Orice persoana care are cablu, asculta radio, citeste presa sau navigheaza pe Internet a auzit de Bloomberg, imperiul de informatii financiare creat de omul cu acelasi nume acum mai bine de 25 de ani. Insa magnatul media Michael Bloomberg, a devenit cu adevarat cunoscut cand a fost ales primarul celei mai cosmopolite metropole din lume, New York.
Bloomberg este probabil primul politician care s-a folosit de imensa sa avere, estimata de Forbes la 5,5 miliarde dolari, nu doar pentru a fi ales intr-o functie de conducere, dar si pentru a guverna, sfidand prejudecata generala ce planeaza asupra clasei politice. Fabuloasa suma cheltuita de Bloomberg pe parcursul celor doua campanii, din 2001, respectiv 2005, se stiueaza in jurul valorii de 160 milioane euro, de cateva ori mai mult decat contracandidatii sai. In mod evident, averea sa a fost investigata pana in cele mai mici detalii de jurnalisti, motiv pentru care, pana la momentul alegerilor, Bloomberg era deja etichetat drept primarul miliardar.

Incursiune in trecut...

Michael Rubens Bloomberg s-a nascut pe 14 Februarie 1942 in Medford, Massachusetts, intr-o familie modesta, devenind un adevarat model pentru toti cei care au macar un gram de ambitie. Bloomberg a urmat, mai intai, cursurile Universitatii Johns Hopkins, reusind sa obtina o diploma in Inginerie, iar apoi un MBA de la Harvard. In 1966, datorita studiilor in cadrul acestor universitati de prestigiu, a obtinut un job pe Wall-Street, in cadrul firmei Salomon Brothers (cunoscuta, in prezent, sub numele de Salomon Smith Barne, parte a Citigroup).

In 1972, la numai 6 ani de la angajare, Bloomberg a devenit partener, ocupandu-se pe rand, de tranzactii cu actiuni, vanzari si, pasiunea sa, sisteme informatice. In 1981 Salomon a fost vanduta, tranzactie care i-a adus lui Bloomberg peste 10 milioane dolari.

Ce a facut insa apoi cu acesti bani, a ramas in istorie. Bloomberg a fost intotdeauna fascinat de tehnologie si informatie, in special de accesul usor si rapid la informatiile financiare importante de pe Wall Street. Avand sustinerea Merrill Lynch, Bloomberg a creat un sistem informatic pentru managementul si analiza informatiilor pe piata de capital. Desi nimeni nu i-a acordat o prea mare importanta la momentul respectiv, incepuse o adevarata revolutie informationala.

Om de afaceri si primar de succes

La mai bine de doua decenii de la infiintare, Bloomberg LP, cel mai important furnizor de date, stiri si analize din lume, are mai mult de 8.000 de angajati, peste 100 de birouri in intreaga lume si venituri anuale ce depasesc 4 miliarde dolari. A fost insa nevoie de implicarea fondatorului si CEO-ului acestei mari companii in viata politica pentru ca oamenii sa il cunoasca cu adevarat.

Ca primar al renumitei metropole Big Apple, Bloomberg a incercat sa "vindece" urmele lasate de tragicul eveniment din 11 septembrie si sa aplice stilul sau taios din afaceri unei comunitati la fel de brutale si nemiloase precum Wall Street-ul, si anume lumea politica a New-York-ului. A reusit astfel ca in 2005 sa obtina un al doilea mandat la conducerea NY, iar cele mai recente zvonuri il infatiseaza pe Bloomberg drept un posibil candidat independent la presedentia Statelor Unite pentru alegerile din 2008.

Personalitatea lui Michael Bloomberg are trasaturile clasice prin care se evidentiaza liderii de succes: ambitie, sete de cunoastere, puterea de lupta, dar si o doza de insecuritate. Bloomberg a recunoscut oficial faptul ca este obsedat de ideea ca afacerea sa sa fie preluata de vreun competitor, amenintare care il impinge sa-si depaseasca limitele.

Aceleasi tactici care l-au propulsat in afaceri, le-a abordat si in cariera politica, reusind sa faca fata unui mediu ostil, aproape imposibil. Desi multe dintre deciziile sale controversate in sfera politicilor fiscale au fost combatute, stilul de conducere al lui Bloomberg a impus respect. El a facut fata cu mult curaj unui urias deficit, prin impunerea unui impozit record pe proprietate si prin diminuarea drastica a cheltuielilor guvernamentale.

Abordarea sa logica, ca primar, a mediului politic, social si economic, i-a castigat admiratia si increderea cetatenilor. Bloomberg a refuzat sa locuiasca in resedinta de serviciu (Gracie Mansion), precum si salariul anual cuvenit functiei sale, de 195.000 dolari (salariul sau oficial este de 1 dolar). La serviciu vine cu metroul, iar biroul sau nu este unul special, preferand sa lucreze laolalta cu ceilalti angajati ai primariei.

Viata de miliardar

Din 1976 si pana in 1993, cand a divortat, primarul a pozat intr-un barbat devotat familiei. E adevarat ca, la un moment dat, si-a dezvoltat o reputatie de Don Juan, afisandu-se la brat cu o serie de celebritati, precum Diana Ross, actrita Marisa Berenson si dansatoarea de pe Broadway Ann Reinking. De o buna bucata de timp insa, este devotat unei singure femei, Diana Taylor, divortata la randul ei.

Votat candva cel mai dorit burlac al Manhattan-ului, Michael Bloomberg, se poate lauda si cu o serie de achizitii materiale foarte interesante, printre care un elicopter particular (pe care il piloteaza singur) si cateva proprietati imobiliare a caror valoare totala depseste 40 de milioane de dolari: o resedinta in Upper East Side (17 mil.), un apartament in Vail (1,5 mil.), o vila in stil victorian la Londra (10 mil.), o proprietate in North Salem dotata cu baza de echitatie, si o casa de vacanta (550 mp) intr-o zona selecta din Insulele Bermude (10 mil.), unde il are ca vecin pe Silvio Berlusconi.

In materie de vestimentatie, primarul New york-ului nu a fost surprins niciodata pe picior gresit, stilul sau business fiind de multe ori evidentiat in revistele de specialitate.

Posesorul unui CV impresionant: primar, afacerist de succes si miliardar, Bloomberg este si un filantrop renumit, donatiile caritabile facute anul trecut depasind 150 de milioane de dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri