2009, banca a introdus si o componenta de acoperire a riscului valutar si al evolutiei dobanzilor (hedging) la creditele de consum nesecurizate cu dobanda legata de piata interbancara.

Aceasta componenta are ca scop sa asigure clientului un nivel maxim garantat al dobanzii de referinta interbancara.

In privinta riscului valutar, clientul isi poate alege un curs de referinta si in functie de fluctuatia fata de acest curs, banca ar urma sa plateasca diferenta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri