Daca esti o persoana cu spirit de antreprenor, probabil ca deja visezi sa iti deschizi propria afacere. Insa ca majoritatea antreprenorilor la inceput de drum, cel mai probabil ca te-ai lovit de obstacole care inca nu ti-au permis sa ai pana acum afacerea ta. Probabil ca nu ai suficienta motivatie sau curaj sa faci acest pas, timpul nu iti permite sa te ocupi atat de mult pe cat ti-ai dori de planificarea afacerii sau inca nu ai gasit o idee care sa ti se para potrivita.

Cu toate acestea, unul dintre principalele motive pentru care antreprenorii sunt reticenti in deschiderea unei afaceri este lipsa fondurilor. Intr-un studiu efectuat de cei de la Ernst&Young pentru anul 2017, numit Barometrul afacerilor de tip start-up din Romania, 18% dintre antreprenori considera accesul la finantare un obstacol. Acesta se situeaza pe locul al doilea dupa educatia precara.

Lipsa fondurilor poate fi totusi depasita prin diferite progame de finantare care pot fi accesate de antreprenori si exista cateva idei de afaceri pentru care exista programe speciale de finantare, dar si cateva afaceri care pot fi infiintate cu investitii minime. Iata cateva dintre acestea:

Magazin online

Un credit bancar poate fi o solutie ca sa obtii banii de care ai nevoie, insa nu este o regula generala. Deschiderea unui magazin online este mult mai ieftina decat aceea a unui magazin fizic. Nu trebuie sa platesti chirie lunara sau sa dai banii pe decorarea magazinului. Initial, apartamentul sau garajul pot avea rolul unui depozit in care sa tii marfa.

La inceput poti doar sa deschizi o pagina de Facebook pentru e-commerce, care este gratuita, astfel incat sa testezi produsele pe care le vinzi. Ulterior, poti sa cumperi un domeniu si sa il inregistrezi ca site pentru e-commerce. In medie, costurile pentru administrarea unui magazin online la inceput de drum se situeaza intre 3.000 si 5.000 de euro, conform startupcafe.ro. Costurile pentru promovarea ulterioara, in cazul in care produsul oferit are succes si vrei sa incepi sa te dezvolti, se situeaza intre 300 si 500 de euro pe luna.

Cultivarea fructelor si legumelor

Cererea crescuta pentru legume si fructe proaspete romanesti este unul dintre motivele care atrag antreprenorii catre acest domeniu al agriculturii. Initial, poti incepe cultivarea pe suprafete mici, fara sa fie nevoie sa investesti o suma mare. In plus, banii pentru deschiderea afacerii pot fi obtinuti din fondurile europene, mai ales daca alegi cultivarea in solar, asa cum este cazul tomatelor, unde exista fonduri europene dedicate special acestui tip de cultura in spatii protejate.

Orice teren de mici dimensiuni iti poate aduce beneficii financiare, daca stii sa il exploatezi corect. Exista cateva culturi profitabile care pot sa iti aduca profit chiar si pe un teren sub cinci hectare.

Consultant de marketing

Probabil ca majoritatea oamenilor de marketing sa gandesc ca singura metoda prin care pot sa aiba succes in cariera este sa lucreze intr-o companie si sa incerce sa obtina promovari. Insa munca pe cont propriu reprezinta o mare oportunitate pentru consultantii de marketing. Ca freelancer vei putea sa lucrezi de acasa, fara sa mai platesti chirie, insa poti sa alegi sa lucrezi si intr-un spatiu de coworking (HUB-uri pentru antreprenori). Costurile pentru aceste spatii pornesc de la 50 de euro pe luna, in functie de oras.

Avantajul unui astfel de spatiu pentru coworking este acela ca poti sa interactionezi cu alti antreprenori, sa gasesti parteneri de afaceri sau chiar clienti noi. Cele mai multe spatii de coworking se gasesc in Bucuresti, insa au aparut si in Cluj, Sibiu si Timisoara.

In consecinta, una dintre solutiile pentru care poti sa optezi atunci cand deschizi o afacere este sa incepi cu pasi mici sau sa obtii capitalul necesar din fonduri nerambursabile sau finantari din surse externe. Astfel, vei reusi sa deschizi o afacere cu o investitie minima si, in timp, sa incepi sa te dezvolti si sa iti atingi obiectivele pe care ti le-ai propus de la bun inceput.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri