Comisia de negociere va stabili pana la sfarsitul lunii ianuarie 2008 care sunt companiile care vor participa la construirea reactoarelor 3 si 4, a declarat, luni, directorul general al directiei generale politici energetice din Ministerul Economiei, Alexandru Sandulescu.
"Pana la sfarsitul lui ianuarie vom sti daca in compania de proiect privind construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda vor ramane toti cei sapte investitori care au depus oferte in acest sens", a precizat Sandulescu, citat de NewsIn.

Discutiile legate de conditiile de asociere in viitoarea companie de proiect intre comisia de negociere si investitorii interesati sa participe la construirea reactoarelor 3 si 4 au inceput pe 3 decembrie. Comisia de negociere poarta discutii cu reprezentantii tuturor companiilor, dar si cu fiecare in parte. De asemenea, exista sase grupe de lucru, pentru dezbaterea unor subiecte distincte.

Toate cele sase oferte angajante depuse de companiile care vor sa participe la constructia reactoarelor 3 si 4 au fost aprobate, la data de 5 noiembrie, de comisia de coordonare a proiectului, intrucat au indeplinit criteriile solicitate. Aceste companii sunt Electrabel Belgia, Enel Italia, Iberdrola Spania, CEZ Republica Ceha, Arcelor-Mittal Romania si RWE Germania.

Conform graficului Nuclearelectrica, negocierile vor dura circa 60 de zile, adica pana la finele lunii ianuarie 2008. Raportul negocierilor va fi supus spre aprobarea Guvernului la data de 20 februarie, urmand ca acordul de asociere in noua societate comerciala sa fie semnat de Nuclearelectrica si de catre investitori la mijlocul lunii martie 2008. In aprilie se va stabili tipul de contract comercial de finalizare a proiectului (la cheie, pachete de lucrari), iar cererea de oferta pentru contractul comercial de finalizare ar urma sa aiba loc in iunie 2008, primirea ofertelor urmand sa aiba loc in decembrie anul viitor. Analiza ofertelor, selectia consultantului sau a consultantilor, semnarea contractului comercial de finalizare, angajamentele financiare (credite) si conditiile trebuie finalizate pana la mijlocul anului 2009.

Durata de realizare a investitiei este de 64 de luni pentru fiecare reactor, iar punerea in functiune a Unitatilor 3 si 4 este prevazuta pentru 2014, respectiv 2015. Realizarea celor doua unitati presupune investitii de circa 2,3 miliarde de euro, iar fiecare din cele doua reactoare ar urma sa aiba o putere instalata de 720 MW. Reactoarele vor livra o cantitate de energie de cate 5,2 TWh anual fiecare, iar pretul de vanzare a electricitatii produse este estimat la 28,2 - 32,5 euro/MWh. Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii la 40 de ani.

Sursele de finantare urmeaza a fi atrase de catre actionari, atat sub forma de actiuni, cat si surse financiare, atrase prin emisiuni de bonduri sau credite. Investitorii selectati pentru constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 vor contribui cu aport in numerar, reprezentand 30% din costurile de realizare a proiectului la capitalul social al companiei de proiect.

Nuclearelectrica va fi unul dintre actionari, contribuind la capitalul social al noii companii cu activele existente si cu contravaloarea lucrarilor si serviciilor pregatitoare, respectiv studii, documentatii de proiectare, autorizatii, licente.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri