Piața imobiliară din România trece printr-o situație delicată pentru cumpărători, în condițiile în care cererea pentru locuințe este în creștere, în timp ce numărul autorizațiilor și al construcțiilor noi sunt în scădere, ceea ce pune o presiune tot mai mare pe prețul locuințelor, reiese dintr-o analiză a companiei de consultanță imobiliară Colliers România.

Potrivit reprezentanților Colliers, cererea este stimulată de o reașezare a dobânzilor și o creștere a puterii de cumpărare, iar intențiile de cumpărare se află la un nivel foarte ridicat.

Sectorul rezidențial se află într-o situație delicată, având în vedere creșterea apetitului de cumpărare și scăderea ofertei. Pe de o parte, intențiile de cumpărare sunt aproape de maxime istorice, potrivit sondajelor Eurostat, în timp ce majorarea puterii de cumpărare și scăderea dobânzilor ar trebui să stimuleze cererea”, se arată într-o analiză a companiei de consultanță imobiliară.

Pe de altă parte, experții Colliers atrag atenția că autorizațiile și livrările au înregistrat o scădere semnificativă în prima parte a anului, ceea ce creează premisele pentru o creștere accelerată a prețurilor locuințelor pe termen mediu.

În primul trimestru al acestui an, interesul românilor de a-și cumpăra o locuință a fost confirmat și de statisticile Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANPCI), care arată o creștere importantă a tranzacțiilor.

Eurostat: Locuințele din România s-au scumpit peste media UE

Preţurile la locuinţe au scăzut cu 0,4% în zona euro şi au crescut cu 1,3% în UE, în primul trimestru din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, arată datele colectate prin Indicele preţurilor locuinţelor, publicat de Oficiul European de Statistică (Eurostat) și citat de Agerpres.

România a raportat un avans de 5,5% al prețurilor locuințelor în primul trimestru din 2024, după o creştere de 3,7% în ultimele trei luni din 2023.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, şapte au raportat scăderi anuale ale preţurilor locuinţelor în primul trimestru din 2024, iar 19 creşteri anuale.

Cel mai mare declin a fost în Luxemburg ( minus 10,9%), Germania (minus 5,7%) şi Franţa (minus 4,8%), iar cea mai semnificativă creştere în Polonia (18%), Bulgaria (16%) şi Lituania (9,9%).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri