După doi ani de restricții, 2022 a venit cu o criză a aviației, dar și a locurilor de cazare din cauza cererii crescute de vacanțe. ”Turiștii care nu au făcut rezervări din timp, în perioada ofertelor early booking, găsesc mai greu un sejur și se văd nevoiți să facă compromisuri în ce privește destinația și perioada sejurului”, a declarat Antonio Nițu, director general al Aerotravel, touroperator român, pentru wall-street.ro. Iar aceste compromisuri îi fac pe turiștii români să cântărească mai bine opțiunile pe care le au, de la vacanțe în Grecia, la 400 de euro, la sejururi în Oceanul Indian, la 27.000 de euro.

Nițu precizează că pandemia a schimbat comportamentul turiștilor români și i-a făcut pe aceștia să prefere destinațiile sigure și cât mai aproape de casă, dacă e posibil. De aceea, sunt căutate fie locuri apropiate, familiare, la maximum trei ore de zbor cu avionul, în interiorul Uniunii Europene (în sezon), fie destinații exotice în țări stabile, precum Egipt, Republica Dominicană, Dubai, Maldive, Cuba și Seychelles (în extrasezon).

”Dacă în primăvară turiștii s-au orientat, în primul rând, spre Hurghada (Egipt), acum, în plin sezon, sunt preferate Skiathos, Thassos, Corfu (Grecia), Puglia și Ischia (Italia) și Tenerife (Spania)”, a specificat Nițu.

Destinații și prețuri

Pentru un sejur în Skiathos, tarifele pornesc de la 439 euro/persoană la vilă fără masă și de la 879 euro/persoană cu mic dejun, la un hotel de paru stele și includ cazare pentru șapte nopți, transport cu charter avion, transferuri și asistență turistică în limba română. Anul acesta cursele charter spre Skiathos pornesc din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Sibiu, potrivit informațiilor transmise de directorul general al Aerotravel.

Un alt exemplu este Ischia, unde un sejur de șapte nopți la un hotel de trei stele, cu demipensiune la început de septembrie costă de la 578 euro/persoană și include zbor avion dus - întors, transferuri și asistență turistică.

Pe de altă parte, în Tenerife, o vacanță de șapte nopți la un hotel de patru stele cu mic dejun are prețuri pornind de la 589 euro/persoană și include zbor avion dus - întors și transferuri.

”Segmentul vacanțelor în destinații exclusiviste ocupă un loc constant în oferta Aerotravel, iar cererea pentru acestea nu este influențată de creșterea tarifelor pentru transport și a serviciilor turistice conexe. Astfel de vacanțe au ca destinație Oceanul Indian și includ transport dus-întors cu avionul la clasa business, transferuri private, cazare zece nopți cu Ultra All Inclusive pe insule cu acces restricționat, precum și excursii și activități opționale dedicate. Un astfel de sejur pornește de la peste 27.000 de euro”, a completat Nițu.

Românii, din ce în ce mai interesați de croaziere

Un alt tip de sejur care este din ce în ce mai apreciat și solicitat este croaziera de grup, datorită relaxării condițiilor de acces la bordul navelor, care acum solicită doar test PCR sau antigen

”O croazieră de grup în Emiratele Arabe Unite de șapte nopți pornește de la 1.149 euro/persoană și include: toate mesele la bordul navei, bilet de avion dus - întors București - Dubai, însoțitor de grup român, taxe portuare și de aeroport, dar și bonus - o excursie opțională la țărm în Dubai. Croaziera se va desfășura în perioada 26 februarie - 5 martie 2023, pe itinerariul Dubai, Abu Dhabi, Sir Bani Yas Is, Muscat, Khasab, Dubai”, a precizat Nițu.

Ce ne așteaptă în 2023

Nițu declară că vacanțele s-au scumpit, iar trendul scumpirilor va continua, cu siguranță, motiv pentru care turiștii se vor orienta din nou spre perioadele de early booking și spre alte reduceri.

În plus, din cauza incertitudinilor provocate de crizele din ultimele luni, Nițu precizează că rolul consultantului în turism și în vacanțe a căpătat o mai mare importanță.

”În fața volumului foarte mare de informații referitoare la destinații, care se modifică rapid și adesea nu pot fi verificate oficial, a schimbărilor datelor de călătorie sau a anulării zborurilor sau a pachetelor, doar un consultant de turism poate oferi clientului”, susține directorul general al Aerotravel.

Nu în ultimul rând, Nițu a amintit de lipsa personalului calificat din turism, una dintre principalele cauze ale crizelor din industrie.

”Unii angajați cu experiență s-au reorientat spre alte domenii, mai puțin afectate de pandemia care a durat doi ani. În acest moment, consultanții răspund unui număr mai mare de cereri și astfel timpul pentru ofertare crește. De aceea, este o presiune mai mare atât pe consultanți, cât și pe manageri, care trebuie să găsească soluții pentru funcționarea optimă a agențiilor și selectarea viitorilor candidați”, mai spune acesta.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri