Bill Gates este unul dintre cei mai bogați oameni ai planetei, iar succesul lui în afaceri și în lumea tehnologiei se datorează viziunii pe care a avut-o, anticipând popularizarea și democratizarea tehnologiei în rândul maselor, dar și tehnologii la care alții nu le luau în serios.

Un interviu redescoperit din anii 1980 îl prezintă pe Bill Gates vorbind despre avansul tehnologiei, anticipând nivelul la care s-a ajuns 40 de ani mai târziu, relatează BusinessInsider.

Cofondatorul Microsoft a vorbit cu gazdele „The Famous Computer Cafe”, o emisiune radio de tehnologie, care a rulat la mijlocul anilor 1980, potrivit Kay Savetz, un podcaster și editor web care a găsit casetele pierdute.

Interviul lui Gates a avut loc pe 17 noiembrie 1984. Tocmai împlinise 29 de ani. Microsoft avea doar nouă ani și mai puțin de 900 de angajați, iar conform Biroului de Recensământ al SUA, doar 8,2% din gospodăriile americane aveau un computer personal.

Gates în 1984: Vom avea calculatoare în toate birourile și casele

laptop

(Sursa foto: Shutterstock)

Întrebat despre așteptările sale pentru viitorul apropiat, Bill Gates a spus că se aștepta ca toată lumea să aibă un computer în casele lor.

Sunt convins că, în cele din urmă, vom avea un computer pe fiecare birou și în fiecare casă”, a spus el în interviul de acum 40 de ani.

Pentru a realiza acest lucru, Gates vorbea de atunci de reducerea dimensiunilor computerelor și o orientare a modului în care sunt utilizate către partea de distracție. Câți dintre noi nu folosi calculatoarele și gadgeturile precum telefoanele inteligente sau tabletele pentru componenta de divertisment, fie că vorbim de jocuri, filme, muzică și așa mai departe.

Tânărul Bill Gates a explicat importanța graficii, despre care spunea că va juca un rol cheie, astfel încât computerele să poată afișa imagini, „text arătos” și un „document din viața reală”.

În 1984, sistemele de operare erau mare parte pe bază de text, cu capacități grafice reduse, avansate pentru acea vreme, dar rudimentare față de ce a apărut doar câțiva ani mai târziu. Comparația cu zilele noastre este de prisos.

În luna august 1984, Microsoft abia lansa MS-DOS 3.0, un sistem de operare care se lăuda mai mult cu compatibilitatea cu anumite tipuri de dischete și imprimante.

Evident, previziunile lui Bill Gates de la acea vreme, deși temerare în viziunea altora de la acea vreme, s-au adeverit și chiar le-au depășit. În prezent, dimensiunile dispozitivelor au scăzut la dimensiuni la care poate nici Bill Gates nu se gândea în urmă cu 40, astfel încât încap într-un buzunar.

Grafica oferită de un sistem de operare chiar este un element diferențiator, indiferent că vorbim despre sisteme de operare pe PC, MAC, ori dispozitive mobile.

De asemenea, răspândirea dispozitivelor de calcul s-a adeverit și ea, acestea fiind prezente în toată lumea, fie că vorbim de dispozitivele mari, gen desktop sau laptop, ori că vorbim despre dispozitive mobile, cum ar fi smartphone-urile și tabletele, acestea au devenit, pentru cei mai mulți dintre noi, parte de rutina zilnică și nu mai putem sta fără ele.

Ce spunea Bill Gates despre inteligența artificială acum 40 de ani

robot

(Sursa foto: Shutterstock)

Dacă entuziasmul față de calculatoare ar fi putut fi mai ușor de înțeles, deoarece, chiar și la acea vreme, interesul era tot mai mare, cu companii tot mai interesate să investească în dezvoltarea de computere la acea vreme, inclusiv Apple, Microsoft, IBM, Compaq și așa mai departe, Bill Gates vorbea deja și despre inteligența artificială și ce încerca să facă Microsoft la acea vreme.

Vizionarul IT-ist de la acea vreme vorbea deja despre pregătirea computerelor să ajute singure utilizatorii, să le ofere capacitatea de a lua decizii în ajutorul utilizatorului.

Un alt lucru pe care încercăm să-l facem pe computere este să le învățăm”, a spus Gates în interviu. „Adică, după ce l-ai folosit o perioadă, atunci când vrei să faci ceva ce ai mai făcut, să nu mai fii nevoit să repeți acele comenzi.”

Microsoft încerca să dezvolte un software care să vină în ajutorul utilizatorului, dar că era „o cercetare foarte dificilă”, la acea vreme.

Intervievatorul a întrebat dacă ideea era similară cu Inteligența Artificială (AI).

„Da, este”, a răspuns Gates. „Dar acest termen este oarecum înțeles greșit. Când aud inteligența artificială, oamenii se gândesc la roboți și la lucruri care, vor pune stăpânire pe lume și astfel de lucruri. Software-ul (la care lucrau atunci – n.r.) se referă la pașii simpli pe care îi putem face pentru a face un computer să învețe și să recunoască ceea ce încerci să faci.

La patruzeci de ani de la interviu, Microsoft încă mai caută să integreze AI în suita sa de produse software, încercând să transforme tehnologia dezvoltată de OpenAI, într-un „copilot” pentru utilizatorii de Windows.

Citeste si:

    De la, tehnologia este departe, la „agenții AI”. Cum au evoluat predicțiile lui Gates

    Bill Gates(Sursa foto: Shutterstock)

    Acum 40 de ani, tânărul Bill Gates vedea departe dezvoltarea unei tehnologii de inteligență artificială capabilă să concureze cu cea umană.

    „În cazul extrem, odată ce software-ul devine 100% real, atunci vom fi atins nivelul de inteligență umană. Dar asta e mult mai departe”, a spus Gates în interviul din 1984.

    Între timp, în 2024, Bill Gates a ajuns să lanseze predicții despre cum tehnologia va aduce o nouă ordine mondială în care „agenții AI” și asistenții personali digitali vor schimba modul în care oamenii interacționează cu computerele și că „dau peste cap industria software”.

    Sursa foto: Captură Video / YouTube / CNBC Make IT

    Abonează-te pe
    9news.ro Promo

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea IT & C »



    Setari Cookie-uri