Cresterea investitiilor in Romania va fi moderata in 2007 fata de anul trecut, la un nivel de 11,5%, fiind alimentata de scaderea ratelor dobanzilor nominale si de accelerarea cheltuielilor guvernamentale pentru proiecte de infrastructura, spun specialistii de la EFG Eurobank.
Potrivit raportului trimestrial New Europe, al bancii EFG Eurobank, care detine Bankpost, investitiile vor creste cu 11,5% in 2007 si 10,5% in 2008, de la 12,3% la sfarsitul lui 2006, anunta NewsIn.

Analistii EFG Eurobank estimeaza ca nu va exista o accelerare imediata a formarii de capital din proiecte cofinantate cu Uniunea Europeana, care va incepe sa se materializeze la sfarsitul anului 2008. Investitiile straine directe au crescut, in 2006, cu 84%, acoperind 90% din deficitul de cont curent.

Deficitul de cont curent romanesc s-a largit, in al patrulea trimestru din 2006, pana la 10,5% din Produsul Intern Brut (PIB), insa expertii EFG Eurobank prognozeaza o diminuare usoara, pana la 10% in 2007 si pana la 9,5% in 2008. imbunatatirea exporturilor nete romanesti, datorata deteriorarii cresterii importurilor si cresterii stabile a exporturilor, va fi prielnica balantei comerciale, care este principalul element al balantei de cont curent. in plus, scaderea PIB adaugata cresterii cheltuielilor guvernamentale va conduce la diminuarea productiei nete, calculata ca diferenta intre valoarea reala a PIB si suma investitiilor si cheltuielilor guvernamentale. Nivelul scazut al productiei nete va diminua deficitul de cont curent fata de nivelul actual al acestuia.

Exporturile nete vor progresa in 2007 si 2008, datorita cresterii stabile a exporturilor si franarii cresterii importurilor, se mai estimeaza in raportul EFG. Importurile vor creste, in 2007, in medie, cu 13,4%, raportat la anul anterior si cu 12,3% in 2008, de la 20,6% in al patrulea trimestru al lui 2006. Declinul usor al activitatii economice si consumului vor contribui la franarea cresterii importurilor. in contrast, exporturile vor creste, in medie, cu 10,2% in 2007 si cu 10,9% in 2008, fata de anul anterior, de la 10,3% in ultimele trei luni din 2006.

Politicile fiscale si restrangerea pietei muncii in Romania vor duce la o usoara crestere a inflatiei in 2007. Potrivit EFG, inflatia se va pastra in jurul valorii de 5% in 2007, la limita superioara a intervalului de fluctuatie, de 1%, in plus sau in minus, fata de tinta de 4% stabilita de catre Banca Nationala Romana (BNR) pentru inflatia in 2007. Restrangerea pietei muncii este evidentiata de scaderea somajului si de cresterile salariale in sectorul public, care se vor reflecta si in domeniul privat.

De asemenea, scumpirea petrolului estimata pentru 2007 va contribui la cresterea inflatiei, se mai scrie in raportul EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost. Contractele de tip futures sugereaza ca pretul barilului Brent, din Marea Nordului, va creste pana la 61,45 de dolari pana la sfarsitul lui 2007 si pana la 62,4 dolari la sfarsitul lui 2008, fata de 55,85 de dolari, pretul barilului de petrol la jumatatea lunii februarie 2007, mai apreciaza specialistii bancii grecesti.

Pretul petrolului a atins deja 61,75 de dolari pe baril saptamana trecuta, pentru prima data in acest an.

Petrolul a inceput sa se ieftineasca, marti si a alunecat inspre valoarea de 61 dolari/baril, dupa patru zile de scumpire consecutiva generata de tensiunile din cauza refuzului iranian de oprire a imbogatirii uraniului si de un val de frig pe piata americana. Barilul de titei tranzactionat pe piata americana a pierdut 22 de centi, la cotatia de 61,17 dolari, iar barilul de petrol Brent pierdut 13 centi, pana la valoarea de 61,20 dolari.

Raportul elaborat de EFG Eurobank este o prognoza macroeconomica pentru urmatorii doi ani si vizeaza Romania, Bulgaria, Polonia, Turcia, Serbia si Ucraina.


Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri