Parlamentul European a respins joi o reforma controversata privind drepturile de autor in Uniunea Europeana, un text sustinut puternic de creatori, artisti, editori de presa, dar caruia i se opuneau giganti ai internetului si militanti pentru libertatea internetului, transmite Agerpres.

Din cei 627 de eurodeputati prezenti in hemiciclul de la Strasbourg, 318 au votat impotriva textului, 278 au fost pentru, iar 31 s-au abtinut de la vot.

Votul de joi inseamna ca Parlamentul European nu poate incepe deocamdata negocieri privind aceasta reforma cu statele membre si cu Comisia Europeana.

Textul urmeaza sa fie rediscutat in PE, dupa care va fi supus ulterior unui nou vot in sesiunea plenara din septembrie.

'Votul de astazi reprezinta o victorie pentru democratie', a salutat EDiMA, grupul de presiune care reuneste asa-numitul GAFA (Google, Apple, Facebook si Amazon) si alte nume mari din IT.

Un lobby foarte puternic a inconjurat de mai multe luni aceasta reforma, care i-a opus pe creatori de continuturi din toata lumea - din cinematografie, presa ori muzica, precum recent Paul McCartney -, favorabili textului, gigantilor internetului si militantilor pentru libertatea internetului.

Obiectivul principal al reformei, propusa de Comisia Europeana in septembrie 2016, era de a moderniza legislatia in materie de drepturi de autor in epoca revolutiei digitale, precedentele prevederi datand din 2001.

Ideea era de a obliga platformele, precum Youtube, sa-i remunereze mai bine pe creatorii de continut, dar si sa le responsabilizeze juridic pentru continuturile postate de utilizatorii lor.

Directiva prevedea de asemenea crearea unui nou 'drept conex' pentru editorii de presa, care sa permita ziarelor, revistelor, dar si agentiilor de presa sa fie remunerate pentru reutilizarea online a productiilor lor.

GAFA, dar si eurodeputati ecologisti si liberali, precum si juristi, afirma ca proiectul favoriza grupurile de presa cele mai cunoscute, in detrimentul mass-media independente si start-up-urilor, cu riscul restrangerii libertatii de exprimare.

EDiMA le-a cerut eurodeputatilor, intr-un comunicat, sa 'salveze internetul' si sa respinga proiectul de reforma.

De cealalta parte a baricadei, organizatii ale editorilor de presa din UE au aratat ca, fara o remunerare corecta, mass media care joaca un rol esential in pluralismul informatiei si in democratie nu pot supravietui.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri