Uniunea Europeana a cerut oficial Elvetiei sa continue ajutorul financiar acordat in ultimii ani Romaniei si Bulgariei si dupa aderarea celor doua tari la UE, relateaza site-ul swissinfo citat de NewsIn.
Un purtator de cuvant al Biroului pentru Integrare din Berna a confirmat marti ca scrisoarea UE de solicitare a fondurilor a ajuns la destinatie, dar a precizat ca documentul nu mentioneaza nicio suma exacta. Potrivit unor informatii anterioare, UE ar dori ca ajutorul sa se ridice la circa 300 de milioane de franci elvetieni (186 de milioane de euro).

Purtatorul de cuvant a precizat ca scrisoarea este semnata de comisarul pentru relatii externe, Benitta Ferrero-Waldner, si va fi examinata de Cabinetul de la Berna, care va da un raspuns, insa nu a fost stabilita o limita de timp.

In ultimii ani, Elvetia a sprijinit financiar Bulgaria si Romania cu circa 25 de milioane de franci elvetieni anual (15,5 milioane de euro). Acest ajutor de tranzitie urma sa se opreasca dupa aderarea celor doua tari la UE, insa UE ar dori ca Berna sa continue finantarea.

Elvetia - care nu este membra a UE - a acceptat deja sa contribuie cu un miliard de franci elvetieni (peste 620, 6 milioane de euro) la integrarea celor zece state care au aderat la UE in 2004. Banii sunt destinati unor proiecte de mediu, de infrastructura si educatie, pe o perioada de zece ani, pentru ca aceste state nou intrate in UE sa recupereze diferentele de dezvoltare fata de vechii membri UE. Acest fond a fost negociat intre UE si Elvetia in cadrul tratatelor bilaterale incheiate in 2004 si a fost aprobat prin referendum de populatia elvetiana anul trecut, in noiembrie.

Potrivit legii privind ajutarea tarilor estice, o suplimentare a finantarii elvetiene este posibila, dar trebuie mai intai sa fie aprobata de Parlament. Pana in prezent, guvernul de la Berna nici nu a exclus, nici nu a promis suplimentarea ajutorului, insa a spus ca probabil nu va fi organizat un nou referendum pe aceasta tema.

Presedintele Confederatiei, ministrul de externe Micheline Calmy-Rey, a declarat ca Evetia doreste sa ia o decizie in mod independent, fara a-i fi "dictata".

UE, care are in Evetia principalul partener comercial, a cerut deja Bernei sa extinda si in cazul Romaniei si Bulgariei acordul pentru libertatea de miscare a cetatenilor. Negocierile ar urma sa inceapa cel mai devreme in primavara.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri