Coface a atribuit Romaniei ratingul \'A4\' pentru mediul de afaceri si l-a mentinut pe cel pentru riscul de tara \'A4-\', in conditiile in care dezechilibrele macroeconomice dezavantajeaza Romania, a declarat economistul sef al Coface, Yves Zlotowski.
Coface a introdus recent un nou rating, care evalueaza calitatea mediului de afaceri dintr-o tara.
Ratingul de tara ia in calcul trei factori principali: climatul pentru afaceri, perspectivele economice, financiare si politice, precum si comportamentul de plata al companiilor.

Zlotowski a explicat ca acest rating este, in multe cazuri, diferit de ratingul de tara, deoarece exista alte aspecte, precum perspectivele economice, financiare si politice, dar si comportamentul de plata al companiilor, care influenteaza evaluarea generala a economiei unei tari.

"In cazul Chinei, ratingul pentru mediul de afaceri este cu doua trepte sub cel de tara, in conditiile in care reglementarile statului creeaza dificultati companiilor, in ciuda faptului ca, din punct de vedere macroeconomic, China are o evolutie buna", a explicat Zlotowski.

Pentru Romania, Coface a mentinut perspectiva negativa a ratingului pentru riscul de tara, explicand ca, printre cele mai mari amenintari la adresa economiei se numar in continuare deficitul de cont curent si presiunile de depreciere a leului pe fondul crizei internationale.

Pe de alta parte, scenariul de baza al Coface pentru Romania prevede o aterizare lina (soft landing) a economiei in anii urmatori, desi compania de evaluare financiara nu exclude nici varianta unei aterizari dure (hard landing), care s-ar putea manifesta prin injumatatirea cresterii economice in 2009, dar si printr-o posibila depreciere a monedei nationale cu 10-15%.

Zlotowski a amintit de cazul statelor baltice, care au suferit o aterizare dura a economiei, manifestata insa in cazul a doua dintre ele doar la nivelul cresterii economice, in conditiile in care un regim de curs fix.

De altfel, pentru Letonia si Estonia, estimarile Coface indica o recesiune a economiilor in acest an.

Coface si-a revizuit in jos estimarea pentru deficitul de cont curent al Romaniei pentru acest an la 14% si spune ca un aspect pozitiv este acoperirea acestuia in mare parte din investitiile straine directe.

"Investitiile straine reprezinta o sursa stabila de finantare, iar riscul ca acestea sa paraseasca Romania este scazut, in conditiile in care avansul economic al tarii este net superior celui din UE. Problema este insa finantarea externa: daca bancile straine nu o vor mai acorda, cursul de schimb ar putea fi afectat, ceea ce ar lovi apoi companiile care au venituri in lei si se imprumuta in valuta", a mai spus Zlotowski.

Ca impact al crizei internationale in Romania, economistii de la Coface au mentionat efectul negativ asupra exportatorilor romani, in conditiile in care 70% din exporturi se indreapta catre UE, "care se confrunta in acest moment cu o stagnare economica sau chiar cu o recesiune".

Coface subliniaza, totusi, ca influenta directa a crizei internationala asupra Romaniei e redusa, deoarece tara nu e strict depndenta de capitalul american.

Cu toate acestea, Romania nu a fost ferita de criza internationala, primele efecte fiind prabusirea cotatiilor bursiere si deprecierea leului.

Coface si-a revizuit in sus estimarea pentru cresterea economica a Romaniei din acest an la 7,8% si prognozeaza pentru anul viitor un avans al produsului intern brut (PIB) de 5,2%.

Economistii de la Coface au spus ca principala amenintare pentru economia Romaniei vine dinspre segmentul constructiilor, care este cel mai riscant la ora actuala, dar care a fost, in acelasi timp, si motorul cresterii PIB-ului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri