Două capacități de la Rovinari și Turceni nu vor mai fi închise, așa cum se preconiza, în 2023, conform unui proiect de hotărâre de Guvern care trebuie adoptat până la sfârșitul anului.

Proiectul care va fi adoptat cel mai probabil până la sfârșitul anului precizează că ”se aprobă amânarea închiderii a 660 MW de capacități de producere a energiei electrice pe bază de lignit prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. a) din Ordonanța de urgență nr.108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic”.

Mai precis, se propune aprobarea amânării închiderii grupurilor energetice pe bază de lignit Rovinari 3 (330 MW) și Turceni 7 (330 MW) și a exploatărilor miniere aferente acestora aparținând Societății Complexul Energetic Oltenia S.A., până la data de 31.10.2023. Termenul actual de închidere a acestor capacități este 31 decembrie 2022.

”Prin menținerea în funcțiune a celor două grupuri energetice se asigură funcționarea sigură și stabilă a Sistemului Electroenergetic Național și, pe cale de consecință, adecvanța acestuia, fără a fi induse costuri suplimentare pentru Societatea Complexul Energetic Oltenia SA”, se arată în nota de fundamentare.

Planul inițial era ca aceste două termocentrale să fie închise în baza planului de restructurare a CE Oltenia și trecute în conservare timp de trei ani, perioadă în care ar fi putut fi activate ca urmare a unei solicitări exprese a Transelectrica. Autoritățile au decis acum că e nevoie de ele, dată fiind criza energiei și faptul că atât Ucraina cât și Republica Moldova au nevoie, în acest moment de importuri de energie electrică din România.

La 31 decembrie 2021, România închisese deja definitiv și ireversibil capacități de producere a energiei electrice pe bază de lignit și huilă de 1.695 MW. În 2022 urmau să mai iasă din sistem 660MW (ceea ce nu se va mai întâmpla), iar până în 2025, încă 1.425 MW. Decarbonizarea este o condiție pentru PNRR, în condițiile în care termocentralele sunt extrem de poluante.

Cărbunele reprezintă în jur de 18% din producția de energie electrică a României. Nu este cel mai mare procent din statele UE: Germania, de pildă, ajunge aproape la 25% iar Polonia, la 79%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri