Agentia de evaluare a riscurilor financiare Fitch a confirmat ratingul \"BBB\" pe termen lung, cu perspectiva stabila, pentru grupul grec OTE, actionarul majoritar al Romtelecom si proprietarul operatorului de telefonie mobila Cosmote
Ratingul confirmat de Fitch are la baza cresterea inregistrata de pozitia dominanta a Hellenic Telecommunication Organizations (OTE), in piata din Grecia, cresterea operatiunilor internationale ale grupului OTE, pe si pe rezultatele financiare din anul trecut.

Calificativul atribuit de Fitch reflecta atat cadrul de reglementare cat si competitia in crestere din piata greceasca. De asemenea agentia de evaluare a riscurilor financiare considera ca achizitia de catre Cosmote a retelei Germanos scade flexibilitatea financiara a grupului si limiteaza orice crestere a datoriilor, informeaza NewsIn. Fitch considera ca achizitia a fost o miscare defensiva a grupului in incercarea de a-si proteja piata interna si de a accelera cresterea internationala, informeaza NewsIn.

Veniturile OTE din abonamente au crescut in ultima perioada datorita majorarilor succesive ale tarifelor. Insa, pe termen mediu, aceste mariri de tarife vor fi amenintate de masurile adoptate de autoritatile de reglementare, care vor permite operatorilor noi sa ofere servicii complexe, existand de asemenea tendinta de a reglementa mai strict tarifele practicate.

Analistii mai apreciaza ca veniturile in crestere realizate din furnizarea de solutii de date (Internet) vor compensa pierderile generate de declinul telefoniei fixe. De asemenea este estimata continuarea cresterii operatiunilor grupului pe piata romaneasca.

Operatorul de telefonie mobila Cosmote Romania a depasit un milion de clienti la sfarsitul anului trecut, la numai un an de la inceperea activitatii in Romania

Evaluarea reflecta si mediul a carui reglementare este din ce in ce mai dificila si cresterea competitiei in Grecia, care ameninta si mai mult pozitia de lider a companiei OTE. Fitch observa ca achizitia de catre subsidiara OTE Cosmote a companiei Germanos reduce flexibilitatea financiara a OTE si limiteaza orice crestere materiala a datoriei sau dimensiunile pentru subperformanta operationala. Totusi, agentia de evaluare vede acest lucru ca o miscare prin care OTE vrea sa isi apere piata interna si sa accelereze cresterea internationala.

Beneficiile planului de pensionare voluntara a OTE au inceput sa insemne profitabilitate mai mare in primul semestru din 2006, in timp ce intregul efect se asteapta sa se materializeze in semestrul doi din 2006. Cheltuielile de capital au scazut in 2005, la valoarea de 680 milioane de euro, de la 844 milioane de euro, cat au fost in 2004. Prin urmare, generarea de fluxuri libere de numerar s-a dublat, aproape, la valoarea de 661 milioane de euro. Totusi, cheltuielile mai mari de capital, de 750 miliarde euro, planificate pentru 2006 si cuantumul in numerar pentru achizitia VRP se asteapta sa scada generarea fluxului de numerar pe termen scurt. Totusi, se asteapta ca acest aspect sa isi revina, pe masura ce beneficiile integrale ale achizitiei VRP vor deveni vizibile si scade treptat cheltuiala de capital.

Cosmote a obtinut castiguri solide in 2005, cu venituri totale de 13,2% (dintre care 3,2% obtinute pe piata interna). Fitch se asteapta ca afacerea cu Germanos sa ajute la apararea pietei interne pe cale de maturizare a Cosmote, sa revitalizeze operatiunile mobile de pe piata romaneasca si sa pastreze ratele de crestere in alte parti ale lumii. Cosmote este un contribuabil in crestere la fluxul de numerar al grupului si se asteapta sa ramana la fel in viitorul previzibil.

OTE a fost o companie activa in refinantare si in extinderea perioadei de maturitate a obligatiunilor. Lichiditatea grupului sub forma numerarui si acfacilitati lor disponibile (la fel ca si generarea pozitiva de flux de numerar) este buna si acopera obligatiile financiare pana in 2009.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri