In Poiana Brasov, statiunea numarul 1 in preferintele romanilor, atractiile pentru turisti sunt multiple, atat iarna, cat si vara. Pentru cei care iubesc iarna, schiul este una dintre activitatile preferate cand vin la munte. Afla in cele ce urmeaza cat costa sa inveti sa schiezi, ce reguli trebuie sa respecti si de ce calitati ai nevoie pentru a ajunge la un nivel avansat.

Se spune ca daca vrei ca un lucru sa fie bine facut, e indicat sa apelezi la un specialist care stie cum sa-l faca. Pentru cei care vor sa invete sa schieze corect, e recomandat sa apeleze la serviciile unei scoli de schi, unde vor fi preluati de un monitor atestat care sa ii indrume.

Mircea Bularca, instructor de schi, crede ca, daca esti incepator, cel mai bine e sa iti iei un monitor care sa te initieze, pentru ca e important sa inveti postura corecta, miscarile recomandate pe partie si cum sa iti folosesti adecvat muschii. E ca atunci cand vrei sa-ti repari prizele, spune el, dar tu nu stii decat din auzite ce presupune acest lucru. “Ca sa fii sigur ca nu te curentezi, e mai bine sa chemi electricianul”.

Fosta scoala de schi pentru straini

In Poiana Brasov sunt multe scoli de schi, unele mai vechi si cu traditie, altele aparute in ultimii ani. Cea mai veche este Ana Ski & Snowboard, cu o traditie de peste 40 de ani. Fondata spre finalul anilor ’60 ai secolului trecut, ca scoala de schi pentru turistii straini, in special germani si francezi, institutia a functionat in cadrul Oficiului National de Turism Carpati, pana in 1989. Pe atunci, doar o mana de monitori de schi se ocupau de turisti. La cativa ani dupa revolutie, in 1996, scoala a fost preluata de hotelurile Ana si a continuat traditia cu un personal mult mai numeros, care astazi numara 140 de intructori.

Dintre monitorii care au lucrat initial la aceasta scoala, unul singur mai activeaza si in prezent: se numeste Aron Borbath, are 82 de ani si inca preda cursuri de monitorie. Iubitor de munte, pasionat de schi si de tenis (a participat in competitii pana la 75 de ani), veteranul incurajeaza pe toata lumea sa faca miscare, sa urce pe munte, sa invete sa schieze si, in general, sa-si traiasca viata intens.

El insusi a trecut de multe ori pe langa moarte, a avut multe accidente pe partie, a scapat cu viata dintr-o avalansa in care si-a pierdut toti prietenii, dar nu a renuntat niciodata la iubirea fata de munte. In prezent, schiaza mai bine decat oameni mai tineri decat el cu 30 de ani, este respectat si pretuit in bransa si in comunitate. Crede ca un monitor de schi trebuie nu doar sa stie sa predea, ci si sa castige oamenii de partea lui.

Dupa prima lectie, iti dai seama daca poti schia sau nu

La Ana Ski & Snowboard se dau ore private, atat adultilor, cat si copiilor, deci fiecare client e luat de la un anumit nivel (incepator, mediu, avansat) si scolit cat doreste. Copiiisunt primiti si in grupuri organizate de scoli pentru a invata sa schieze. Unii dintre cei interesati se descurca bine de la inceput, altii renunta rapid. “Am avut clienti care au evoluat extrem de repede, am avut si clienti care au zis ca nu e de ei”, spune Mircea Bularca, monitor de schi.

Pachetul minim pentru clienti este alcatuit dintr-o sedinta de o ora care costa 120 lei. Avand in vedere ca este un sport de abilitati, dupa ce clientul care doreste sa invete isi ia un pachet, deja isi da seama daca vrea sa continue sau nu. Clientul este cel care decide cand se opreste din invatat. “Recomandarea noastra este sa va opriti cu invatatul in momentul in care coborati bine o partie neagra cu instructorul (n.r. partia neagra este cel mai dificil tip de partie, dupa cea albastra - incepatori si cea rosie - intermediari)”, spune monitorul.

Schiul poate fi practicat de aproape oricine

Mircea Bularca e de parere ca oricine poate invata sa schieze, indiferent de varsta. Faptul ca o persoana este foarte tanara nu e o garantie ca va prinde mai rapid decat un adult la varsta a doua, de exemplu. Importante sunt abilitatile naturale si cele care sunt dezvoltate in timpul cursului. “Am invatat ca e cel mai bine pentru clientii mei sa le dezvolt abilitatile pentru ceea ce au nevoie sa faca. La schi e nevoie sa le dezvolt pe cele de pozitie si de echilibru, precum si controlul miscarilor in zona picioarelor”, precizeaza monitorul de schi.

Daca clientul isi insuseste corect tehnica de schiat si normele de siguranta (retine lectia cum ca trebuie sa se asigure extrem de bine stanga-dreapta, pentru a nu se ciocni cu alte persoane), acesta va avea o experienta placuta pe partie.

Totusi, exista anumite grupe de persoane care au contraindicatie cand e vorba de schiat: femeile insarcinate si persoanele care au hernie de disc si alte probleme grave ale coloanei care le impiedica sa practice orice sport, nu doar schi.

“Este relativ simplu sa inveti sa schiezi, atat timp cat respecti trei reguli, pe care eu le impun de la inceput clientilor, indiferent de varsta lor: 1. Faci ce spun eu. 2 Cand spun eu. 3. Nu faci nimic in plus. Pentru ca lumea are tendinta sa devina extrem de creativa pe partie”, spune Mircea Bularca. Mare lucru nu se intampla, mai adauga ghidul, doar ca majoritatea adultilor care vor sa invete sa schieze nu au cea mai buna conditie fizica si deci, daca nu respecta regulile, cad destul de des si le e greu sa se mai ridice.

Instructorii isi adapteaza, insa, cursul, in functie de talia clientilor, conditiile meteo, starea partiei si de conditiile tehnice care tin de client, deci starea elementelor cu care a venit el (schiurile, claparii etc.). “Poti sa tragi la maximum de un client sausa-l duci treptat unde are nevoie,in functie si de cat de dornic este si de cat de capabil sa faca efort”, considera instructorul. In orice caz, rabdarea conteaza foarte mult in relatia cu clientii, precum si felul in care monitorul stie sa le vorbeasca si sa se apropie de ei.

Preturi pentru lectii de schi in Poiana Brasov

Alpin Ski Academy - 130 lei/ora/persoana
Eden Ski - 120 lei/ora/persoana
R&J Ski School - 120 lei/ora/persoana
Snow Ride - 100 lei/ora/persoana

Preturile se ajusteaza, in general, daca clientul vine cu inca o persoana sau intr-un grup de patru persoane.

Foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri