Inflatia anuala s-a temperat usor in mai, la 8,4-8,5%, estimeaza majoritatea analistilor, desi exista si prognoze care indica o accentuare la 8,7%, in conditiile scumpirii combustibililor, care poate continua si salta inflatia peste 9% in iulie.
Astfel, preturile de consum au crescut in mai cu 0,4-0,7% fata de aprilie, factorul determinant fiind scumpirea combustibililor, dar o contributie negativa ar fi putut avea si deprecierea, pe medie, a monedei nationale, reflectata intr-o crestere a preturilor la servicii si la alimente, cu toate ca acestea ar fi putut sa-si tempereze ritmul de crestere, sustin analistii.

Fata de aprilie, leul s-a depreciat in mai cu 0,46%, pana la o medie de 3,6594 lei/euro. Contributia pozitiva ar putea veni dintr-un efect de baza favorabil, determinat de nivelul ridicat, de 0,64%, al inflatiei in luna mai a anului trecut.

Daca gazul se scumpeste cu 18% in iulie, inflatia poate depasi 10%


Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania, estimeaza ca preturile de consum au crescut in mai cu 0,7% fata de aprilie, respectiv cu 8,7% fata de a cincea luna a anului anterior.

"Cred ca principalul motor a fost scumpirea combustibililor, care s-a transmis si in preturile finale ale bunurilor de consum. De asemenea, cresterea acestor preturi, ca urmare a scumpirii petrolului, nu s-a transmis inca in intregime in costurile finale, ceea ce inseamna ca am putea vedea noi cresteri de preturi si un varf al inflatiei anuale in iulie", a declarat Chidesciuc, citat de NewsIn.

El se asteapta la un nivel al inflatiei in iulie de 9,6%, pentru care ia in calcul o scumpire cu 12% a gazului si o crestere cu 3% a preturilor la electricitate, dar avertizeaza ca exista riscul ca inflatia sa treaca de 10% in urmatoarele luni.

De asemenea, analistii atrag atentia ca o crestere a pretului la gaz cu 18%, nivelul maxim propus al indexarii, ar duce foarte usor inflatia la un nivel de doua cifre.
C
eilalti analisti chestionati mizeaza pe o usoara temperare a inflatiei anuale in mai fata de aprilie, pana la un nivel intre 8,4 si 8,5%, insa nu exclud aparitia unui nou varf in iunie, dar mai ales in iulie, in functie de amploarea cresterii preturilor administrate.

"In mai am avut un efect de baza favorabil, care a ajutat inflatia sa se tempereze usor. O contributie negativa ar putea sa o aiba deprecierea cursului de schimb, pe medie, fata de aprilie, dar si alimentele si preturile la energie", a declarat economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, citat de NewsIn.

Traderul Millennium Bank, Ciprian Dascalu, dar si economistul sef al Raiffeisen Bank Romania mizeaza pe o accelerare a inflatiei cu 0,4% in mai fata de aprilie si cu 8,4% fata de aceeasi luna a anului trecut.

O estimare similara are si economistul sef al Alpha Bank, Ella Kallai, care vede inflatia anuala in mai la 8,47%, in conditiile cresterii preturilor de consum cu 0,5% luna trecuta fata de aprilie.

Economistul sef de la Banca Comerciala Romana (BCR), Lucian Anghel, estimeaza inflatia anuala in mai intre 8,3 si 8,5%, dar considera ca alimentele ar fi putut avea o evolutie favorabila luna trecuta.

Desi nu exclude aparitia unui nou varf al inflatiei in iulie, Anghel spune ca "niciodata majorarile de preturi la energie nu s-au facut cu cat s-a cerut".

Pragul psihologic pentru dobanzi a fost deja depasit

Pe de alta parte, analistii estimeaza ca sunt sanse mari ca banca centrala sa majoreze dobanda cheie, inca de la urmatoarea sedinta de politica monetara, cu cel putin 0,25 puncte procentuale, la 10%, cu atat mai mult cu cat cresterea economica din primul trimestru a depasit asteptarile pietei, dar si ale Bancii Nationale a Romaniei, indicand un exces de cerere si o reaccelerare a consumului.

Ei sustin, insa, ca asa-zisul prag psihologic al ratei anuale a inflatiei, de 10%, a fost depasit de mult, intrucat in piata dobanzile au ajuns de mult la doua cifre.

Institutul National de Statistica (INS) va publica, miercuri, datele despre inflatia in mai.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri