Autoritățile de la București analizează, în prezent, riscurile de securitate reprezentate de TikTok, după ce Comisia Europeană și Parlamentul European au interzis aplicația pe telefoanele angajaților.

Întrebat despre riscurile reprezentate de TikTok, Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja a răspuns, în briefingul de presă de la Guvern, că în clipa de față se face o evaluare în acest sens. În opinia ministrului, Legea securității cibernetice este esențială pentru astfel de situații.

Când se va lua o decizie privind interzicerea TikTok în instituțiile din România

”Noi am interzis prin lege antivirusul rusesc şi o serie de soluţii, am emis un ordin de ministru prin care toate instituţiile din România au o listă de furnizori de soluţii software care nu sunt agreaţi şi acum au un termen de 1-2 luni în care trebuie să îşi facă acest inventar şi să înlocuiască soluţiile care au fost identificate drept vulnerabile”, a spus Burduja.

Ministrul a mai declarat că trebuie analizate situații precum cea de la Senat, instituție care are cont de TikTok, la fel ca și unii dintre aleși.

”Prin legea Kaspersky, cum i s-a spus, România a fost printre primele state europene care a interzis prin lege autorităților publice să mai cumpere asemenea soluții. Trebuie să analizăm, îndată ce vom avea o analiză finală, vom emite o decizie în acest sens”, a spus ministrul. ”Nu vrem să generăm o reacție adversă dacă nu este cazul”.

De ce este interzis TikTok de autoritățile din întreaga lume

Parlamentul European a decis să interzică TikTok pe telefoanele angajaţilor, din motive de securitate. Comisia Europeană şi Consiliul UE au luat decizia încă de săptămâna trecută. Și parlamentul danez a anunţat marţi că le-a cerut atât aleșilor, cât şi angajaților, să dezinstaleze aplicaţia TikTok de pe dispozitivele mobile de serviciu, din cauza "riscului de spionaj".

În SUA, aplicaţia este considerată o ameninţare la adresa securităţii naţionale, fiind interzisă de la sfârşitul lui decembrie pe telefoanele funcţionarilor din administraţie. Recent, şi angajaţii agenţiilor federale au fost somaţi să procedeze la fel. Canada și India au adoptat decizii similare

Platforma de clipuri video, deţinută de compania chineză ByteDance, a fost luată în vizor după ce a apărut suspiciunea că autoritățile de la Beijing ar putea avea acces la datele utilizatorilor din întreaga lume. China a negat în mod constant că ar avea astfel de intenţii, scrie Agerpres.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri