Statul roman va continua sa piarda procese la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), in cazuri legate de restituiri de proprietati, daca situatia Fondului Proprietatea nu va fi clarificata cat mai curand, a declarat presedintele institutiei, Alexandru Paunescu.
"Ma bucur pentru interpelarea adresata, astazi de catre premierul Tariceanu, ministrului finantelor publice, Sebastian Vladescu, in legatura cu necesitatea clarificarii urgente a situatiei Fondului Proprietatea", a spus Alexandru Paunescu.

"Astept, totdata, si urmarile concrete ale acestei interpelari, pentru ca astfel de decizii ale CEDO impotriva statului roman vor mai fi, in viitorul apropiat, pana cand Fondul Proprietatea va deveni functional. inca din vara trecuta, am trecut in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta privind modificarea legii de functionare a Fondului Proprietatea, ca argument, faptul ca statul roman va continua sa piarda la CEDO procese in cazuri de restituiri de proprietati, pana ce situatia Fondului nu se va clarifica, astfel incat acesta sa inceapa sa functioneze. Pana atunci, fostii proprietari vor continua sa fie despagubiti de la bugetul de stat, in loc sa primeasca actiuni la Fondul Proprietatea, aceasta fiind insasi ratiunea de infiintare a Fondului", a adaugat Alexandru Paunescu, citat de NewsIn.

"Este deja al nu stiu catelea proces pierdut de statul roman la CEDO, din cauza faptului ca fostii proprietari, abuziv deposedati de regimul comunist, nu pot fi inca despagubiti prin intermediul Fondului Proprietatea", a mai spus Alexandru Paunescu.

Premierul Tariceanu i-a cerut, miercuri, ministrului finantelor, Sebastian Vladescu, sa clarifice "de urgenta" situatia Fondului Proprietatea, dupa ce un comunicat al CEDO preciza ca nefunctionarea Fondului face imposibila despagubirea fostilor proprietari ai caselor nationalizate."Si ieri am vazut un comunicat de presa al CEDO, unde se face referire ca despagubirile nu pot fi acordate pentru ca exista disfunctionalitati in functionarea Fondului", a declarat premierul la inceputul sedintei de Guvern.

CEDO a decis, saptamana trecuta, ca statul roman sa-i restituie unui alt reclamant terenul si casa, care au fost vandute de stat chiriasilor, dupa ce fostului proprietar i s-a recunsoscut in instanta dreptul asupra bunurilor. Curtea a considerat ca Fondul Proprietatea nu poate sa ofere in prezent despagubiri. Potrivit Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, nefunctionarea Fondului Proprietatea face imposibila despagubirea fostilor proprietari ai caselor nationalizate. in consecinta, statul roman este obligat sa plateasca daunele pentru nerespectarea dreptului la proprietate.

Instanta de la Strasbourg a obligat statul roman sa restituie imobilul si terenul aferent, sau sa plateasca suma de 60.000 de euro, cu titlul de daune materiale. De asemenea, Curtea a acordat reclamantului suma de 3.000 de euro - prejudiciu moral, precum si suma de 300 de euro, reprezentand cheltuieli de judecata. Procesul de listare pe Bursa de Valori a Fondului Proprietatea s-ar putea debloca luna viitoare, daca guvernul va aproba pana atunci ordonanta care sa definitiveze situatia Fondului, a declarat, la jumatatea lunii ianuarie, presedintele institutiei, Alexandru Paunescu, pentru The Money Channel.

Dupa aprobarea ordonantei, vor putea incepe demersurile pentru listarea Fondului pe bursa, a mentionat Paunescu. El a precizat ca nu se pune problema listarii tuturor companiilor din portofoliu, pentru ca nu toate indeplinesc conditiile listarii. La randul sau, ministrul economiei si comertului, Varujan Vosganian, a spus ca se cauta modalitati de inlaturare a amanarilor in cazul listarii Fondului Proprietatea. Cei doi oficiali au facut aceste declaratiii la forumul Euromoney de la Viena.

Ordonanta de urgenta care va modifica legea de functionare a Fondului Proprietatea, care ar fi trebuit adoptata de Guvern inca din 2006, a fost amanata si va intra in dezbaterea Guvernului la inceputul anului 2007, declara, pe 22 decembrie 2006, pentru NewsIn, presedintele Fondului, Alexandru Paunescu. "Ordonanta de urgenta nu va mai fi discutata de Guvern in acest an (2006 - n.r.) si cel mai probabil va ajunge pe ordinea de zi in ianuarie 2007", a declarat, la sfarsitul anului trecut, Alexandru Paunescu. Potrivit acestuia, Fondul Proprietatea ar putea fi listat in sapte-opt luni de la aprobatea ordonantei de urgenta, cel mai probabil dupa jumatatea anului 2007.

Proiectul ordonantei de urgenta, care modifica Legea 247/2005 privind regimul stabilirii si platii despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv, nu a fost adoptat de guvern pana atunci, pentru ca s-a blocat pe circuitul avizarii la ministerele economice, initial la Ministerul Economiei, apoi la Ministerul Finantelor.Presedintele Fondului Proprietatea, Alexandru Paunescu, s-a intalnit, in decembrie 2006, la Praga, cu reprezentantii a 12 dintre investitorii financiari de calibru din Europa si SUA, care intentioneaza sa cumpere actiuni ale fondului la Bursa de Valori Bucuresti.

"Am avut intalniri cu fiecare dintre reprezentantii a 12 mari investitori internationali, printre care fonduri de investitii, banci, fonduri de hedging si toti au afirmat ca asteapta momentul listarii Fondului Proprietatea la Bursa pentru a investi in actiuni", a declarat, in decembrie 2006, pentru News In, Alexandru Paunescu. Potrivit acestuia, listarea Fondului va avea loc, cel mai probabil, dupa jumatatea anului 2007. Pana acum, peste 30 de companii s-au aratat interesate de gestionarea Fondului Proprietatea. "O parte dintre companiile interesate sa preia managementul au anuntat ca vor sa devina investitori in Fondul Proprietatea", a mai spus presedintele Fondului.

Printre investitorii care s-au declarat interesati de investitii si de preluarea managementului Fondului Proprietatea se numara JP Morgan, ABN Amro, Merrill LynchGoldman Sachs, Societe Generale Asset Management, Erste Sparinvest, BNP Paribas, Credit Suisse, EPIC European Privatization & Investment Corporation, PIMCO Europe Ltd, Richmond Asset Management, Clariden Bank, Strategic Invesment Group, East Capital, NCH Advisors Inc.- Wilmington, HBSC, Wellington, Capital Invest, Julius Meinl Investment, 3TS Capital Partners si Deutsche Asset Management.

Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, pe 29 decembrie 2005. Fondul Proprietatea are in portofoliul sau actiuni la 114 companii romanesti, iar capitalul sau social este, in prezent, de 3,9 miliarde euro. Planurile guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti si la o bursa internationala, Londra sau New York.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri