Activitatea Sectiei de radioterapie a Spitalului Municipal din Timisoara este inca blocata de avizul pe care il asteapta de la Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), cu toate ca institutia a trimis dosarul din luna mai, iar CNCAN trebuia sa anunte in 30 de zile daca dosarul era incomplet, a declarat luni, pentru Agerpres, managerul unitatii medicale, Olimpia Oprea.

Activitatea sectiei a fost intrerupta saptamana trecuta, joi, in caz contrar, conducerea spitalului si a sectiei de radioterapie raspunzand penal.

"Asteptam ca CNCAN sa emita autorizatia. Noi am depus din 28 mai dosarul de evaluare la CNCAN. Conform normelor de securitate radiologica, ei aveau termen doua luni ca sa ne emita autorizatia sau sa ne respinga dosarul. Daca dosarul era incomplet, trebuia ca in termen de 30 de zile sa ne respinga dosarul. Nu s-a intamplat asta. Acum ne-au trimis adresa prin care ne spun ca trebuie sa incetam activitatea si ca dosarul nu a fost complet. Acum, ei sustin ca ne-au trimis in data de 3 septembrie adresa, dar data postei de expediere din Bucuresti este 10 septembrie, in Timisoara a ajuns plicul in 13 septembrie, iar la noi a intrat pe data de 16 septembrie. Imediat, noi am luat masuri si am facut documentatia de care era nevoie si pe care ne-au solicitat-o. Intre timp, noi am fost nevoiti sa intrerupem activitatea, pentru ca altfel, managerul spitalului si toti cei din sectia de radioterapie raspundeam penal. Le-am transmis deja solicitarile lor si asteptam avizul", a detaliat Olimpia Oprea.

In jur de 100 de pacienti cu cancer sunt programati zilnic

In aceasta perioada de cand activitatea sectiei a fost suspendata, intre 80 si 100 de bolnavi programati zilnic la radioterapie au asteptat, pentru ca Spitalul Municipal Timisoara nu avea unde sa-i redirectioneze, fiind singurul din vestul tarii.

"Speram sa se deblocheze situatia astazi (luni - n.r.). Personalul nostru va sta pana ii va rezolva pe toti pacientii programati astazi, iar pe cei din zilele anterioare ii vom anunta data reprogramarii. (...). Nu ar fi fost nicio problema daca in respectiva adresa a CNCAN nu aparea specificat faptul ca trebuie incetata activitatea, in caz contrar managerul spitalului si Sectia de radioterapie raspund penal", a explicat Olimpia Oprea.

Potrivit acesteia, adresa de la CNCAN cerea modificarea unor documente, la unul din cele cinci puncte stipulate trebuia facuta o completare, iar la celelalte patru puncte era vorba despre revizuirea unor planuri de interventie in situatii de urgenta.

In perioada urmatoare, Ministerul Sanatatii va incepe procedurile pentru organizarea unei licitatii de cumparare a unui nou accelerator pentru Sectia de Radioterapie a spitalului, atunci urmand sa functioneze doua astfel de aparate.

In Sectia de radioterapie a Municipalului isi fac zilnic tratamentul in jur de 100 de pacienti, 70 fiind internati in sectia cu paturi, iar 30 venind doar pentru raze, dupa care pleaca acasa.

Doar 32 de aparate de radioterapie sunt functionale in Romania

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, declara joi ca in spitalele din Romania este nevoie de 144 de aparate de radioterapie, in prezent fiind functionale doar 32.

Pintea a sustinut ca in luna noiembrie vor fi achizitionate 10 aparate de radioterapie, urmand ca anul viitor sa mai fie cumparate alte zece, printr-un program al Bancii Mondiale.

"Romania are nevoie de 144 de aparate de radioterapie. Avem in acest moment 32 functionale. (...) Tratamentul pacientului bolnav de cancer este un tratament complex si presupune tratament multimodal, asa cum spun medicii. Asta inseamna chimioterapie, radioterapie. (...) Din pacate, foarte multi pacienti au nevoie de aceasta procedura. (...) Incepand cu luna noiembrie, vor mai fi achizitionate zece aparate care vor fi montate in diverse locuri din tara, prin programul Bancii Mondiale, iar anul viitor inca zece aparate, toate acestea vor fi instalate in spitalele publice", a spus Pintea.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri