Invitat în cadrul emisiunii Wall Street 360, fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, a explicat, printre altele, ce se putea face mai mult pentru sprijinirea IMM-urilor în pandemie, dar și ce crede despre o eventuală candidatură la prezidențiale a lui Cătălin Drulă.

În ce privește măsurile de sprijin promise de statul român IMM-urilor pe perioada pandemiei, deputatul USR Claudiu Năsui consideră că se putea face mai bine. Practic, a arătat acesta, statul a transmis următorul mesaj: "IMM-uri, suferiți?, atunci vă vom lua în continuare bani, dar numai unora, nu tuturor".

Mai mult, acesta a arătat spre ceea ce se întâmplă acum cu dobânzile, specificând că s-a încurajat, practic, îndatorarea. Cu alte cuvinte, firmele care au împrumutat bani, "dacă nu-și pot plăti principalul, acum o să aibă dobânzi din ce în ce mai mari".

De asemenea, fostul ministru al Economiei a subliniat faptul că în primele 6 luni de mandat a dat "mai mulți bani în economie decât a dat ministerul în ultimii 6 ani la un loc". O remarcă a deputatului USR care a atras atenția a fost însă și aceea conform căreia măsura 3 (Granturi pentru investiții acordate IMM-urilor, schemă de ajutor de stat instituită prin OUG nr. 130 din 31/07/2020 - n.r.) a fost masiv fraudată", revenind ulterior și spunând inclusiv că a făcut inclusiv o plângere penală în acest sens, care acum își urmează cursul.

El a afirmat de asemenea că o astfel de măsură nici nu era neapărat oportună, un pachet de sprijin pentru IMM-uri putând să fi fost acordat, mai degrabă, prin reducere fiscală.

"Banul public este sacru, statul ia prea mulți bani românilor"

În continuare, deputatul USR a explicat faptul că banul public este sacru, de aceea și susține măsura Zero Taxe pe Salariul Minim și tot de aceea, el, personal, nu va fi văzut niciodată aruncând banii publici la coș prin risipă.

Totodată, Claudiu Năsui a adresat și problema forței de muncă, argumentând această situație prin neputința companiilor de a acorda salarii mai mari din cauza faptului că statul încasează, practic, jumătate din acestea.

Cât privește așa-numitele "găuri negre" în economie, fostul ministru al Economiei a dat exemplul COS Târgoviște, o companie privată a cărei datorie ajunsese la aproximativ 40 de milioane de euro și care recent a fost preluată de un cumpărător privat (AFV Beltrame Group), care are competență în acest domeniu.

De asemenea, în ce privește o companie de stat responsabilă, printre altele, cu înzestrarea cu tehnică militară, cum este Romarm, deputatul USR a confirmat, practic, faptul că o căpușare a acestei companii, dar și altele asemănătoare, prin așa-numiții "administratori speciali", nu face altceva decât să aducă atingere siguranței naționale.

"Singurele companii profitabile ale statului sunt cele care au monopol în energie"

Ulterior, Claudiu Năsui a arătat de asemenea că USR a fost viciat, atât timp cât s-a aflat la guvernare, inclusiv de faptul că nu a avut ministerul Finanțelor, pentru că, a explicat acesta, "acolo puteai să ai un impact mare în economie și puteai să combați risipa, să elimini coluziunile acestea pentru a fura banul public".

Două exemple interesante în acest sens au fost oferite de fostul ministru al Economiei, practic două companii cu un parcurs total diferit din punct de vedere al risipei publice: Avioane Craiova și Aerostar Bacău. Astfel, una este, conform lui Claudiu Năsui, "pe modelul ștergem datorii de 30 de ani, iar alta a fost privatizată și produce lucruri de ultimă generație, mega-profitabile".

Totodată, o afirmație a fostului ministru al Economiei care a atras atenția a fost aceea conform căreia "singurele companii profitabile ale statului român sunt cele care au monopol în energie, dar și ele sunt masiv căpușate".

Claudiu Năsui s-a referit și la măsura controversată pe care a luat-o în timpul guvernării PNL-USR-UDMR de a tăia finanțarea sprijinului acordat de stat pentru participarea firmelor la târgurile internaționale, arătând că sunt, practic, "oameni care se plimbă peste tot prin lume pe banii dumneavoastră și care nu au absolut niciun rezultat notabil".

Pe scurt, a concluzionat fostul ministru al Economiei, "banii aceia nu ajutau cu nimic exportul", arătând, de asemenea, că printre firmele care beneficiau de aceste fonduri pentru promovarea exportului erau și firme cu cifră de afaceri zero.

Pe finalul emisiunii, chestionat în sensul unei eventuale candidaturi a lui Cătălin Drulă la președinția României în 2024, Claudiu Năsui a afirmat faptul că "acesta va fi un prezidențiabil foarte bun, dacă alege să facă lucrul acesta", fiind totodată "o soluție excelentă pentru USR și pentru România".

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri