Comisia parlamentara de ancheta pentru investigarea eventualelor nereguli si fraude semnalate in spatiul public cu ocazia derularii procesului electoral la alegerile din 26 mai 2019 ii va audia, marti, pe reprezentantii Institutului National de Statistica (INS) si Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS).

Sedinta la care sunt invitati reprezentantii celor doua institutii va incepe la ora 10,00, potrivit unui comunicat transmis de presedintele comisiei, deputatul Lia Olguta Vasilescu, conform Agerpres.ro.

Pe 26 iunie, Parlamentul a infiintat Comisia de ancheta privind posibile fraude la alegerile europarlamentare din 26 mai, care a avut prima sedinta in 8 iulie.

Comisia este condusa de deputatul PSD Lia Olguta Vasilescu, iar senatorul PSD Viorel Salan si deputatul PNL Cristina Traila sunt vicepresedinti. Senatorul ALDE Daniel Zamfir este secretar al comisiei. Din acest for mai fac parte deputatii Florin Iordache, Catalin Radulescu si Eugen Nicolicea.

In prima sedinta a comisiei, Lia Olguta Vasilescu a anuntat ca vor fi solicitate pentru audieri urmatoarele institutii cu atributii in domeniu: Autoritatea Electorala Permanenta, Biroul Electoral Central, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Directia pentru Evidentia Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, Institutul National de Statistica, alte autoritati, institutii publice centrale sau locale care pot furniza informatii necesare formarii unor opinii obiective cu privire la modul de organizare si desfasurare a alegerilor.

Comisia a stabilit sa fie transmise adrese catre STS si alte institutii implicate in procesul electoral pentru a nu fi distruse datele pe care le detin legat de scrutinul din 26 mai pana la aprobarea de catre Parlament a raportului comisiei de ancheta.

Intre obiectivele comisiei se numara: evaluarea SIMPV - Sistemul Informatic de Prezenta la Vot; stabilirea numarul cetatenilor romani cu drept de vot; eventualele neconcordante intre procesele-verbale cu rezultatele incheiate la nivelul sectiilor de votare si la nivelul BEJ-urilor; eventualele neconcordante intre numarul de participanti la vot si numarul buletinelor de vot intrebuintate; verificarea informatiilor referitoare la o eventuala utilizare excesiva a listelor suplimentare; verificarea modului de organizare si desfasurare a alegerilor; solicitarea de la autoritatile competente a unor informatii referitoare la numarul si natura unor anumitor fapte de natura penala sesizate in legatura cu desfasurarea procesului electoral; identificarea unor solutii legislative, administrative sau tehnice de natura sa imbunatateasca desfasurarea procesului electoral.

Sursa foto: Agerpress foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri