Cei 2.153 de miliardari de pe glob au in prezent mai multi bani decat 60% din populatia mondiala, a denuntat luni ONG-ul Oxfam, acuzand o concentrare a averilor in special in detrimentul femeilor, aflate "in prima linie" a inegalitatilor, relateaza AFP, preluat de Agerpres.

"Prapastia intre bogati si saraci nu poate fi rezolvata fara politici deliberate de lupta impotriva inegalitatilor. Guvernele trebuie sa se asigure ca companiile si cei bogati platesc partea care le revine din impozite", afirma Amitabh Behar, responsabil al Oxfam in India, si care va reprezenta ONG-ul in acest an la Forumul de la Davos, citat intr-un comunicat.

Raportul mondial al Oxfam privind inegalitatile mondiale este in mod traditional publicat chiar inainte de deschiderea, marti, a celei de a 50-a editii a Forumului economic mondial de la Davos, in Elvetia, loc de intalnire traditional al elitei economice si politice de pe glob, dupa un an 2019 marcat de mari miscari de protest din Chile si pana in Orientul Mijlociu.

"Inegalitatile indecente sunt in centrul fracturilor si conflictelor sociale peste tot in lume (...) Ele nu sunt o fatalitate, ci rezultatul politicilor (...) care reduc participarea celor mai bogati la efortul de solidaritate prin impozitare si fragilizeaza finantarea serviciilor publice", afirma la randul sau Pauline Leclere, purtatoare de cuvant a Oxfam Franta, citata si ea in comunicat.

Potrivit datelor ONG-ului, a carui metodologie se bazeaza pe datele publicate de revista Forbes si de banca Dredit Suisse dar care este contestata de unii economisti, 2.153 de persoane dispun in prezent de mai multi bani decat cei 4,6 miliarde de oameni cei mai saraci din lume.

In plus, averea a 1% dintre cei mai bogati din lume "este mai mult decat dubla fata de bogatia cumulata" de cei 6,9 miliarde de oameni mai putin bogati, respectiv 92% din populatia globului, o concentrare care "depaseste intelegerea", detaliaza raportul.

"Femeile sunt in prima linie a inegalitatilor din cauza unui sistem economic care le discrimineaza si le cantoneaza in meseriile cele mai precare si mai slab remunerate, incepand cu sectorul ingrijirilor", a mai spus Pauline Leclere.

Potrivit calculelor Oxfam, 42% dintre femeile lumii nu pot avea o munca remunerata "din cauza unei sarcini prea mari a muncii de ingrijire care le revine in cadru privat/familial", fata de numai 6% dintre barbati.

Ori, intre menaj, gatit, ingrijirea rudelor, adunarea lemnelor si aducerea apei in unele tari, "valoarea monetara a muncii de ingrijire neremunerate asigurate de femeile de 15 ani sau peste reprezinta cel putin 10.800 de miliarde de dolari anual, respectiv de trei ori valoarea sectorului digital la scara mondiala", estimeaza ONG-ul.

In Franta, sapte miliardari au mai multi bani decat 30% din francezii cei mai saraci, iar 10% dintre cei mai bogati francezi concentreaza jumatate din bogatia tarii, releva raportul Oxfam.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri