Alfred Simonis, liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, si Odon Szabo, deputat UDMR, au initiat un proiect de lege prin care cer anularea contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru veniturile obtinute din investitii de catre persoanele fizice.

Proiectul de lege prevede anularea debitelor constituite sau care urmeaza a fi constituite in sarcina persoanelor fizice, reprezentand contributii de asigurari sociale de sanatate calculate asupra veniturilor din investitii ale persoanelor fizice, indiferent de categoria de venituri din investitii la care se refera, calculate in baza Ordonului presedintelui ANAF nr. 1701/2018 Pentru aprobarea Procedurii de stabilire si de regularizare a contributiei de asigurari de sanatate si a contributiei de asigurari sociale datorate de persoanele fizice, precum si a formularului 631 “Decizie de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate si a contributiei de asigurari sociale” sau altor acte normative ori administrative prin care se efectueaza recalculari sau regularizari, daca nivelul lor se situeaza sub salariul minim brut pe tara garantat in plata.

In plus, deputatii cer restituirea sumelor care au fost deja achitate de catre investitorii care au primit anterior decizii de impunere de la ANAF.

Nu in ultimul rand, acestia solicita mentinerea posibilitatii trimiterii pe suport hartie (nu doar digital) a declaratiilor privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, precum si cele privind destinatia sumelor din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii.

Nenumaratele schimbari ale Codului fiscal au ametit investitorii: “Niciun contribuabil de buna-credinta nu poate urmari modificarile”

In expunerea de motive a legii, deputatii subliniaza faptula ca numeroasele modificari ale Codului fiscal din ultimii ani sunt practic imposibil de urmarit chiar si de catre contribuabilii de buna-credinta.

“De-a lungul anului, baza de calcul, cotele aplicate, sumele minime, plafoanele maxime, persoanele exceptate, precum si persoanele care datoreaza si/sau platesc sumele corespunzand CASS au suferit modificari, unele majore. Toate acestea (…) alcatuiesc un hatis de neinteles pentru orice contribuabil”, se mentioneaza in document.

Initiatorii legii critica lipsa de claritate si stabilitate legislativa, “care evident se afla in sarcina autoritatilor publice”. Acestia aduc in discutie faptul ca ANAF emite in 2019 decizii de impunere pentru CAS si CASS datorata in perioada 2013-2017, inclusiv pentru venituri din investitii, in unele cazuri costul prelucrarii si transmiterii deciziei depasind sumele primite de la contribuabili.

“Majoritatea acestor persoane fizice a participat la privatizarea in masa din anii ’90 – asa numita ‘cuponiada’ – prin care au devenit actionari la diverse societati comerciale detinute de catre stat”, se mentioneaza in expunerea de motive.

Deputatii PSD si UDMR arata ca persoanele vizate uneori nici nu au cunostinta de veniturile pentru care sunt taxati si nici de faptul ca sunt actionari, avand in vedere ca, la momentul cuponiadei, in anumite situatii, statul a decis unde devine actionar beneficiarul.

“De asemenea trebuie mentionat si faptul ca numerosi contribuabili s-au interesat de eventualele debite cu ocazia depunerii declaratiilor anuale, iar functionarii ANAF le-au dat asigurari ca nu, dar iata ca in 2019 se trezesc cu datorii de cateva sute de lei pentru sume infime realizate in urma cu 5 ani. (…) Dupa ani de zile in care ANAF nu numai ca nu a semnalat persoanelor fizice datoriile fata de bugetul consolidat, dar a mai dat si asigurari ca nu apar in evidentele lor ca datornici, avalansa de decizii de impunere de regularizare are un caracter injust. Injustetea se fundamenteaza pe simplul principiu ca niciun contribuabil de buna-credinta nu poate urmari modificarile Codului fiscal, astfel incat sa isi ajusteze comportamentul in mod corespunzator”, concluzioneaza initiatiorii legii.

De la inceputul anului trecut, persoanele fizice care realizeaza venituri din transferul titlurilor de valoare (actiuni, unitati de fond, etc) datoreaza, pe langa impozitul pe venit in cota de 10% din castigul realizat, contributie individuala CASS din aceste venituri daca realizeaza venituri anuale cumulate din investitii, activitati independente, activitati agricole, asocieri sau alte venituri peste plafonul egal cu 12 salarii de baza minime pe tara (22.800 lei in 2018).

Dancila a cerut saptamana aceasta simplificarea platilor CASS

La cererea premierului Viorica Dancila, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a initiat, saptamana aceasta, un proiect de OUG, care este in curs de finalizare, si care vizeaza, printre altele, eliminarea inechitatilor rezultate din aplicarea prevederilor legale in urma carora persoanele fizice sunt obligate la plata unei contributii de asigurari sociale de sanatate calculata la nivelul salariului de baza minim brut pe tara, cu toate ca veniturile realizate se situeaza sub acest nivel.

MFP propune reglementarea expresa a anularii contributiei de asigurari sociale de sanatate, precum si a obligatiilor fiscale accesorii aferente, neachitate pana la data intrarii in vigoare a noii Ordonante. Obligatiile la care Ordonanta face referire sunt cele stabilite prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, datorata de persoanele fizice pentru care baza lunara sau, dupa caz, baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate este mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara, respectiv decat valoarea a douasprezece salarii de baza minime brute pe tara, aferenta perioadelor fiscale cuprinse intre 1 iulie 2015 si 31 decembrie 2017.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri