Derulat de Ministerul Educatiei Nationale prin Fondul Social European, programul CRED "Curriculum relevant, educatie deschisa pentru toti" isi propune pregatirea a peste 55.000 de cadre didactice, elaborarea a 19 ghiduri metodologice si crearea a peste 7200 de resurse educationale.

In acest sens, una dintre liniile principale de actiune ale proiectului este constituirea a 13 centre de Resurse Educationale Deschise (RED) la nivelul unitatilor partenere din proiect si a unei platforme de learning online (educred.ro) pentru formarea si instruirea profesorilor, crearea materialelor multimedia si diseminarea acestora catre comunitatea scolara. Functionarea eficienta a proiectului implica existenta unei infrastructuri IT performante, care sa sustina functionarea eficienta a platformei online cat si a unei solutii profesionale de video conferinta, care sa asigure o buna colaborare intre participanti, derularea facila de webinare si crearea de continut digital video.

Cerintele beneficiarului

In acest sens, echipa tehnica a proiectului a optat pentru o solutie de teleprezenta, care sa ofere versatilitate si un nivel ridicat de performanta in comunicarea video. "In mediul educational din Romania, au mai fost implementate tehnologii video pentru creare de continut specific dar si transmisii live a diverselor evenimente, ateliere, lectii predate la distanta de catre profesori din scoli cu renume. Aceste proiecte au avut succes si ne-au convins ca teleprezenta este solutia potrivita" declara George Boros, Expert Sisteme Educationale Video, in cadrul proiectului CRED.

Aceasta solutie urma sa asigure atat derularea sesiunilor de videoconferinta intre inspectorate scolare / case ale corpului didactic / institutii de invatamant preuniversitar, pe baza tehnologiilor de teleprezenta (13 locatii in total), precum si transmisii live si inregistrarea continutului video educational cu posibilitatea conectarii cu diverse alte solutii software de tip portal video.

Intr-o prima etapa, echipa de proiect a conturat cerintele tehnice si a pregatit un caiet de sarcini pentru proiectarea unei infrastructuri care sa ajute la crearea si diseminarea de continut video educational, precum si interconectarea acesteia cu portalul de e-learning, prin librarii software de tip API. Achizitia a fost efectuata printr-o licitatie derulata pe SEAP si castigata de Datanet Systems.

Solutia tehnica si derularea proiectului

Solutia tehnica propusa si implementata de Datanet Systems a inclus atat sistemul de teleprezenta, cat si elementele necesare de infrastructura: stocare, networking si securitate.

Sistemul de teleprezenta a fost construit cu tehnologie Cisco, pe urmatoarea structura:

  • Cisco TelePresence Management Suite (TMS) permite derularea sesiunilor video, integrarea aplicatiilor si echipamentelor;
  • Cisco Meeting Server (CMS) ofera functionalitati de inregistrare si streaming;
  • Cisco Expressway pentru asigurarea facilitatilor de colaborare;
  • Cisco Unified Communications Manager (UCM) solutie pentru gestionarea efectiva a sesiunilor de teleprezenta.

De asemenea, Datanet Systems a integrat acest sistem cu serviciul de streaming Wowza, un motor de transcodare ce permite exportul transmisiilor live prin intermediul serverului CMS si redarea acestuia in orice format (mp4, sau player de tip Adobe HDS, RTMP, Apple HLS, MPEG, RSTP) sau transmiterea live catre orice platforma (Youtube, Facebook, uStream, etc). Pentru scenariile de lucru care implica partajare de continut in cadrul sesiunilor de transmisie live sau inregistrare de continut, echipamentele video au fost conectate la un touchscreen de 75 inch. Acest touchscreen permite cadrelor didactice predarea in mod traditional "la tabla", dar si folosirea materialelor multimedia/video/prezentari in acelasi cadru de predare.

La nivel de infrastructura, Datanet Systems a utilizat servere Cisco UCS pentru rularea sesiunilor de teleprezenta si un server de stocare NetApp. Acesta ofera atat stocare de tip "file", pentru continutul video creat cu infrastructura de teleprezenta si sistemele de back-up ale infrastructurii, cat si de tip "block", pentru stocarea datelor aferente utilizarii portalului. Complementar, Datanet Systems a instalat un echipament Cisco Firepower 2110 pentru protectia infrastructurii de voce si colaborare din centrul de date dar si a serverelor care gazduiesc platforma educred.ro.

De asemenea, echipamentul Firepower ofera si accesul criptat la managementul intregii infrastructuri. Pentru accesul securizat la resurse, cu ajutorul Datanet si a furnizorului de servicii internet, a fost configurat un VPN de tip hub and spoke. "Datanet Systems a inteles foarte clar cerintele, iar solutia tehnica implementata este rezultatul experientei acestora in dezvoltarea si implementarea de proiecte de colaborare si teleprezenta. Compania ne-a oferit o detaliere a solutiei tehnice propuse si ne-a propus o serie servicii complementare, care sa aduca un plus de functionalitate sistemului. Din ziua semnarii contractului, Datanet Systems a prezentat echipa de proiect, pentru o analiza initiala si prezentarea expertilor. La a doua intalnire, aceasta echipa ne propunea deja o solutia, pasii de instalare si termenele de livrare," a afirmat George Boros.

Astfel, implementarea solutiei a fost foarte rapida. Practic, intr-o singura saptamana, Datanet Systems a derulat un test la nivel de centru, pentru identificarea riscurilor si aspectelor specifice, iar in urmatoarele zile a fost facuta instalarea echipamentelor in toate cele 13 centre. Simultan, sistemul a fost prezentat echipelor tehnice din tara si a avut loc o sesiune de instruire pentru utilizarea echipamentelor si serviciilor adiacente (inregistrare continut video, transmisii live, etc).

Rezultatele bune ale proiectului au fost asigurate de colaborarea stransa dintre specialistii implicati, atat la nivel tehnic cat si operational. Principala provocare a fost mobilizarea simultana a echipelor care au realizat instalarile echipamentelor intr-un timp foarte scurt, completata de configurarea rapida a solutiilor Cisco Collaboration din Centrul de Date al furnizorului de servicii Internet, realizata de departamentul tehnic al Datanet Systems," afirma Tiberiu Novac, Project Manager, Datanet Systems.

Rezultate si beneficii

Sistemul de teleprezenta dezvoltat de Datanet Systems si-a dovedit utilitatea chiar din prima saptamana de la instalare, atat pentru clasicele video conferinte cat si pentru inregistrarea evenimentelor din centrele partenere. Sistemul sustine inregistrarea simultana a unui numar mare de utilizatori, fara afectarea performantelor. Initierea sesiunilor de teleprezenta este facila, iar prin integrarea cu unelte precum Google Calendar, planificarea acestora va fi si mai simpla. Disponibilitatea este ridicata, iar utilizarea unui VPN garanteaza un nivel bun de securitate.

Echipamentele de teleprezenta sunt intuitive si usor de folosit, iar profesorii care doresc sa creeze continut video de tip educational nu au nevoie de o persoana tehnica prezenta, ci doar un scurt instructaj initial. Astfel cadrele didactice se pot concentra pe regia lectiei pe care doresc sa o deruleze si nu pe aspectele tehnice. Din aceste motive, gradul de utilizare este ridicat in toate cele 13 centre, iar proiectul CRED este mai aproape de atingerea obiectivelor.

Ansamblul de solutii tehnologice integrate in proiect ajuta la cresterea proiectului CRED. In primele 3 luni de utilizare am organizat nu mai putin de 7-800 de webinare lunar cu peste 12.000 de participanti. In acest interval, platforma educred.ro a depasit 11 milioane de pagini vizualizate, 40.000 de utilizatori inregistrati si peste 60.000 de sesiuni online. Alfabetizarea digitala contribuie la cresterea calitatii in educatie, iar tehnologia pe care o utilizam ne ofera un suport important in acest demers, “ declara Liviu Constandache, Coordonator Resurse Educationale Deschise (RED) in cadrul proiectului.

Planurile de dezvoltare ale proiectului CRED sunt sustinute acum si de noua tehnologie. Sistemul este proiectat pentru a fi deschis celor interesati sa dezvolte aplicatii utile mediului educational. Pe viitor numarul centrelor locale va creste, astfel incat alfabetizarea digitala sa acopere un procent cat mai mare din populatia scolara. De asemenea, exista oportunitatea deschiderii sistemului catre diaspora romaneasca, cu facilitati de educatie la distanta.

Datanet Systems este un integrator de sisteme informatice complexe, cu expertiza in solutii de comunicatii unificate, videoconferinta, securitate cibernetica si infrastructura pentru centre de date. Infiintata in 1998, compania face parte din grupul international Soitron si este principalul partener Cisco in Romania. Pentru mai multe informatii despre Datanet Systems si portofoliul sau accesati https://datanets.ro/#desprenoi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri