Romanii au inceput sa aleaga in numar din ce in ce mai mare evenimentele sportive si concertele ca modalitate de petrecere a timpului liber, performantele companiilor care activeaza in aceste domenii fiind cele mai notabile din categoria cultura si divertisment in ultimii 10 ani. Cu toate acestea, potrivit studiului KeysFin „The Business of Going Out”, salile de jocuri de noroc detin in continuare suprematia, cu 75% din totalul cifrei de afaceri realizate de companiile din sectorul cultura si divertisment - definit in studiu pornind de la metodologia Registrului Comertului si incluzand sub-diviziunile concerte&festivaluri, cultura, jocuri de noroc si sport&recreere.

Dintre cele 4 sub-segmente, in comparatie cu 2009, cultura a scazut cu aproape 8 puncte procentuale, de la 10% la 2% din cifra de afaceri a sectorului, iar jocurile de noroc au pierdut 3 puncte procentuale, de la 78% la 75% din cifra de afaceri a sectorului, in timp ce concertele si sportul&recreerea au castigat teren, avansand cu aproape 4, respectiv 7 puncte procentuale.

Valoarea insumata a cifrei de afaceri a companiilor care activeaza in sectorul cultura si divertisment ajuns la 11,3 miliarde de lei in 2018, in crestere cu 80% fata de 2009 si cu 48% fata de 2014. Pentru 2019 analistii KeysFin estimeaza continuarea tendintei de crestere, peste media economiei, respectiv cu 7%, la peste 12 miliarde de lei.

„Timpul liber a devenit un bun important, mai ales pentru romanii din mediul urban, iar acest lucru se reflecta si in sumele pe care le aloca activitatilor de timp liber. Este de remarcat faptul ca rezultatul net a avansat exponential de la o pierdere de 309 milioane de lei in 2009, la un profit de peste 1,1 miliarde de lei in 2018. Categoria Cultura si divertisment se mandreste astfel cu unul dintre cele mai ridicate niveluri ale rentabilitatii capitalului din economia romaneasca. Cu alte cuvinte, acesta este sectorul in care actionarii au obtinut unul dintre cele mai mari randamente in urma investitiei lor - peste 90% - mult peste media economiei de 10,8% in 2018, raportand informatiile analizate la studiul nostru anual Conditiile de business din Romania.” a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul din cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.

Mai mult, domeniul culturii si al divertismentului este unul dintre putinele in care numarul de companii a crescut cu 116% fata de 2009 si cu 51% fata de 2014, la peste 12 mii de companii in 2018. Desi companiile care activeaza in categoria jocurilor de noroc reprezinta doar 7% din numarul total de companii din sector, acestea genereaza trei sferturi (75%) din cifra de afaceri si 70% din rezultatul net. La polul opus categoria sport&recreere include 56% dintre companiile din domeniu, insa acestea genereaza doar 15% din cifra de afaceri totala si 9% din rezultatul net.

Norocul le-a suras si in acest an afacerilor din gambling

Sub-domeniul jocurilor de noroc isi insuseste atat cea mai mare cifra de afaceri a companiilor din domeniu, cat si cel mai mare profit net. Astfel, profitul realizat in 2018 de companiile din aceasta categorie se ridica la aproximativ un miliard de lei, in crestere cu aproape 400%, de la 210,8 milioane lei, in 2009.

In ceea ce priveste topul companiilor din sub-segmentul jocurilor de noroc, pe primul loc se afla COMPANIA NATIONALA LOTERIA ROMANA SA, cu o cifra de afaceri de aproximativ un miliard de lei, reprezentand 12% din totalul sub-segmentului in 2018, fiind urmata de MAX BET SRL, cu o cifra de afaceri de 443 milioane de lei si 5,2% din totalul sub-segmentului, si SUPERBET BETTING&GAMING SA, cu o cifra de afaceri de aproximativ 359 milioane de lei si 4,2% din totalul sub-segmentului.

Concertele, rezultele spectaculoase

Piata de spectacole si concerte din Romania creste de la an la an cu cifre spectaculoase. Fie ca aleg festivalurile sau concertele unor artisti locali, romanii se bucura de muzica si platesc pentru a intra la astfel de evenimente in proportie mult mai mare decat in trecut.

Potrivit studiului KeysFin, numarul firmelor din acest domeniu a crescut cu 165% fata de acum 10 ani, de la 1546 in 2009 la 4095 in 2018. Iar rezultatele de business ale principalelor companii din sub-domeniu arata o crestere atat a cifrei de afaceri, cat si a profitului in comparatie cu acum 10 ani: cifra de afaceri s-a triplat, de la 267,2 milioane de lei si pana la 890,8 milioane de lei, iar profitul a crescut cu 600%, de la 34 milioane de lei si pana la 239,5 milioane de lei.

Pe primul loc se afla UNTOLD SRL, cu o cifra de afaceri de 68,4 milioane de lei, reprezentand 7,7% din totalul sub-categoriei, urmat de GLOBAL RECORS SRL, 45,9 milioane de lei, cu 5,2% din total si de FESTIVAL TICKETS MANAGEMENT SRL cu 26,9 milioane de lei, 3% din total (ELECTRIC CASTLE). Topul este completat de NEVERSEA SRL (25,3 milioane de lei), FIVE’S INTERNATIONAL SRL (23,3 milioane de lei), STAGE EXPERT SRL (11,3 milioane de lei) si SUNFEST SRL (10,6 milioane de lei ).

Ce s-a schimbat in ultimii 10 ani?

Cresterile din ultimii 10 ani din categoriile concerte si sport&recreere se datoreaza numarului mare de evenimente care se organizeaza anual in Romania: pe langa festivaluri si concerte, romanii participa la maratoane sau urmaresc competitii sportive.

Iar festivalurile organizate in Romania primesc atat recunoastere locala, cat si internationala. Pe langa faptul ca au devenit o atractie pentru turistii din toata lumea, acestea primesc nominalizari si din partea competitiilor europene. Astfel, 5 festivaluri din Romania sunt nominalizate la European Festival Awards 2019: UNTOLD si Neversea la categoria “Best Major Festival”, Electric Castle si Summer Well la categoria “Best Medium Sized Festival”, iar Jazz in the Park la categoria “Best Small Festival”.

Analiza KeysFin are la baza datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finantelor (la sfarsitul perioadei) care au ca domeniu principal de activitate unul dintre codurile CAEN aferente diviziunilor: 90- activitati de creatie si interpretare artistica (concerte&festivaluri), 91 – activitati ale bibliotecilor, arhivelor, muzeelor si alte activitati culturale (cultura), 92 - activitati de jocuri de noroc si pariuri (jocuri de noroc) si 93 - activitati sportive, recreative si distractive (sport&recreere).

KeysFin ofera informatii despre firmele din Romania si din strainatate prin intermediul unor instrumente dedicate. Cu un portofoliu de peste 500 de clienti, KeysFin este unul dintre cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri